of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Trekker met dolly als antwoord op nieuwe regels voor BE-opleggers.

Veldhuizen Wagenbouw baart opnieuw opzien met een variant op het concept van de BE-oplegger. Na de kortgekoppelde Clixtar die door het leven gaat als drie-assig vrachtwagentje voor BE-rijbewijs, is er nu een combinatie die er uitziet als een drie-assige trekker met twee-assige oplegger, met een laadvermogen van 7 tot 10 ton. Het voertuig is te berijden met BE-rijbewijs, terwijl het maximaal combinatiegewicht 15 ton is. Een nieuw record waar het gaat om laadvermogen zonder dat de chauffeur hoeft te beschikken over een chauffeursopleiding of zelfs maar een C-rijbewijs.


— foto: Nieuwe variant op het concept BE-oplegger. Een extra as achter de trekker zorgt voor meer laadvermogen in de oplegger.

Zeiden wij: drie-assige trekker met twee-assige oplegger? Zoals zo vaak bij de innovatieve creaties van Veldhuizen, is het de schijn die bedriegt. Het gaat hier namelijk om een twee-assige trekker met een drie-assige aanhangwagen. De voorste as van de aanhangwagen is echter een dolly, en in rijdende toestand vast verbonden aan de trekker, terwijl de voorste as is uitgerust met een koppelschotel en een draaikrans.

Omdat de "derde as van de trekker" eigenlijk niet bij de trekker hoort, wordt zijn gewicht niet meegerekend als trekkergewicht, maar als getrokken gewicht. En omdat deze dolly mede het gewicht van de koppelschotel draagt, verhoogt hij het laadvermogen van de "oplegger".

— foto: Innovatieve combinatie. Schijn bedriegt, want de trekker is gewoon een twee-asser, de derde as is een dolly die met koppelschotel aan de oplegger vast zit.

Als je de trekker er onderuit rijdt, blijft de dolly (of zo u wilt: achterste trekkeras) onder de oplegger staan. Maar omdat er sprake is van een kingpin met koppelschotel, staat de aanhanger toch geregistreerd als oplegger. Een woordvoerder van Veldhuizen: "We kunnen deze oplegger bouwen tot een gvw van 15 ton waarbij het netto laadvermogen 10 ton bedraagt. Sinds januari 2010 is het zo dat een BE-trekker nog maar wordt goedgekeurd om maximaal vijfmaal het gewicht van de koppelschoteldruk te mogen trekken. Wat we met deze constructie doen, is een verhoging van de maximale koppelschoteldruk."


— foto: Laadvermogen van 7,3 ton in deze combinatie, echter de overheid beperkt het maximale gewicht van de oplegger toch enigszins.

Het is, met andere woorden, dus weer een zeer innovatieve constructie waarbij de interpretatie van de wetgeving tot het uiterste wordt uitgerekt. De een zal het prachtig vinden en besmuikt lachen hoe de overheid met reparatiemaatregeltjes deze uitvinders probeert in te dammen, de ander zal ervan gruwen dat slimme lieden in staat zijn om met lagere investeringen en opleidingen hetzelfde te vervoeren. Het hemd is overigens nader dan de rok, want de kritiek verstomt op het moment dat de vacature van gediplomeerd chauffeur niet kan worden vervuld en men toch ook zelf maar zo'n combinatie aanschaft.

Het voertuig op de drie foto's hierboven in het artikel betreft een Iveco 14C40 trekker met aardgasmotor met 100 kW, de eerder genoemde dolly / extra as, en
de twee-assige Veldhuizen P37-10 oplegger met Heering gesloten opbouw en laadklep. Hij wordt gebruikt door het Centraal Boekhuis, en heeft van de gemeente Utrecht ontheffing om in de milieuzone te rijden. Het leeggewicht van de oplegger bedraagt slechts 2640 kg, waardoor een laadvermogen overblijft van 7360 kg.

De RDW laat bij navraag weten dat "de last onder de koppeling van opleggers in beladen toestand niet minder mag bedragen dan een vijfde deel van de massa van de oplegger in beladen toestand." (Staatscourant nr 81 van 29 april 2009, 5.18.18 4e lid).

Hiermee wordt het gvw van de oplegger effectief beperkt door het afhankelijk te stellen van de koppeldruk van de trekker. Maar wie weet verzint Veldhuizen hier wel weer iets op. Een twee-assige dolly misschien?
(8 oktober 2010)

  • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

  • heeft u ervaringen met het rijden of keuren van BE-opleggers, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Hoekstra Truck- en Trailerservice
    neemt meerderheidsbelang in Sterk Trailers


    Hoekstra Truck- en (HTTS) uit ... > Meer

    Transpart —
    Tank voor FUSO Canter


    FUSO Canter 80L tank Tank ter ... > Meer

    Broshuis
    4AOU-16-40


    Deze 4-assige enkel is in de ... > Meer

    Nooteboom
    Tele-PX Super Wing Carrier


    Met de huidige generatie met ... > Meer

    Overheid Voertuigen Inrichting
    Politie, Douane, Veiligheidregio en Handhaving


    De voertuigen kunnen worden ... > Meer

    DAF
    FAN CF290


    DAF CF vrachtautochassis als ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


    Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer

    Schmitz Cargobull Gotha
    S.KI LIGHT Large Volume Kipperoplegger


    Fraai afgewerkte kippende en ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Arocs 2950 6x4 trekker


    Mercedes-Benz Arocs 6x4 met / ... > Meer

    Mercedes-Benz
    eCitan L1 51kW — kleine elektrische bestelauto


    Mercedes-Benz heeft van de nu ... > Meer

    Krone
    Profi Liner City SZP 18 eLNZ4-CS — citytrailer met schuifzeilen


    De bekende Profi Liner van in ... > Meer

    LUIS Technology —
    LUIS SMART LOAD


    LUIS SMART LOAD maakt het om ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon