of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Simon Loos wil distributie met aardgastrekker gaan doen, maar dan wel op LNG.

Ahold, Mercedes-Benz, de gemeente Rotterdam en vervoerder Simon Loos noemen de proef voor winkeldistributie met een Mercedes Econic trekker op aardgas een groot succes. Simon Loos wil er grootschalig mee verder en heeft een optie genomen op nog eens dertig Econic-trekkers. Loos geeft de voorkeur aan LNG (liquified natural gas) boven CNG (compressed natural gas) omdat dit een twee keer zo grote actieradius geeft. Gekeken wordt of er bij Mercedes-dealer Gomes een LNG-tankstation kan worden geplaatst.

De Econic met zijn lage instap, ontworpen voor vuilnismannen, wordt de laatste jaren af en toe ingezet in distributie en pendeltransporten vanwege de mogelijkheid om een aardgasmotor in te bouwen. Zo nam Vos Logistics twee jaar geleden de eerste Econic-trekker op gas in gebruik, en doet nu zelfs containertransporten met dit voertuig. Daimler bouwt de Econic in dezelfde fabriek als waar de aardgasmotorenfabriek zich bevindt. Verwacht wordt dat op termijn ook andere modellen van Mercedes-Benz, zoals de Atego, de Axor en de Actros, verkrijgbaar worden op gas.


— foto: MB Econic op CNG hield zich goed tijdens een proef van 65.000 kilometer bij Simon Loos.

Op dit moment benadrukt Mercedes vooral de kwaliteiten van de Econic als trekkerconcept voor binnenlands vervoer. De lage instap is natuurlijk goed voor de knieën van chauffeurs hoewel ze waarschijnlijk minder mooie bilspieren zullen kweken. Dat je zo laag bij de grond zit is veilig voor op straat spelende kleuters en voor het ontwijken van betonnen paaltjes. Een nadeel is natuurlijk dat je niet meer over het verkeer uit kunt kijken, terwijl de hoge zitpositie voor veel chauffeurs toch een soort ongeschreven secundaire arbeidsvoorwaarde is.

De chauffeurs van Simon Loos moesten even wennen aan de grote vooroverbouw van de Econic, maar na enig stuurwerk waren ook de sceptici

enthousiast te krijgen. De aardgasmotor dreunt wat minder dan de diesel, maar het blijft een stoere verbrandingsmotor terwijl je toch minder CO2 uitstoot en veel minder troep die nu eenmaal toch in de diesel aanwezig is, zoals zwavel en stikstofverbindingen.

De Econic kende geen technische problemen tijdens de proef. Bij meting van brandstofverbruik en uitstoot, werd een CO2-reductie van 17% vastgesteld. In het kader van het project Duurzame Stedelijke Distributie van Connekt, een duurzaamheidsinitiatief in en om de regio Rotterdam, zijn de ritgegevens vastgelegd naar tijdvak. Deze gegevens geven inzicht in traject, kilometrage en verbruik gedurende de rit. Hiermee kan worden onderbouwd welke tijdvakken gunstig zijn voor het bevoorraden. De gegevens op het gebied van brandstofverbruik en CO2-emissie van de aardgas Econic zijn vergeleken met die van een vergelijkbare dieselcombinatie op hetzelfde traject.

In het algemeen geldt dat een betere doorstroming van het verkeer het brandstofverbruik ten goede komt. Files zijn niet alleen een kostenpost door 'verloren tijd' maar ook vanwege het hogere brandstofverbruik. Het tijdvak tussen 16.00 en 19.00 uur is veruit het ongunstigst. Als je deze ritten kunt verplaatsen naar de de vroege ochtend (voor 07.00 uur) levert dit een afname van 17% CO2-uitstoot op. Opgeteld bij de besparing van 17% uitstoot, kom je op een totaal besparingspotentieel van 34% CO2-uitstoot.
(4 april 2011)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Hoekstra Truck- en Trailerservice
    neemt meerderheidsbelang in Sterk Trailers


    Hoekstra Truck- en (HTTS) uit ... > Meer

    Transpart —
    Tank voor FUSO Canter


    FUSO Canter 80L tank Tank ter ... > Meer

    Laser
    stalen gereedschapskist 500 x 400 x 300 mm


    Stainless steel voor aan of ... > Meer

    Webasto
    Air top 2000


    De Air top 2000 is de voor of ... > Meer

    Transics
    TX-DOCSCAN


    Met de mobiele TX-DOCSCAN in ... > Meer

    Jost
    LubeTronic 5Point


    Smeersysteem voor Wordt onder ... > Meer

    Schmitz
    S.KO 24/L-13.4 FP 45 Cool


    Koeltrailer van Schmitz uit ... > Meer

    Kögel
    3-assige dieplader met zadel


    De dieplader met zadel wordt ... > Meer

    Jost
    Modul E-drive


    Elektrisch aangedreven voor ... > Meer

    Volkswagen
    Transporter T6 WB340 2.0 TDI 150kW 2,8t Dubbele cabine


    Volkswagen Transporter T6 met ... > Meer

    Faymonville
    FloatMax gesloten binnenlader


    Gesloten binnenlader voor het ... > Meer

    Humbaur
    Flexbox met wielkasten


    Gesloten opbouw voor Voorzien ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon