Auto-import naar Nederland neemt toe

Auto-import naar Nederland neemt toe

Auto-import naar Nederland neemt toe. Stijging van 30 procent in een jaar.

Het verbaast je wellicht om te horen gezien de daling in het aantal verkopen van auto’s in Nederland sinds de pandemie, maar het aantal auto’s dat we in Nederland importeren neemt juist toe. In het jaar 2021 zijn er circa 300.000 occasions uit het buitenland gehaald en op Nederlands kenteken gezet. Dat is ruim 30 procent meer dan een jaar eerder, toen het nog om circa 210.000 auto's ging. Velen stellen zichzelf de vraag waar dit nou precies de oorzaak van is. Wellicht de hoger wordende kosten voor grondstoffen binnen de maakindustrie, aantrekkelijke overheids- en subsidieregelingen in het buitenland, het wereldwijde tekort aan chips, de hoge BPM voor Nederlandse auto’s of wellicht de almaar langer wordende levertijden van nieuwe auto’s die op de Nederlandse markt verkocht worden? Hoogstwaarschijnlijk is het een opeenhoping van al deze omstandigheden die ertoe leiden dat Nederlanders steeds vaker bij buurlanden aankloppen voor een andere auto en vervolgens bijvoorbeeld een import auto uit Duitsland aankopen.

Top 5 auto import landen voor de Nederlander
Nu zul je jezelf vast wel gaan afvragen waar deze auto’s precies vandaan komen. Het voordeel van het Nederlander zijn, is dat we onderdeel uitmaken van de Europese Unie. Wat betekent dat er vrijwel zorgeloos handel gedreven kan worden met buurlanden die tevens onderdeel zijn van de EU. Dit verklaart dan ook mede waarom onze buurlanden waaronder België en Duitsland bovenaan de ranglijst staan van landen waar we auto’s van inkopen. Het aanbod in het aantal auto’s wordt mede bepaald door de grootte van de automarkt in het desbetreffende land. Een land als Duitsland is een grote speler en beschikt over een grote maakindustrie voor auto’s zoals BMW, Mercedes, Opel, Porsche, VW en Audi. Om deze reden staat Duitsland dan ook bovenaan de ranglijst voor wat betreft de landen van waaruit auto’s geïmporteerd worden. België staat op de nummer 2 als auto importland, Frankrijk op 3, Spanje op 4 en Denemarken op nummer 5. Dit geldt niet alleen voor personenauto’s zoals een Audi importeren uit Duitsland, maar ook voor bedrijfswagens welke in toenemende mate in grote getale ons land binnen rijden.

Steeds meer elektrisch en hybride
In 2021 zijn er ten opzichte van 2020 opvallend meer elektrische auto’s geïmporteerd. De import van elektrische auto’s is circa 3 procent van het geheel, wat nog altijd een minimum is. De benzinemotor staat nog altijd bovenaan op de ranglijst van importauto’s. Diesels zijn daarentegen aan het afnemen in aantallen, plug-in hybrides en hybrides vertegenwoordigen een achtste deel van de import auto’s. Lichte bedrijfsauto’s doen het nog steeds goed, met name het merk VW.

Auto importeren steeds eenvoudiger
Het importeren van een tweedehands auto kan vele voordelen bieden. Door het grotere aanbod aan auto’s in het buitenland vergeleken met ons eigen land is de keuze nou eenmaal vele malen groter. Dankzij de komst van het internet is er steeds meer informatie via het internet te vinden over het importeren van een auto. Via het internet ben je in no-time bij een pagina gevuld met ervaringen en stappenplannen over hoe mensen een auto importeren. Tevens zijn er steeds meer bedrijven te vinden die een importservice aanbieden. Voor het vinden van ondersteuning bij de import van een auto tot het volledig uit handen geven van aankoop tot aflevering van een auto is de normaalste zaak van de wereld aan het worden.

 vergelijk dit product

vraag informatie
Vraag vrijblijvend informatie / technische gegevens over deze Auto-import naar Nederland.



(of gebruik het uitgebreide aanvraagformulier)

relevante links

sponsored links


technische specificaties *)
 Auto-import naar Nederland neemt toe
Geen technische gegevens gevonden. Voeg informatie toe.
*) onder voorbehoud. Exacte specificaties kunt u opvragen bij de leverancier.


Citroën Jumper Chassis dubbele cabine L3 3,5t Heavy 96kW

Crisis slaat toe in transport en logistiek

Mercedes-Benz Actros 1942 LS euro6 LZV-trekker

Kögel Asfalt-kipper-oplegger 3 assig 38t gvw

Citroën Jumper L2H1 2.0 BlueHDi 110 / 130 / 160 (81kW / 95kW / 118kW)

Volkswagen Transporter T6 WB340 2.0 TDI 150kW 2,8t Dubbele cabine

Mercedes-Benz Sprinter 414 CDI Lang WB433

Krone Box Liner SDC27 eLTU70 Containerchassis met compacte achterkant

Wecon Coilbrug

Goldhofer STZ-VP 3 — dieplader oplegger

Mercedes-Benz Actros 1836 LS 4x2 WB400

Koegel Mega

Broshuis 4ABSD-42/1 — vierassige semi-dieplader met ECO-klep

Airweigh Onboard weegsystemen

Aventeon Logistics.ONE

D-Tec Laad- en losarmen

GFA RD 753334 - 7,5 tons as met schijfremmen

Alcoa Dura-Bright 19.5 x 6,75

Broshuis 3ABD-48/1

DAF LF 220 FT (FA) 4x2 164kW 7,5t


Welkom op bedrijfsauto.com, catalogus van transportmaterieel.


ADVERTENTIES

DAF Trucks


available
available
Seminautic Truckmatras
Schmitz Cargobull
available
Renault Trucks
available

available
De Techograaf-specialist
available
B.W. Rijkers
available
Van Hunnik Bedrijfswagens
available
Motoc
available