of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Fiat Chrysler moet half miljoen klanten aanbieden hun Dodge RAM terug te kopen, Land Rover kampt ook al met softwareproblemen en miljoenen Volkswagens zijn kwetsbaar voor dieven.

Door een softwareprobleem kunnen bestuurders van een Dodge RAM pickup de controle over de besturing van hun auto kwijtraken. Een probleem dat in de garage lastig te verhelpen valt. Daarom moet de fabrikant, Fiat Chrysler, de kopers van dit type RAM, 500.000 klanten, aanbieden hun voertuig terug te kopen. Dit meldt NOS Journaal.

De klanten krijgen de aankoopprijs terug minus de afschrijving van de auto. Ze hoeven er niet mee akkoord te gaan, in dat geval houden ze de auto. Maar gezien het gevaar dat deze auto's vormen, wordt verwacht dat de meeste klanten hun auto zullen inleveren.


— foto: Dodge RAM pickup waarvan er enkele duizenden parallel zijn geÔmporteerd in Europa.

De meeste van deze Dodge RAMS rijden in de VS. Maar er rijden ook enkele duizenden in Europa die via parallelle import hier zijn gekomen.

Fiat Chrysler moet ook eigenaren van een miljoen Jeeps aanbieden om de auto terug te kopen of te laten repareren. Dit vanwege een heel ander probleem: de montage van de brandstoftank achter de achteras. Een ontwerpfout. Bij een botsing kan de tank scheuren en ontploffing veroorzaken. Het autoconcern krijgt van de Amerikaanse overheid hiervoor ook een fikse boete.

Het is niet de eerste keer dat autofabrikanten een model op de markt brengen met een gevaarlijk gemonteerde brandstoftank. Bekend is de Ford Pinto uit de jaren zestig, die met precies hetzelfde euvel kampte.

Fiat Chrysler moet ook al 1,4 miljoen Jeeps van het type Cherokee terugroepen naar de garage. Een hackersclub bleek in staat in te breken in de software van deze auto's en de controle over deze voertuigen over te nemen. De hackers hebben aangeboden de fabrikant te helpen om een betere beveiliging te bouwen.

Ook Land Rover kampt met software die onder vuur ligt. Het gaat om het model Range Rover Evoque, waarvan er relatief veel worden gestolen. Volgens de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is de kans op diefstal van uw Evoque 1 op 30 terwijl het gemiddelde ligt op 1 op 800. De BBC meldde op 13 juli 2015 dat Land Rover 65.000 Evoques terugroept omdat boeven de beveiliging van de Evoque zouden hebben gehackt. Land Rover ontkent dat echter en zegt dat de recall te maken heeft met een mechanisch defect in de portieren. Het bedrijf erkent wel dat de beveiliging kwetsbaar is en er een nek-aan-nek-race plaatsvindt met bendes om hacks te voorkomen.

Op 12 augustus 2015 komt alweer de volgende zaak aan het licht. Sleutels die zijn geleverd bij nieuwe Volkswagens, Audi's, Seats, Porsches en Bentleys (VAG-concern) zijn niet goed geprogrammeerd en door mensen met specialistische kennis gemakkelijk te hacken. Dit hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit bekend gemaakt. Volkswagen stapte naar de rechter om publikatie te voorkomen, maar kon niet voorkomen dat Nieuwsuur er aandacht aan besteedde.

De auto's van het VAG-concern maken gebruik van de zogenoemde Megamos Crypto-chip, VAG heeft echter verzuimd om alle beveiligingsmogelijkheden van de chip te benutten waardoor hackers de code van de auto's kunnen kraken. In Nieuwsuur laat een onderzoeker zien hoe hij zonder sleutel een VW start. De kwetsbare chip wordt al zo'n vijftien jaar ingebouwd in allerlei auto's van het VAG-concern.

Volkswagen erkent het probleem en reageert door te zeggen dat "de startonderbrekers van oudere modellen niet hetzelfde beveiligingsniveau hebben als van de huidige auto's zoals de Golf 7 en de Passat B8. Dat is niet te voorkomen." Om een auto te kunnen hacken moet je wel tijdelijk de sleutel van de auto hebben, volgens de

Universiteit kan dat als je je auto laat parkeren door een valet parking service of als de auto bij de garage staat. "Maar ook als je een auto huurt. Als je die sleutel in handen hebt kost het ongeveer tien minuten rekentijd op een computer om de code te achterhalen." De onderzoekers zijn verbaasd dat "bij een redelijk dure auto je een slecht beveiligde sleutel krijgt terwijl er ook goed beveiligde sleutels verkrijgbaar zijn."

Toen de Universiteit contact opnam met Volkswagen om in gesprek te gaan over het probleem, startte VAG een rechtszaak waarbij uiteindelijk het Britse Hooggerechtshof de onderzoekers publikatie verbood. "Publikatie zou zeer schadelijk zijn en zou de diefstal van miljoenen Volkswagens gemakkelijker maken," aldus de rechters. Dat was in juni 2013. Later hief Volkswagen het publikatieverbod op. Maar Volkswagen weigert de kwetsbare auto's terug te roepen voor vervanging van de kwetsbare onderdelen. "Een verandering van de hardware van auto's die zich reeds in serie bevinden is doorgaans niet mogelijk," zo luidt de verklaring van VAG.

Verzekeraars zijn echter niet zo blij met de laconieke opstelling van Volkswagen. In 2014 moest al 100 miljoen euro worden uitgekeerd voor diefstal door hacken, een vertienvoudiging ten opzichte van 2010. Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit: "Als er een alternatief op de plank ligt om die auto's beter te beveiligen, verwachten we actie van de fabrikant. We zijn ook strenger geworden bij het uitreiken van het Veiligheidscertificaat Voertuigbeveiliging. Als we merken dat bepaalde types worden gehackt dan heeft de fabrikant een paar maanden de tijd om met een update of een recall te komen. Doe je dat niet, dan raak je het keurmerk kwijt."

De Nijmeegse Universiteit is verbolgen over de rechtszaak die VW aanspande. "Als je bij Google een beveiligingsprobleem meldt, zijn ze je dankbaar en lossen ze het op. Als je dat bij Volkswagen doet, krijg je een proces aan je broek om publikatie te voorkomen," zegt B. Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging. "We hebben ons verzet tegen dat publikatieverbod, maar dat heeft ons honderdduizenden euro's aan juridische ondersteuning gekost. We hadden dat geld liever gestoken in onderzoek en onderwijs."

VAG gaat het probleem met reeds verkochte auto's niet aanpakken. Volgens de RAI, de vereniging van auto-importeurs, is het aan de eigenaren van de auto's zelf om voor een betere diefstalbeveiliging te zorgen. "Koop een stuurslot, of een extra startonderbreker. Nee, Volkswagen gaat dat niet betalen, de kosten zijn voor de koper."

Deskundigen waarschuwen ervoor dat het hacken van software in voertuigen een groot probleem kan vormen in de toekomst. Steeds meer auto's en trucks hebben functies die door een computer worden bediend. Die zijn gevoelig voor dit soort inbraken.
(27 juli 2015, update: 12 augustus 2015)

 • heeft u ervaring met revisie van motoren, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH 500 8x2 Zwaartransporttrekker


  Zwaartransporttrekker met 85 ... > Meer

  MAN
  TGM 13.250 4x4


  Hoge uitvoering van het TGM 6 ... > Meer

  Peugeot
  Bipper 1.4i 54kW


  De Peugeot Bipper is de Het ... > Meer

  BEAM
  S 12000


  Links- en rechtswerkend, en ... > Meer

  Bulthuis - RSP - VSE
  TSAA64 zuigblazer met electronische besturing


  Zuig-blaasmachine van het op ... > Meer

  Iveco
  Stralis Hi-Way AS440S50 T/P (500 pk euro6)


  De Iveco Stralis Hi-Way is de ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 euro6 8x4T tridem


  Zwaartransporttrekker met en ... > Meer

  DAF
  FTG XF510 SuperSpaceCab verlengd


  Verlengde uitvoering van de ... > Meer

  DAF
  Anti-diefstalkraag (TRP 1536192)


  Vulleidingkraag voor TRP ... > Meer

  Snoeks
  dubbele cabine voor Volkswagen Crafter


  Dubbele cabine voor Crafter ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 2748 LNLA 6x2/4 chassis


  Drie-assig chassis van de met ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 1838 LL


  Twee-assig Econic-chassis 380 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon