of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De EcoLog. Is het een hulpframe met as? Of een kortgekoppelde oplegger? Maakt niet uit, het resultaat telt.

Carrosseriefabriek Groenewold uit het Groningse Hoogezand-Sappemeer verwacht een toenemende belangstelling voor zijn EcoLog-systeem, waarmee een twee-assige trekker in een kwartier tijd kan worden verbouwd tot een drie-assige bakwagen.

Een precieze classificatie voor de EcoLog is moeilijk te geven. Hulpframe met sleepas? Kortgekoppelde / star-gekoppelde ťťnassige oplegger? Zegt u het maar. Groenewold houdt het op een hulpframe. Zo beschouwt de RDW het ook. De trekker heeft namelijk een aanvulling op het kenteken waarop de beide uitvoeringen zijn vermeld. Bij het aan- an afkoppelen dient de kentekenplaat verplaatst te worden.


— foto: De EcoLog bij LCW in Groningen. Hij kan het best omschreven worden als een kort-/star-gekoppelde een-assige oplegger.

Hoe dan ook, het resultaat is dat je een trekker kunt ombouwen in een bakwagen met opbouw. En die trekker dus flexibeler kunt inzetten. De EcoLog kan daarom diensten bewijzen bij bedrijven in het seizoensgebonden transport.

De EcoLog heeft een gestuurde as. Kopers kunnen kiezen uit zelfsturend of gedwongen gestuurd. De as van de oplegger zit in de gekoppelde toestand 180 ŗ 200 cm achter de aangedreven as van de trekker. Als de as star zou zijn, zou dat leiden tot slijtage en schade door wringing.

Eťn van de gebruikers van het eerste uur is Theo Faassen bv uit Venlo. Twee jaar geleden kocht het bedrijf zijn eerste EcoLog. Een met een vlakke opbouw, voor het transport van caravans en campers. Het systeem bevalt goed, zegt directeur/eigenaar P. Kropfeld van Faassen. Onlangs schafte hij er nog drie aan. Afgezien van enkele opstartproblemen bij het eerste exemplaar functioneert de EcoLog zonder noemenswaardige kuren.


— foto: De EcoLog bij Theo Faassen. Gestuurde as hier duidelijk zichtbaar.

"Je bent flexibeler en je bent verlost van het overbouwen van verschillende opbouwen op een bakwagenchassis," zegt Kropfeld. "Als we deze EcoLogs niet gebruiken, kunnen de trekkers worden ingezet voor het trekken van volumetrailers. We zijn er wel over te spreken."

Faassen moest er wel de portemonnee voor trekken. In vergelijking tot een normale bakwagen betaalt hij met de EcoLog dertig procent meer investeringskosten. De flexibele inzet moet dit goedmaken. Zijn er nog meer nadelen aan verbonden? "In vergelijking tot een bakwagen heb je meer gewicht, en je bent ongeveer tien centimeter hoger. Als wij een camper vervoeren van drie meter hoog, kan dat een probleem opleveren bij een laag viaduct. En die campers worden steeds hoger. Dus dat is best iets om rekening mee te houden."


— foto: LZV-combinatie waarbij de trekker een EcoLog op zijn schotel heeft.

Tot nu toe heeft carrosseriefabriek Groenewold de EcoLog slechts mondjesmaat verkocht. Onbekendheid in de markt lijkt daarvan de oorzaak, want de mogelijkheden zijn er wel. Zo gebruiken transportbedrijf Leverink uit Rijssen en Van Straalen de Vries Transport uit Zwaagdijk de EcoLog om er LZV-combinaties mee samen te stellen. De configuratie is dan: twee-assige trekker, EcoLog hulpframe, twee-assige dolly en drie-assige oplegger. Zie foto.

Een andere gebruiker is Logistiek Centrum Westpoort in Groningen-Stad. Voor zijn klant Esha Infra Solutions zet LCW zeven chassis met tankopbouw in, voor het doen van onderhoud aan wegen. Maar ook dat is seizoensbusiness. En het wisselen van een tankunit voor een gewone laadbak kost ongeveer een dag werk.

Eťn van de chassis is nu vervangen door een trekker met een EcoLog hulpframe. Directeur Liewes van LCW: "Het opbouwen kost nu nog maar een kwartier." De trekker wordt buiten het seizoen ingezet om opleggers te rijden. LCW is van plan om meer EcoLogs aan te schaffen. Hoeveel en wanneer is nog niet bekend.


— foto: Van Straalen de Vries Transport heeft een EcoLog met koeling voor het transport van bloemen.

Directeur Robbert Groenewold van Groenewold Carrosseriebedrijf - vooral bekend van de bouw van autotransporters - ziet nu langzamerhand meer interesse voor zijn EcoLog, vooral omdat bedrijven op zoek zijn naar het flexibeler kunnen inzetten van het wagenpark. Dit verhaal krijgt ongetijfeld een vervolg.
(12 februari 2014)


— foto: Ook een gewone huifopbouw is mogelijk bij de EcoLog.


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML120E18 (ML120E22)


  Twaalftons standaard met de / ... > Meer

  Wemacon Rent
  Verhuur van transportmaterieel


  Wemacon Finance B.V. is als ... > Meer

  Polypan
  SilentFloor


  GeÔsoleerde vloer, ontworpen ... > Meer

  Krone
  Profi Liner Multi Steel BW


  Open oplegger met bordwanden, ... > Meer

  Nooteboom
  1-assige ICP Interdolly


  1-assige afneembare ICP op de ... > Meer

  Iveco
  Daily 35C17 chassis cabine


  Dit is de vernieuwde Iveco op ... > Meer

  Renault Trucks
  D-drive 12T 210E6


  Renault Trucks biedt nu het & ... > Meer

  Renault
  Kangoo Express Generique 1.5 dCi 75


  De Renault Kangoo kreeg in De ... > Meer

  Carrier
  levert koelmachines aan 2W Logistiek


  2W Logistiek uit Kapelle in ... > Meer

  Van Hool
  New A330 Fuel Cell


  Door Van Hool aan Qbuzz die ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon