of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Lay-out van chassis is soms heet hangijzer bij bijzondere opbouwen.

MAN Trucks claimt op de IAA 2014 de enige truckfabrikant te zijn waarbij componenten als uitlaatgasdempers, Ad Bluetanks en accupakketten vrijelijk over het vrachtautochassis kunnen worden verdeeld zonder dat de euro6-status wordt aangetast, maar andere fabrikanten vinden dat onzin en "marketingpraat".

De claim is afkomstig van Achim DeMattio, hoofd van de afdeling Product Marketing Distribution van MAN Truck & Bus AG. MAN showde in Hannover een speciale uitvoering van een drie-assig TGS chassis waarbij het uitlaatgasfilter aan de linkerzijde in plaats van aan de rechter zijde is geplaatst. Ter linker zijde aan het chassis eveneens de Ad Blue tank, de accu en de brandstoftank. Een unicum volgens DeMattio, want "bij geen enkel ander merk is dit mogelijk."


— foto: MAN TGS chassis met alle componenten aan de linkerzijde.

De rechter zijde van dit chassis is hiermee vrijgemaakt voor het monteren van een grote pompkast voor het RMO-transport. Het voertuig wordt ingezet om koeienmelk te collecteren bij kleinschalige boeren die de melk nog in bussen langs de weg zetten.

Maar als we een rondje maken langs diverse andere truckmerken, blijken daar ook mogelijkheden te zijn voor het wijzigen van de plek van Ad Bluetank, luchtketels, accu's, uitlaatgaskasten en wat dies meer zij.

Erik Lenssen, product manager Renault Trucks Nederland: "Bepaalde componenten aan het chassis zijn vrij gemakkelijk te verplaatsen, zoals een ureumtank of een accu. Het is wel zo dat je een roetfilter niet zomaar mag verplaatsen door bijvoorbeeld een pijp te verlengen. Dat is allemaal op elkaar afgestemd. Maar dat er geen mogelijkheden zijn is absoluut niet waar. Bij bouwvoertuigen verplaatsen we zo'n filter vaak naar een hogere plek. Er in overleg met de fabriek zijn er ook andere plekken mogelijk om dit soort componenten te plaatsen. Dat laatste is essentieel, het moet door de fabriek worden gehomologeerd."


— foto: Ook bij Iveco talloze mogelijkheden voor montage van componenten, zoals hier een hydrauliektank op een Stralis met HIAB containerafzetinstallatie.

Wim Meerens van con-collega Iveco Nederland is het met Lenssen eens. "Nederland is een heel inventief land op het gebied van de carrosseriebouw, en er wordt van alles verplaatst op een chassis om een bepaald soort opbouw mogelijk te maken. Hier bij Iveco Nederland hebben wij technisch specialisten zitten die over dit soort kwesties contacten onderhouden met klanten, carrosseriebouwers, de RDW en de fabriek. In overleg is er veel mogelijk. Ook bij ons geldt natuurlijk dat het door de fabrikant moet worden goedgekeurd wil het voertuig aan de eisen voldoen."

PR-manager Trucks van Mercedes-Benz Nederland Jan van Gelderen noemt het verhaal van DeMattio "klinkklare onzin. Zelfs van andere merken weet ik met zekerheid te zeggen dat je dit soort oplossingen kunnen bouwen. Het is wel zo dat het soms niet eenvoudig is. Een Actros maakt gebruik van EGR, dat wil zeggen dat uitlaatgassen voor een deel worden herbruikt als inlaatgas, en voor een deel door een roetfilter worden geblazen. Dat filter verplaatsen is lastig, als je dat wilt is dat echt specialistenwerk. Maar om te zeggen dat je de enige bent die dat kan, nee."


— foto: Hoe meer assen een chassis heeft, hoe minder ruimte er overblijft aan het chassis.

Ook bij DAF wordt met verbazing kennis genomen van de uitspraken van de MAN-manager. Hoofd Corporate Communications Rob Appels van DAF Trucks: "Dat wij redelijk flexibel zijn qua montagemogelijkheden van de componenten op het chassis is een understatement. Maar ik mail jullie even een schema, dan kun je het zelf zien." In onze mailbox belandt vijf minuten later een PDF met "component layout possibilities". Een matrix met mogelijke posities van AdBlue tanks, accu's, roetfilters en andere uitlaatcomponenten.

Van Gelderen van Mercedes-Benz nogmaals: "De positie van componenten op het chassis is een constant punt van aandacht, vooral omdat er in de loop van de tijd steeds meer zijn bijgekomen. Maar er worden ook innovatieve toepassingen bedacht zoals accu's die tussen het frame worden gemonteerd of Ad Bluetanks onder een cabine."


— schema: DAF stuurt ons als voorbeeld de lay-out mogelijkheden op CF euro6 chassis.

(16 oktober 2014)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Iveco
  Daily 35S18V WB395 H2 / 40C18V WB395 H3


  De langste Iveco Daily is in ... > Meer

  GS Meppel
  OI-120-1000 TR


  Diepliggende oplegger, voor / ... > Meer

  Volvo
  FH 480 4x2T Luchtvering


  Twee-assige trekker van het ... > Meer

  Aventeon
  Logistics.ONE


  Complete oplossing voor eigen ... > Meer

  Ginaf
  C2120 4x2 huisvuilwagen


  Huisvuilwagen gebouwd op een ... > Meer

  Jost
  SDR Roof Diffusor


  Dakdiffusor voor montage Deze ... > Meer

  Imbema Rhiwa
  Stophout


  Voor het vervoer van alle die ... > Meer

  Piaggio
  Porter Electric 96V


  De Piaggio Porter is al sinds ... > Meer

  Volvo
  FE280 4x2 Low


  Volvo FE twee-assig 18- tot / ... > Meer

  DAF
  XF 510 FTT 6x4 trekker


  Drie-assige DAF XF105 trekker ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon