of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Hoera, het ministerie versoepelt de regels voor rittenregistratie. Maar er zit een dikke adder onder het gras.

Een ritregistratiesysteem zal in de nabije toekomst — mits deze versoepeling wordt goedgekeurd door parlement en Eerste Kamer — niet meer nodig zijn voor eigenaren van bestelauto's, om aan te tonen dat een bestelwagen niet privé wordt gebruikt. In plaats daarvan komt er, volgens het Belastingplan bij de Miljoenennota 2012, een 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's'. Als je die invult, is het bijhouden van een rittenregistratie niet meer nodig, aldus het ministerie van Financiën in het Belastingplan. De Belastinginspecteur gaat voortaan uit van vertrouwen, in plaats van wantrouwen.

Hoera! Vereenvoudiging van administratie en versoepeling van regels, ook wat positief nieuws van het kabinet-Rutte!

Maar is dat nu werkelijk zo?

Nee. Aan de werkelijke bijtelling verandert niets. Aan de controles ook niet. Die zullen in de toekomst alleen maar sluitender en ingrijpender worden, want de overheid gaat kentekens die op openbare camera's worden geregistreerd, gebruiken om de bewegingen van bestelwagens te controleren. Denk maar eens aan de de camera's bij trajectcontroles, bij de grenzen en bij de grote steden. De positie-registraties van voertuigen belanden in een grote database, en als je wilt frauderen, word je er zo uitgeplukt.


— foto: Het blijft raadzaam om goed bij te houden waar je heen rijdt met de bestelauto, om vervelende heffingen wegens privégebruik te voorkomen. Daar verandert niets aan.

Verder gaat de overheid proeven doen met nieuwe methodes van ritregistratie. Hoe precies, dat is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat dit het waterdicht volgen van alle voertuigen behelst. Big brother is watching you.

Wat nou, geen rittenregistratie?

Als je als eigenaar van een bestelwagen geen rittenregistratie bijhoudt, heb je geen poot om op te staan als de Belastingdienst bij je aanklopt met de gegevens van een voor privédoeleinden gebruikte bestelauto. Rittenregistratie is straks niet meer verplicht, inderdaad, maar ondernemers die hun Transscope of Accredis computertje uit de auto slopen, snijden zichzelf in de vingers.

De 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's', die het Kabinet in de Miljoenennota presenteert, is er al. Hij heeft alleen een ander naampje: 'Verklaring geen privégebruik auto', waarbij auto dan ook gelezen mag worden als bestelauto. Een al jaren bestaande regeling waarbij ondernemers worden ontheven van de plicht om elke rit te registreren, waarbij er dan wel

aan bepaalde voorwaarden moet zijn voldaan. Zo moet er wel een eenvoudige vorm van rittenadministratie aanwezig zijn, mag privégebruik tijdens werktijd niet zijn toegestaan, en moet in de administratie informatie terug te vinden zijn over zakelijke bestemmingen. Veel research hoefden we hier niet voor te verrichten, het staat gewoon op de website van de Belastingdienst. Er is zelfs een voorbeeld-afspraak op die website aanwezig om te laten zien hoe ondernemers en gebruikers van bestelwagens hiermee kunnen omgaan.

Mogelijk dat de eisen voor zo'n vereenvoudige administratie wat worden versoepeld. Maar ook hier geldt dat de ondernemer zich daarmee lelijk in de vingers kan snijden. Eén of twee keer gefotografeerd worden bij de meubelboulevard, en hij ontvangt voor zijn complete wagenpark een naheffing en een boete.

Als voorbeeld hiervan geldt een Friese ondernemer die dertig bestelwagens buiten werktijd achter het hek op zijn bedrijfsterrein parkeert. In ruil voor deze vaste procedure hoefden de werknemers van de Belastingdienst geen bijtelling op hun inkomstenbelasting bij te schrijven. Dat ging goed totdat een hen toch een sleutel bleek te hebben en een auto op zondag naar de IKEA reed. Hij werd gefotografeerd, en u begrijpt al wat de gevolgen waren.

Leveranciers van ritregistratiesystemen zijn dan ook niet bang dat de maatregelen van het ministerie tot minder omzet zullen leiden.

  • 14% en 20% bijtelling bestaat ook voor bestelauto's. Maar bestelauto's zijn meestal niet zo schoon.
    (26 september 2011)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Hoekstra Truck- en Trailerservice
    neemt meerderheidsbelang in Sterk Trailers


    Hoekstra Truck- en (HTTS) uit ... > Meer

    Transpart —
    Tank voor FUSO Canter


    FUSO Canter 80L tank Tank ter ... > Meer

    TISPL
    Het electronische tolsysteem voor Frankrijk


    Kortingen mogelijk oplopend u ... > Meer

    Van Eck
    Urban ECKO CO2MBI met korte en langere oplegger


    LZV-combinatie bestaande uit ... > Meer

    Van Eck
    DT 36 3N 13,60 m koeltrailer met gestuurde as


    Koeltrailer van Van Eck, in x ... > Meer

    SD-products
    MoToc


    Na vier jaar ontwikkeling uit ... > Meer

    Volvo verrast met chauffeurloos
    elektrisch transportconcept


    Grote kans dat u met stomheid ... > Meer

    Scania gaat zijn eigen transporten
    overschakelen naar ethanol en plantaardige olie


    Scania gaat het transport van ... > Meer

    Talson
    TAG TAL / TAM TAL air cargo opleggers


    Talson is de toonaangevende ... > Meer

    Scania
    G360 Hybrid DB6x2*4


    De hybride aandrijflijn die - ... > Meer

    Scania komt met nieuw type aandrijflijn:
    kleinere dieselmotor aangevuld met dubbele elektromotor


    Waar elektrisch transport is ... > Meer

    Renault Trucks
    Trafic Platform-cabine L2


    Renault Trucks levert nu de - ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon