of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Stimulans voor binnenlands gecombineerd vervoer. Een weg/spoor terminal kun je nu ook heel snel inrichten.

Al die producten die bij de Jumbo en de Albert Heijn liggen... waarom vervoeren we die eigenlijk niet gedeeltelijk per trein? Daar zijn diverse goede redenen voor, waaronder de hoge kosten van overslag en dat het transport dan veel meer tijd kost.


̬ Met het systeem van InnovaTrain kan een gecombineerd vervoer-terminal met minimale investeringen worden opgezet.

Het lijkt zo ideaal: maak een overslagstation in diverse provincies en voer de food- en andere producten vanuit centrale distributiecentra per trein aan. Alleen het laatste stuk hoeft dan over de weg te worden afgelegd. In Zwitserland werkt de supermarktketen Co-Op nu met zo'n concept, en met succes. Hoe dat kan? De grootste belemmringen voor zo'n transportconcept zijn opgelost door innovatieve techniek. En die techniek wordt nu ook uitgerold in andere Europese landen.

InnovaTrain in Zwitserland ontwikkelde een, wat zij noemen, "horizontaal overslagsysteem" voor wissellaadbakken. Hiermee kunnen eenvoudig en snel wissellaadbakken van uiteenlopend formaat van een treinwagon op een truckchassis worden gezet, en andersom.


̬ De ContainerMover werkt met sledes die een laadbak in korte tijd van het spoor op de weg zetten of andersom.

Het werd in september 2016 gedemontreerd op de IAA in Hannover en werkt verrassend eenvoudig. Het systeem, ContainerMover genoemd, bestaat uit twee sledes die onder een wisselbak schuiven. Met behulp van luchtbalgen worden de sledes opgetild en wordt de wissellaadbakken enkele decimeters opgelicht zodat hij kan worden overgezet.


Wat is nu het grote voordeel? Je kunt een overslagstation supersnel opzetten, en ook weer afbreken, uitbreiden of verplaatsen. Wat je nodig hebt is een spooraansluiting, en een truckchassis met ContainerMover. De tijd die nodig is om een wissellaadbak over te zetten is enkele minuten. Een (peperdure) containerkraan hoeft niet te worden aangeschaft.


̬ Van de trein opgenomen bakken kunnen tijdelijk op een docking station worden geparkeerd totdat ze door een vrachtautochassis worden geladen voor eindtransport.

Een fantasie of een reŽele optie? In Zwitserland lijkt het in ieder geval te lukken. Co-Op Zwitserland en spoorvervoerder RailCare hebben sinds 2013 een netwerk opgebouwd waarbij tientallen kleine overslagstations in gebruik zijn genomen voor distributie van food- en non-food producten naar supermarkten in dit land. De teller staat al op 240.000 overslagen op jaarbasis. Ook een succes voor het milieu: bij gebruik van de ContainerMover zijn (afhankelijk van de lengte van voor- en natraject van de transporten) reducties in CO2-uitstoot mogelijk tot 90%, aldus InnovaTrain.


̬ Detail van het docking station.

Deze Zwitserse ontwikkelaar is een samenwerking aangegaan met het Duitse Wecon, bouwer van onder andere wissellaadbakken. Met als doel: het concept ook in andere Europese landen uitrollen. In Nederland is Wemacon uit Nijverdal

vertegenwoordiger van Wecon en nu ook van de ContainerMover. Het carrosseriebedrijf uit Overijssel zal met winkelketens, overheden en vervoerders in overleg gaan om te kijken of het concept ook in Nederland kans van slagen heeft. Wordt vervolgd dus.
(26 januari 2017)

 • wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Jost
  CS trailersteun


  Bij silotrailers wordt de het ... > Meer

  VDL
  e-Truck


  Elektrisch aangedreven op van ... > Meer

  Mitsubishi Fuso
  Canter 7C15 (7C18) WB335 / WB420 Dubbele Cabine


  Mitsubishi Fuso Canter in met ... > Meer

  PTV-Ordis
  Mapserver


  Mapserver is een product van ... > Meer

  TRABO
  Palletwagenkist RVS


  Opbergkist voor pompwagens of ... > Meer

  Pacton / Logi-D
  Twone


  Uniek containerchassis dat is ... > Meer

  KŲgel
  Hybride sluitsysteem voor schuifzeilen


  Door KŲgel op de markt voor ... > Meer

  Krone
  Mega Liner 880er


  Mega Liner uitvoering van de ... > Meer

  DAF
  FA CF290 / CF440 Silent


  Chassis van DAF uit de CF een ... > Meer

  Daimler AG:
  joint-venture met VIA


  Mercedes-Benz investeert 50 ... > Meer

  Volvo
  FE280 4x2 Low


  Volvo FE twee-assig 18- tot / ... > Meer

  Volvo
  FM460 6x2 naloopas euro6


  Bakwagenchassis van de Volvo ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon