of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Renault Trucks zet slimme marketing in om verkopen te verdubbelen.

Renault Trucks wil zijn marktaandeel in Nederland meer dan verdubbelen, en zet daartoe nieuwe marketinginstrumenten in: E-commerce en social media. Gisteren werd in Utrecht het startsein gegeven voor de website Renault Trucks Online, een nieuw bestelplatform voor de Renault T-drive in 4x2 uitvoering.

Renault is hiermee het eerste merk waar je online een truck kunt bestellen. Een vastgestelde uitvoering waarmee veel ondernemers uit de voeten kunnen. Snel leverbaar, met een leasecontract van drie jaar inclusief reparatie/onderhoud en verzekering. De dealer is altijd dichtbij want Renault heeft nu 48 vestigingen in Nederland. Uitgerust met een dik pakket aan accessoires zowel ter verhoging van de veiligheid als voor het comfort van de chauffeur. Maandbedrag: 1550 euro (430 pk) of 1580 euro (460 pk) exclusief BTW. Fixed cost of ownership, oftewel: je weet precies waar je aan toe bent. Renault presenteert zich bij de BedrijfsautoRAI met een enorme kartonnen doos, die dit e-commerce-idee onder de aandacht zal brengen.


— foto: Charles Engelaar (Volvo Truck Group): ...marktaandeel afsnoepen van DAF en MAN...

De levertijd van een bestelde truck is drie ŗ vier weken. PR-manager Charles Engelaar kan nog niet zeggen of de trekkers op voorraad staan of na de bestelling nog moeten worden gebouwd. "Dit is nieuw voor ons, we gaan hier eerst ervaring mee opdoen. Er zit ook geen zware configurator op de website. Met een paar drukken op de knop bestel je hem."

Het bestelproces loopt wel even anders dan bij Wehkamp of BOL.com, want na een order wordt de klant persoonlijk bezocht door een account manager. Er vindt sowieso een credit check plaats, en tijdens dit gesprek kan de klant nog een afwijkende configuratie bestellen. Lijkt het daarmee niet erg op een gewoon verkoopproces? Sales manager Tobias van Lieshout: "We gaan de klant veel tijd besparen. Geen koude acquisitie waarbij hij diverse vertegenwoordigers over de vloer krijgt, en de onmogelijke taak om al die merken te vergelijken. Met de T-serie hebben we een product in huis dat de verwachtingen van onze klanten steeds overtreft. Door deze efficiŽnte manier van verkopen willen we onze positie in de markt fors uitbouwen."


— tabel: Truckverkoop in Nederland, boven 6 ton gvw,zit dit jaar in de lift. Mercedes, Scania, Volvo en DAF hebben een stabiel marktaandeel. MAN verliest fors. Iveco en Renault Trucks winnen terrein.

De ambitie is hoog. In 2014 was het marktaandeel van Renault Trucks in de klasse boven zes ton nog 2,3%. Dit jaar ligt het op 3,3%. Maar het moet naar 7%. De T-Drive is volgens de importeur "een tool zonder al teveel franje" waarover kopers heel tevreden zijn en dat met nieuwe marketingmethodes en een slanke verkooporganisatie een commercieel succes moet worden. Het online-initiatief is vooral gericht op eigen rijders en kleine ondernemers.

Renault Trucks wil marktaandeel afsnoepen van DAF en MAN, de merken die qua aanbod het meest in de buurt komen en (met name DAF) veel meer trucks verkopen. Engelaar knipoogt: "Maar klanten van andere merken zijn ook welkom, liever niet van Volvo natuurlijk. (Volvo is het moederbedrijf van Renault Trucks — red.)"


— foto: Eline de Vries werkt als blogger voor Renault Trucks

Met behulp van marketingbureaus heeft de importeur het initiatief geraffineerd opgezet. De e-commerce site bevat een knop om een proefrit aan te vragen, want geÔnteresseerden mogen de Renault T natuurlijk eerst uitproberen. En er is de optie "Chat met Ed", geen virtueel assistent maar in de persoon van de van dealer BAS Trucks afkomstige Ed van Rijswijk die ook buiten kantoortijden vragen beantwoordt. "We zijn niet 24 uur per dag bereikbaar," zegt Van Rijswijk. "Maar we nemen wel binnen 24 uur gegarandeerd contact op."

Een nog zichtbaarder troef is "truckbabe" Eline de Vries. Truckbabe klinkt denigrerend, Eline is een dame met een marketingbureau en een passie voor trucks, die door Renault is ingehuurd voor een social media-actie. De komende drie weken tourt ze met haar T-drive door Nederland langs geÔnteresseerde ondernemers, en de kennismaking legt ze vast via Facebook en Twitter. Ze maakt zelf filmopnames die ze op YouTube plaatst. De 1,85 meter lange De Vries is — maar dan op hakken — ook op de BedrijfsautoRAI aanwezig. Ze is te volgen via #myTDrive.


— foto: Sales manager Tobias van Lieshout is een van de mensen die de e-commerce kar trekt.

Online kopers van een Renault T-trekker krijgen als extraatje een TomTom Bridge, zo werd gisteren uitgelegd op de persconferentie. De TomTom Bridge is een touch screen terminal met trucknavigatie, agenda en e-mail. Het boordcomputer-achtige

apparaat werkt op een open source platform waarop ontwikkelaars zelf apps kunnen maken. Behalve de handleidingen van de Renault T, een trucksimulator, muziek en een dealer-lokalisator beschikt het apparaat nog niet over branchegerichte software, en met de grote penetratiegraad van andere merken boordcomputers in de bedrijfstak is het nog de vraag of dat zal gebeuren. Verbinding via een GSM-netwerk zit voorlopig niet bij de deal inbegrepen, wel kun je de TomTom Bridge aansluiten op je eigen mobiele telefoon, verder moet je wachten tot je in de buurt bent van een WiFi-netwerk om toegang te hebben tot internet.


— foto: Inmiddels een bekende verschijning op onze wegen, maar nu in e-commerce uitvoering.

(25 september 2015)

 • heeft u ervaring met de Renault Trucks T-Drive, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Coxx
  Hefboxx 3,5t 2.5 dCi 74kW / 88kW / 107kW


  In Nederland gebouwd met in ... > Meer

  Peugeot
  Partner Pickup 122L1 1.6 HDi 66kW


  In Nederland gebouwde pickup ... > Meer

  Iveco
  Daily Chassiscabine 35C10 WB300


  Iveco Daily chassis met C in ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1951 LS GigaSpace


  Nieuw type Mercedes-Benz met ... > Meer

  Jeep
  Wrangler Rubicon Anniversary Edition (2014)


  Niet is vergelijkbaar met Ook ... > Meer

  Pacton
  Flex-XL


  De Pacton Flex-XL is een De 2 ... > Meer

  Pacton
  Container X-press 3-assig lichtgewicht 40ft chassis


  Het getoonde chassis is de de ... > Meer

  CitroŽn
  Grand C4 Picasso Van 1.6 eHDi 115 pk


  De samen met Gefco Benelux de ... > Meer

  Nijwa - Volvo - Renault Trucks
  Used Truckparts


  Nijwa Used Truckparts is een ... > Meer

  Scania
  R450 euro6 6x2 dubbellucht-sleepas


  Robuust 6x2 chassis met voor ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon