of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
MAN presenteert 15 liter zescilinder als opvolger van de V8.

MAN Trucks heeft een opvolger voor zijn V8 motor: de nieuwe zescilinder-in-lijn D38. Net als Mercedes-Benz neemt MAN afscheid van de V8 als krachtbron.

De nieuwe zescilinder werd gepresenteerd op de IAA in Hannover. MAN maakt nu meer details bekend. De D38 heeft een cilinderinhoud van 15,2 liter. Er komen drie vermogensvarianten: 520 pk, 560 pk en 640 pk. Laatstgenoemde is vooral bedoeld voor toepassingen in het zwaartransport maar uiteraard kun je hem (vanaf medio 2015) ook in een gewone 4x2 trekker bestellen.


— foto: Nieuwe MAN D38 zescilinder levert vermogen tot 640 pk en is bedoeld voor zware toepassingen zoals bij deze 8x2 trekker.

De nieuwe D38 euro6 motor is ook bedoeld als opvolger van de sterkste (540 pk) variant van de euro5 D26 motor. Deze D26 motor (de aanduiding staat voor diesel en een boring van 126 mm) is nu ook wel verkrijgbaar als euro6 echter in maximaal 480 pk. De D26 euro5 wordt nog wel gebouwd, maar niet meer voor de Europese markt want hier is nu euro6 verplicht.

De D38 wordt niet toegepast in de MAN TGS. Deze truck (de subtop van MAN als het ware) is iets lager dan de TGX en heeft een kleinere radiator die zich niet laat combineren met de D38 euro6 motor. Daardoor blijft het maximale vermogen van de TGS beperkt tot 480 pk.

De term V8 heeft altijd iets magisch. Gaat MAN merken dat deze motor uit het gamma is geschrapt? Product manager Ivar ten Tuynte denkt van niet. "Wij horen van onze klanten

dat 640 pk in het zwaartransport genoeg is, en waar het daar om draait is voldoende koppel. Die zwaar-transportvoertuigen zijn uitgerust met een koppelomvormer, die het koppel van 3000 Nm nog eens met een factor 1,6 verhoogt."

Bij de ontwikkeling van de nieuwe zware euro6 motor heeft de fabrikant uit Beieren gelet op efficiency. Mede dankzij de tweefasige turbolading levert de motor zijn maximumkoppel vanaf 930 rpm. En de nieuwe Euro 6-motor is 160 kilo lichter dan zijn voorganger.


— foto: De D38 motor is 160 kg lichter dan de V8.

De D38 trucks zijn standaard voorzien van de nieuwe TipMatic 2-transmissie met drie nieuwe interessante functionaliteiten: Speed Shifting tussen de drie hoogste versnellingen, om snelheidsverlies tijdens het opschakelen op bergachtige trajecten te minimaliseren; EfficientRoll, dat de transmissie ontkoppelt

zodra het voertuig op eigen kracht kan rollen; en Idle Speed Driving, dat comfortabel en zuinig manoeuvreren mogelijk maakt.

Net als Volvo en Mercedes-Benz beschikt MAN nu ook over een cruise control die "weet" wat er voor type weg aan komt en daarop anticipeert. Bij MAN werkt dat met GPS en een electronische kaart van Europese wegen die in het geheugen is opgeslagen. Als er een afdaling in het vooruitzicht is, zal de truck al vermogen terugnemen om bij het dalen weer snelheid te winnen met behulp van de zwaartekracht. Volgens MAN moet die voorziening 6,5 procent brandstofbesparing kunnen opleveren.

De MAN TGX D38 wordt standaard geleverd met een 340 kW motorrem en een 500 kW intarder.


— foto: Herkenbaarheid door de D38 aanduiding op de portieren.

Deze maand gaat MAN het land door met de D38 waarbij proefritten mogelijk zijn. De agenda luidt als volgt: 13 november in Westerbroek (sommerauer Trucks), Coevorden en Geleen, 14 november in Drachten, Zwolle en Eindhoven, 15 november in Joure, Zwolle en Eindhoven, 17 november in Wognum, Waddinxveen en Den Bosch, 18 november in Wognum, Waddinxveen en Tilburg, 19 november in Utrecht, Maasdijk en Sassenheim, 20 november in Utrecht, Maasdijk en Hoofddorp, 21 november in Tiel, Waddinxveen, Rotterdam-Albrandswaard en Amsterdam, 22 november in Waddinxveen, Schelluinen en Rotterdam-Albrandswaard en ook nog in Amsterdam, 24 november in Breda, Goes en Apeldoorn, en 25 november in Roosendaal, Goes en Apeldoorn.
(11 november 2014)

 • heeft u (positieve of negatieve ervaringen met de MAN TGX? Hoe betrouwbaar vindt u deze truck? Wat vindt u van de service van MAN? Mail ons, wij zijn benieuwd naar uw ervaring.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Platformcabine L2 3,3t 74kW (88kW)


  De CitroŽn Jumper is als voor ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML190EL25 (ML190EL28)


  Twee-assig vrachtautochassis ... > Meer

  Scania
  P360 CB8x4 MHZ kipper


  Lichtgewicht kipper van hoog ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 2628 LLVLA 6x2/4 NGT


  Typisch chassis voor opbouw / ... > Meer

  Bott Vario
  Stellingensysteem voor bestelauto


  Modulair stellingensysteem Te ... > Meer

  Coxx
  X-Low XR 4.2-35


  Ultra-laag bestelautochassis ... > Meer

  Volvo
  FH 460 4x2T euro6 Globetrotter


  Volvo FH met D13 motor euro ... > Meer

  Scania
  Altijd Verder


  Met het motto Altijd Verder ... > Meer

  Van Eck
  UT-3 luchtvrachttrailer GDP-Pharma / TAPA-TSR1


  Geconditioneerde geschikt het ... > Meer

  Volvo
  FE 4x2V 188kW 19,5t


  Deze distributietruck van is ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon