of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Lay-out van chassis is soms heet hangijzer bij bijzondere opbouwen.

MAN Trucks claimt op de IAA 2014 de enige truckfabrikant te zijn waarbij componenten als uitlaatgasdempers, Ad Bluetanks en accupakketten vrijelijk over het vrachtautochassis kunnen worden verdeeld zonder dat de euro6-status wordt aangetast, maar andere fabrikanten vinden dat onzin en "marketingpraat".

De claim is afkomstig van Achim DeMattio, hoofd van de afdeling Product Marketing Distribution van MAN Truck & Bus AG. MAN showde in Hannover een speciale uitvoering van een drie-assig TGS chassis waarbij het uitlaatgasfilter aan de linkerzijde in plaats van aan de rechter zijde is geplaatst. Ter linker zijde aan het chassis eveneens de Ad Blue tank, de accu en de brandstoftank. Een unicum volgens DeMattio, want "bij geen enkel ander merk is dit mogelijk."


— foto: MAN TGS chassis met alle componenten aan de linkerzijde.

De rechter zijde van dit chassis is hiermee vrijgemaakt voor het monteren van een grote pompkast voor het RMO-transport. Het voertuig wordt ingezet om koeienmelk te collecteren bij kleinschalige boeren die de melk nog in bussen langs de weg zetten.

Maar als we een rondje maken langs diverse andere truckmerken, blijken daar ook mogelijkheden te zijn voor het wijzigen van de plek van Ad Bluetank, luchtketels, accu's, uitlaatgaskasten en wat dies meer zij.

Erik Lenssen, product manager Renault Trucks Nederland: "Bepaalde componenten aan het chassis zijn vrij gemakkelijk te verplaatsen, zoals een ureumtank of een accu. Het is wel zo dat je een roetfilter niet zomaar mag verplaatsen door bijvoorbeeld een pijp te verlengen. Dat is allemaal op elkaar afgestemd. Maar dat er geen mogelijkheden zijn is absoluut niet waar. Bij bouwvoertuigen verplaatsen we zo'n filter vaak naar een hogere plek. Er in overleg met de fabriek zijn er ook andere plekken mogelijk om dit soort componenten te plaatsen. Dat laatste is essentieel, het moet door de fabriek worden gehomologeerd."


— foto: Ook bij Iveco talloze mogelijkheden voor montage van componenten, zoals hier een hydrauliektank op een Stralis met HIAB containerafzetinstallatie.

Wim Meerens van con-collega Iveco Nederland is het met Lenssen eens. "Nederland is een heel inventief land op het gebied van de carrosseriebouw, en er wordt van alles verplaatst op een chassis om een bepaald soort opbouw mogelijk te maken. Hier bij Iveco Nederland hebben wij technisch specialisten zitten die over dit soort kwesties contacten onderhouden met klanten, carrosseriebouwers, de RDW en de fabriek. In overleg is er veel mogelijk. Ook bij ons geldt natuurlijk dat het door de fabrikant moet worden goedgekeurd wil het voertuig aan de eisen voldoen."

PR-manager Trucks van Mercedes-Benz Nederland Jan van Gelderen noemt het verhaal van DeMattio "klinkklare onzin. Zelfs van andere merken weet ik met zekerheid te zeggen dat je dit soort oplossingen kunnen bouwen. Het is wel zo dat het soms niet eenvoudig is. Een Actros maakt gebruik van EGR, dat wil zeggen dat uitlaatgassen voor een deel worden herbruikt als inlaatgas, en voor een deel door een roetfilter worden geblazen. Dat filter verplaatsen is lastig, als je dat wilt is dat echt specialistenwerk. Maar om te zeggen dat je de enige bent die dat kan, nee."


— foto: Hoe meer assen een chassis heeft, hoe minder ruimte er overblijft aan het chassis.

Ook bij DAF wordt met verbazing kennis genomen van de uitspraken van de MAN-manager. Hoofd Corporate Communications Rob Appels van DAF Trucks: "Dat wij redelijk flexibel zijn qua montagemogelijkheden van de componenten op het chassis is een understatement. Maar ik mail jullie even een schema, dan kun je het zelf zien." In onze mailbox belandt vijf minuten later een PDF met "component layout possibilities". Een matrix met mogelijke posities van AdBlue tanks, accu's, roetfilters en andere uitlaatcomponenten.

Van Gelderen van Mercedes-Benz nogmaals: "De positie van componenten op het chassis is een constant punt van aandacht, vooral omdat er in de loop van de tijd steeds meer zijn bijgekomen. Maar er worden ook innovatieve toepassingen bedacht zoals accu's die tussen het frame worden gemonteerd of Ad Bluetanks onder een cabine."


— schema: DAF stuurt ons als voorbeeld de lay-out mogelijkheden op CF euro6 chassis.

(16 oktober 2014)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    Gray and Adams
    GADD 3T/4 dubbeldeks oplegger


    Deze Gray and Adams opleggers ... > Meer

    Van Eck
    Geconditioneerde oplegger FRC


    Geïsoleerde en gekoelde voor ... > Meer

    D-Tec
    Combitrailer S-Line CT-521-S


    Nieuw type Combitrailer op de ... > Meer

    Iveco
    Daily 35C17 chassis cabine


    Dit is de vernieuwde Iveco op ... > Meer

    Scania
    G370 4x2 trekker


    Scania New Generation G-serie ... > Meer

    Mercedes-Benz - De Groot Techniek
    Actros 2748 LVLA 6x2/4 Bergingsvoertuig


    Mercedes-Benz Actros als met ... > Meer

    Tatra
    Phoenix 8P6N23 4x4 trekker


    Trekker met veel grondspeling ... > Meer

    Iveco
    X-Way AS280X57Y PS ON+ — kipperchassis


    Een Iveco X-WAY chassis met ... > Meer

    AddSecure
    RoadView Plus: detecteert vermoeidheid bij chauffeurs


    AddSecure lanceert RoadView ... > Meer

    Iveco en Shell
    rijden Europa door met S-Way op Bio-LNG


    Iveco en Shell gaat een maken ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon