of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Renaults rijdend laboratorium nummer twee moet brandstofgebruik verder terugdringen.

Renault Trucks blijft onderzoek doen naar manieren om het brandstofverbruik van trucks te reduceren. De fabrikant, onderdeel van de Volvo Group, heeft een rijdend laboratorium ontwikkeld voor dit doel: Optifuel Lab 2. "Deze truck heeft twintig technologieŽn aan boord, die invloed hebben op het brandstofverbruik: energiebeheer, aerodynamica, rolweerstand en systemen die de chauffeur kunnen ondersteunen," verklaart Erik Lenssen, Manager Product bij Renault Trucks Nederland.


— foto: Renault heeft een tweede versie van zijn rijdend laboratorium rondrijden.

De Optifuel Lab 2 is - hoe kan het anders - een vervolg op een eerdere testtruck - de OptiFuel Lab 1 - die is gebruikt voor de ontwikkeling van de T-series, de nieuwe grote Renault. De resultaten van de testen van Lab 2 komen in de loop van 2015 beschikbaar. De proeven zijn vorige maand begonnen.


— foto: Electrische systemen worden zoveel mogelijk aangedreven met zonnepanelen.

Een van de terreinen waarop het onderzoek zich richt, is het aanboren van nieuwe energiebronnen, met als doel zo weinig mogelijk energie te betrekken van de motor. Verschillende aanvullende systemen worden daarom elektrisch aangedreven, zoals de airco, waterpomp, brandstofpomp en stuurpomp. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen, die op de combinatie zijn gemonteerd. Ook wordt er gewerkt met een rookgas warmte-terugwin-systeem op basis van de Rankine-cyclus.

"Wanneer de bestuurder van het voertuig om meer energie vraagt, wordt de behoefte door een computer geanalyseerd en zorgt deze ervoor dat de energie direct geleverd wordt uit de op dat moment beschikbare en meest efficiŽnte bron (zonne-energie, Rankine, etc.). De verdeling vindt real time plaats. Door prioriteit te geven aan de zogeheten Ďvrije bronnení, zoals zonne-energie of de uitlaatgaswarmte, beperkt Optifuel Lab 2 het gebruik van energie geproduceerd door de dynamo van de verbrandingsmotor, waardoor het brandstofverbruik afneemt," legt Lenssen uit.


— foto: Beweegbare dakspoiler; spiegels zijn vervangen door camera's.

Parallel aan dit geavanceerde energiemanagement, is er aandacht voor het beperken van de behoeften van het voertuig zelf. Om dit doel te bereiken, is gekeken naar de isolatie van de cabine. Voor de glaspartijen is gebruik gemaakt van een speciaal

soort glas met een grotere isolerende eigenschap, terwijl op het dak een verstelbare dakspoiler is gemonteerd. Wanneer de auto stil staat, wordt de dakspoiler gelift om de cabine te beschermen tegen de zon, terwijl de warme lucht in de cabine wordt afgezogen met behulp van energie van het eigen zonnepaneel. De zonnepanelen worden tijdens het rijden ook gebruikt om de airconditioning elektrisch aan te drijven. Wanneer het voertuig weer gaat rijden, wordt de spoiler weer in de rijpositie gezet om de aerodynamiek van het voertuig te verbeteren.

Uit de foto's is wel duidelijk op te maken dat er goed is gekeken naar de aerodynamica

van de combinatie. De gebogen vorm van het cabinedak zorgt voor een waterdruppel-vorm, evenals de 70 centimeter brede zij-deflectors aan de achterzijde van de cabine en de skirts die aan de zijkant van de trailer zijn gemonteerd. Spiegels zijn vervangen door cameraís, gemonteerd in een zodanige behuizing dat de turbulentie om de truck wordt beperkt. Tot slot is er een beweegbare spoiler onder de grille gemonteerd. Als deze is uitgeklapt, zorgt deze ervoor dat de lucht vrij onder de truck kan doorstromen en wordt de luchtweerstand verminderd. De spoiler klapt automatisch weg bij snelheden lager dan 50 kilometer per uur om beschadiging door wegobjecten te voorkomen.


— foto: Achterspoilers bij de oplegger, daarvan kijken we al niet meer zo op.

In het verlengde van het verlagen van de luchtweerstand is door de Renault Trucks-ingenieurs ook de rolweerstand van de combinatie geminimaliseerd. Bijzonder is dat de smering en koeling van de aandrijfas (die plaatsvindt met olie) wordt aangepast aan de belasting van de truck. Bij een lage belasting bevindt de olie zich tijdelijk in een reservoir, waardoor de wrijving vermindert.

Om de rolweerstand verder te verlagen wordt gebruik gemaakt van een nieuw prototype banden die speciaal voor dit project door Michelin zijn ontwikkeld.
(16 oktober 2015)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Tesla
  concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt


  Tesla heeft in Los Angeles de ... > Meer

  Snelle groei van Vlastuin
  Groep na magere periode


  Vlastuin Group-directeur van ... > Meer

  Iveco
  Daily 55S18DW 4x4 Dubbele Cabine WB340


  De Iveco Daily 4x4 met cabine ... > Meer

  DFM Mini Truck
  Electric


  DFM Mini Truck is alleen met ... > Meer

  WEMACON Rent - Talson
  BDF 745 jumbo Talfix kledingpanelen achterdeuren


  Afstelhoogte 970- 1.320 mm. ... > Meer

  Aluvan
  PlanStar


  Lichtgewicht opbouw waarbij ... > Meer

  KŲgel
  Euro Trailer


  Gesloten drie-assige oplegger ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter 35 WB433 120kW laadbak laadklep


  Aangeboden voor shortlease: ... > Meer

  Scania
  P420 B 8x4 Widespread WB572 309kW


  Vier-assig widespread chassis ... > Meer

  DAF
  LF 220 FT 4x2 Day Cab 164kW / 186kW / 208kW


  Distributietrekker voor het ... > Meer

  WECON
  AWZ 111 LZ


  Eťnassige middenas voor het 1 ... > Meer

  Gemco - Mercedes-Benz
  Arocs 3642 LK 8x4 963-8-H


  Multi-purpose op basis van de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon