of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Renault Trucks schakelt op na eerste succes in bestelautomarkt.

Renault Trucks Nederland is erin geslaagd om zich een plek in de bestelautomarkt te veroveren. Sinds het opzetten van een nieuwe dealerorganisatie in 2013 (waarbij de dealerschappen van Volvo Trucks en Renault Trucks werden samengevoegd) zijn er maar liefst 4500 Renault Trucks Masters verkocht. Renault Trucks NL gaat nu verder werken aan het werven van nieuwe klanten en het uitbreiden van het productenprogramma.

Verkoopdirecteur Maarten Broens van Renault Trucks Nederland maakte dit deze week bekend op de Renault Trucks Experience Days in Loon op Zand, een klantenevent waarbij ook een ochtend werd ingeruimd voor een persbijeenkomst.


— foto: Renault Master met verlaagd chassis en handbediende oprijklep.

Bestelwagens zijn een nieuw product voor Renault Trucks. Het merk voert weliswaar al jaren de Maxity (eigenlijk een Nissan, het Japanse merk dat ook gelieerd is aan Renault), maar heeft nu ook de Master in zijn programma. Daarmee concurreert men met de Renault personenautodealers, voorheen het verkoop- en servicekanaal voor de Master.

Renault Trucks maakt de klant duidelijk dat hij beter af is bij de 46 Nederlandse Volvo / Renault Truckdealers. Ook voor de bestelauto. Langere openingstijden, een betere voorraadpositie van onderdelen, meer ervaring met carrosserieŽn opbouwen, mogelijkheden voor reparatie en keuringen van laadkleppen, deskundigheid op het gebied van tachografen, verstand van onderhoudscontracten, kortom een meer zakelijke benadering. En een andere mentaliteit. "Als een klant tegen sluitingstijd binnenkomt met een mankement, wordt hij gewoon geholpen. Bij een personenautodealer is de boodschap dan vaak: over anderhalve week kunt u terecht," aldus Willem Jakob Wierenga, area sales manager Light Commercial Vehicles.

Zijn collega Broens: "Maar de bestelautoklant is wel een andere dan de truckklant. Dat is iets waar de dealers aan moeten wennen. Voorbeeld: een bestelautobezitter vraagt bij de receptie: wat kost dat? De truckklanten zien de kosten later wel op de factuur."


— foto: Dashboard van de Renault Master.

Renault Trucks NL werkt hard om in te spelen op de wensen van de klant. Op de Experience Days konden we kennis maken met een aantal specifieke oplossingen, als voorbeeld. Zo stond er een bestelauto voor paardentransport op basis van een Master Plancher Cabine WB433, gebouwd door Anemone Horsetrucks. Een koelwagen met een in het dak geÔntegreerde Carrier koelmachine, op basis van een Master L2H2 (wielbasis 368 cm). Ook werd getoond dat voor de Master een nieuwe euro 6 motor is ontwikkeld.

Actief is Renault ook met het zoeken naar meer laadvermogen en -volume in het bestelautosegment. Daarvoor werkt men samen met BE-Combi, een Nederlandse ombouwer van bestelwagens. Van twee van deze voertuigen maakten wij een korte rij-impressie. Maximaal laadvermogen voor BE-rijbewijs biedt een bestelautotrekker met kortgekoppelde oplegger. In Nederland vaak bekend onder de (onjuiste) aanduiding Clixtar. Voor de leek ziet het er uit als een forse bestelwagen met twee achterassen. Kenners zien onmiddellijk te toegepaste truc waarmee je met BE-rijbewijs feitelijk een licht vrachtwagentje rijdt. Renault Trucks levert nu een Master met een kortgekoppelde oplegger met de naam 3500PLUS. De getoonde uitvoering biedt een laadlengte van 590 cm en een laadvermogen van 2900 kg. De hydraulisch bediende Anteo laadklep tilt 1000 kg. Laadlengte: 590 cm.


— Renault Master trekker met kortgekoppelde oplegger, bijna drie ton laadvermogen met BE-rijbewijs.

Rij-impressie Renault Trucks Master 3500PLUS
We maakten met deze Renault / BE-Combi 3500PLUS een proefrit in het Brabantse. En dat beviel niet slecht. Je rijdt zo weg met deze 'mini-vrachtwagen'. Ondanks dat je in een vertrouwde Master-cabine zit, voelt het voertuig aan alsof je een echte truck rijdt. De reminstallatie werkt gedeeltelijk hydraulisch en (voor de achterste as, die van de oplegger) met lucht, dat voelt wat onwennig aan in het pedaal maar de remwerking is goed. De bediening van de handgeschakelde zesbak is een kort pookje op het dashboard.


— Koppeling van de trekker aan de kortgekoppelde oplegger.

Vergeet bij het manoevreren met de 3500PLUS dat je in een bestelwagen rijdt. Bochten ruim nemen, goed in de spiegels blijven kijken, want de bak is best breed en hij zwaait natuurlijk uit bij het sturen. Het leeggewicht van de combinatie is zo'n vier ton, en je merkt dat de 2,3 liter Renault diesel (in ons model met 110 kW en euro5) flink moet werken om vlot te rijden. Als er nog drie ton lading bij zou komen, moet je flink op het gaspedaal trappen.

Bij het rijden voelt de combinatie stabiel aan, op deze stormachtige dag is het oppassen geblazen voor zijwind. Speling tussen trekker en oplegger was tijdens onze rit niet voelbaar, en dat is wel belangrijk bij een kortgekoppelde combinatie. Bij het nemen van een verkeersdrempel was het scharnieren van de koppeling wel even waarneembaar. De wettelijke maximum snelheid is 90 km/h, en gezien het motorvermogen ben je ook niet geneigd om daar overheen te gaan.

De Master / BE-Combi 3500PLUS is uitgerust met een tachograaf. Zeker in het buitenland is het dus aan te raden om een chauffeurskaart aan te vragen. De laadklep functioneerde naar behoren. De bak heeft aan de rechter achterzijde een zijdeur. Een achteruitrijcamera ontbreekt, dat zou een nuttig accessoire zijn.

Rij-impressie Renault Trucks Master verlaagd chassis met gesloten laadbak
Voor een bloemenvervoerder ontwikkelde Renault Trucks een verlaagd chassis, waarbij de wielbasis werd vergroot tot 485 cm. Een laag gepositioneerde bak met vijf meter laadlengte en derhalve ruimte voor 13 plantenkarren is het resultaat. Er zijn wel uitsparingen voor de achterwielen in de laadvloer. Klik op Renault Master verlaagd chassis met gesloten laadbak voor specificaties en meer foto's.

Een volledig vlakke laadvloer is ook leverbaar, dan wordt het chassis voorzien van twee achterassen met kleine wieltjes. De oprijklep aan de achterzijde is handbediend. De karren gaan over de schuine klep de bak in. De hellingshoek van de klep bedraagt bij laden en lossen ongeveer 18 graden. Laadvermogen van deze besteller is rond de 1100 kg. Renault Trucks Nederland is overigens bezig met de ontwikkeling van een een groot-volume bestelauto op basis van de Master Plancher-cabine die zou moeten uitkomen op 1300 kg laadvermogen.

Bij proefrit nummer twee zitten we in dezelfde cabine als bij voertuig nummer ťťn. Echter in dit exemplaar zit de nieuwe euro6 motor met twinturbo en 170 pk. Met een gewicht dat globaal de helft is van de 3500PLUS, is dit een hele andere ervaring. Je rijdt in deze besteller zo rap weg dat het lijkt of je een personenwagen bestuurt. Het prettige rijgedrag en de gretige motor maken dat je met een brede glimlach achter het stuur zit. Grappig dat deze twee voertuigen zo'n verschillende indruk geven. De bak is ook hier breder dan de cabine, het is dus oppassen bij het sturen.


— foto: Laag zwaartepunt zorgt voor stabiliteit.


— foto: Bij een kaal chassis is goed te zien hoe deze is verlaagd.

Met de storm vanaf de zijkant voelden we goed dat we met een lege laadbak rijden maar het blijft binnen het acceptabele en het rijplezier wordt er niet minder om. De Master laat zich zien als een bestelauto die in robuustheid aan de top staat. De handbediende oprijklep is wennen, maar zeker niet verkeerd. Hij opent en sluit stukken sneller dan een hydraulische, als je veel stops hebt gaat dat werktijd schelen. Gezien de oprijhoek is hij niet voor elk type lading geschikt.

Al met al een geslaagde uitbreiding van het productengamma. En Renault Trucks kondigde nog meer branchespecifieke toepassingen van de Master aan. (12 juni 2017)

 • wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS SilverStar


  Luxe uitvoering van de met op ... > Meer

  Isuzu
  NPR75L WB337 / WB385 / WB 448


  7,5 tons bakwagenchassis, van ... > Meer

  Fliegl
  SDS 390 RH 125 / 248 schuifzeil oplegger


  Fliegl SDS 390 RH 125 / 248 3 ... > Meer

  Van Eck
  Dubbele laadvloer trailer


  Gesloten 13,60 meter oplegger ... > Meer

  WECON
  WIK 715 / 745 / 765 / 782 FP 80/60


  BDF Koel-, vriesafzetbak, met ... > Meer

  Van Rijssel
  Jumbo TM 180 E Middenas-aanhangwagen


  Twee-assige opgebouwd door x ... > Meer

  Tal Techniek
  Open oprijwagen


  Open oprij-laadbak, met 2 van ... > Meer

  SKF
  KFG


  Centraal smeersysteem voor ... > Meer

  Pacton / Logi-D
  Twone


  Uniek containerchassis dat is ... > Meer

  BURG
  twee-assige middenas-aanhangwagen


  Wipkar met twee starre assen ... > Meer

  Ecoload
  slipsheets


  Sterke en watervaste dat gaat ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon