BambooTeq: opleggervloer van de toekomst

BambooTeq: opleggervloer van de toekomst

BambooTeq: opleggervloer van de toekomst. Innovatieve toepassing van bamboecomposiet in de trailerbranche bij Nooteboom Trailers.

Nu hardhout steeds schaarser wordt, zoekt Nooteboom naar alternatieven voor de productie van zijn trailervloeren. Bamboecomposiet heeft zich inmiddels bewezen als een aantrekkelijk, duurzaam alternatief. Hardhout is zeer sterk en gaat uitzonderlijk lang mee. Het heeft echter één belangrijk nadeel: de komende jaren wordt het steeds schaarser en duurder. De bomen, waaruit de hardhouten planken voor vloeren worden gezaagd, groeien heel langzaam.

Nooteboom zocht een alternatief. Belangrijk uitgangspunt was dat het minimaal dezelfde prestaties moest leveren als de huidige vloeren, maar liever nog met betere specificaties voor de toepassing in exceptioneel transport. Uit dit onderzoek kwam bamboecomposiet als beste alternatief uit de bus. Inmiddels heeft Nooteboom al bijna twee jaar een praktijktest lopen. De resultaten van dat onderzoek zijn positief.

Een voordeel van bamboe ten opzichte van hardhout is het lagere gewicht; per kubieke meter is bamboe met een vloerdikte van 30 mm zoals toegepast op een Teletrailer wel 100 tot 300 kilogram lichter dan hardhout. Voor de vloer van bijvoorbeeld een vlakke oplegger wordt gemiddeld één kubieke meter hout gebruikt, waarmee toepassing van bamboe een aardige gewichtsbesparing oplevert. Een ander belangrijk voordeel is dat bamboe slechts 1 procent uitzet als het nat wordt; bij hardhout is dat 4 tot 5 procent. Ook heeft bamboe een licht hogere wrijvingscoëfficiënt dan hardhout. Omdat bamboe een composietmateriaal is, trekt het – ook na jarenlang gebruik – niet krom, zo wees de praktijktest uit. Net als hardhout is het een mooi product om te zien.

Bamboe is ruim voorradig. Er zijn meer dan 1.500 soorten bamboe. Het soort dat BambooTeq gebruikt is zelfs de snelst groeiende plantsoort ter wereld. In enkele maanden kan deze bamboe een hoogte bereiken van 20 meter en langer; na vijf jaar is de bamboe kaprijp. Bij de productie ontstaat nauwelijks afval, omdat het gekapte materieel volledig wordt gebruikt. De gebruikte bamboe is trouwens grotendeels afkomstig uit het subtropische zuiden van China; een gebied waar geen reuzenpanda’s leven.

Om te komen tot bamboecomposiet wordt aan het bamboe onder andere een hars toegevoegd waardoor het zijn bijzonder sterke eigenschappen krijgt. BambooTeq ontwikkelde inmiddels uit gelamineerde lange stroken bamboe een eerste variant planken van 30 mm dikte speciaal voor toepassing voor vlakke opleggers. Een tweede variant planken bestaat uit meerdere lagen en is leverbaar in 40 mm en 50 mm dikte. Deze variant is geschikt voor diepladers en semidiepladers. In samenwerking met de leverancier zal Nooteboom de composietvloer voor het speciaal transport verder ontwikkelen.

Op dit moment is de composietvloer optioneel leverbaar voor een deel van het Nooteboom gamma. Op dit moment is bamboe nog duurder dan hardhout maar de interesse van klanten is groot.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze BambooTeq:.



(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

technische specificaties *)
 BambooTeq: opleggervloer van de toekomst
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Krone Box Liner SDC27 eLTU70 Containerchassis met compacte achterkant

Franse certificaten mogen ook digitaal

DAF XD 300 / XD 340 / XD 370 / XD 410 / XD 450 FA — universeel 4x2 bakwagenchassis

Burgers - Fiat - Al-Ko Ducato Distributie 3,5t 109kW

Pacton Semi X-press 3-assige gesloten semi-diepladers

WebTrailer Flexstrap

Peugeot Expert Platformcabine L2 2.0 HDi 88kW

MAN TGE 5.180 132kW 3,5t

Floor X-press 3-assige aanhangwagen voor afzetcontainers

Goldhofer STZ-VP 3 — dieplader oplegger

Iveco Eurocargo 4x4 ML150E22W / ML150E25W / ML150E28W

Scania G450 10x4

Scania L320 6x2 trekker

Anteo F3 MH075 - halve laadklep

Coxx Safety Fingers

Ford Transit Connect 210 L2 Duratorq TDCI 70kW / 85kW

MAN TGE 3.180 L4H3 132kW 3,5t

Goldhofer StepStar — lichtgewicht semi-dieplader met naloopgestuurde as(sen)

Renault Trucks Trafic Platform-cabine L2

Pacton SYD.345 Uitschuifbare semi-dieplader


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available