of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De EcoLog. Is het een hulpframe met as? Of een kortgekoppelde oplegger? Maakt niet uit, het resultaat telt.

Carrosseriefabriek Groenewold uit het Groningse Hoogezand-Sappemeer verwacht een toenemende belangstelling voor zijn EcoLog-systeem, waarmee een twee-assige trekker in een kwartier tijd kan worden verbouwd tot een drie-assige bakwagen.

Een precieze classificatie voor de EcoLog is moeilijk te geven. Hulpframe met sleepas? Kortgekoppelde / star-gekoppelde ťťnassige oplegger? Zegt u het maar. Groenewold houdt het op een hulpframe. Zo beschouwt de RDW het ook. De trekker heeft namelijk een aanvulling op het kenteken waarop de beide uitvoeringen zijn vermeld. Bij het aan- an afkoppelen dient de kentekenplaat verplaatst te worden.


— foto: De EcoLog bij LCW in Groningen. Hij kan het best omschreven worden als een kort-/star-gekoppelde een-assige oplegger.

Hoe dan ook, het resultaat is dat je een trekker kunt ombouwen in een bakwagen met opbouw. En die trekker dus flexibeler kunt inzetten. De EcoLog kan daarom diensten bewijzen bij bedrijven in het seizoensgebonden transport.

De EcoLog heeft een gestuurde as. Kopers kunnen kiezen uit zelfsturend of gedwongen gestuurd. De as van de oplegger zit in de gekoppelde toestand 180 ŗ 200 cm achter de aangedreven as van de trekker. Als de as star zou zijn, zou dat leiden tot slijtage en schade door wringing.

Eťn van de gebruikers van het eerste uur is Theo Faassen bv uit Venlo. Twee jaar geleden kocht het bedrijf zijn eerste EcoLog. Een met een vlakke opbouw, voor het transport van caravans en campers. Het systeem bevalt goed, zegt directeur/eigenaar P. Kropfeld van Faassen. Onlangs schafte hij er nog drie aan. Afgezien van enkele opstartproblemen bij het eerste exemplaar functioneert de EcoLog zonder noemenswaardige kuren.


— foto: De EcoLog bij Theo Faassen. Gestuurde as hier duidelijk zichtbaar.

"Je bent flexibeler en je bent verlost van het overbouwen van verschillende opbouwen op een bakwagenchassis," zegt Kropfeld. "Als we deze EcoLogs niet gebruiken, kunnen de trekkers worden ingezet voor het trekken van volumetrailers. We zijn er wel over te spreken."

Faassen moest er wel de portemonnee voor trekken. In vergelijking tot een normale bakwagen betaalt hij met de EcoLog dertig procent meer investeringskosten. De flexibele inzet moet dit goedmaken. Zijn er nog meer nadelen aan verbonden? "In vergelijking tot een bakwagen heb je meer gewicht, en je bent ongeveer tien centimeter hoger. Als wij een camper vervoeren van drie meter hoog, kan dat een probleem opleveren bij een laag viaduct. En die campers worden steeds hoger. Dus dat is best iets om rekening mee te houden."


— foto: LZV-combinatie waarbij de trekker een EcoLog op zijn schotel heeft.

Tot nu toe heeft carrosseriefabriek Groenewold de EcoLog slechts mondjesmaat verkocht. Onbekendheid in de markt lijkt daarvan de oorzaak, want de mogelijkheden zijn er wel. Zo gebruiken transportbedrijf Leverink uit Rijssen en Van Straalen de Vries Transport uit Zwaagdijk de EcoLog om er LZV-combinaties mee samen te stellen. De configuratie is dan: twee-assige trekker, EcoLog hulpframe, twee-assige dolly en drie-assige oplegger. Zie foto.

Een andere gebruiker is Logistiek Centrum Westpoort in Groningen-Stad. Voor zijn klant Esha Infra Solutions zet LCW zeven chassis met tankopbouw in, voor het doen van onderhoud aan wegen. Maar ook dat is seizoensbusiness. En het wisselen van een tankunit voor een gewone laadbak kost ongeveer een dag werk.

Eťn van de chassis is nu vervangen door een trekker met een EcoLog hulpframe. Directeur Liewes van LCW: "Het opbouwen kost nu nog maar een kwartier." De trekker wordt buiten het seizoen ingezet om opleggers te rijden. LCW is van plan om meer EcoLogs aan te schaffen. Hoeveel en wanneer is nog niet bekend.


— foto: Van Straalen de Vries Transport heeft een EcoLog met koeling voor het transport van bloemen.

Directeur Robbert Groenewold van Groenewold Carrosseriebedrijf - vooral bekend van de bouw van autotransporters - ziet nu langzamerhand meer interesse voor zijn EcoLog, vooral omdat bedrijven op zoek zijn naar het flexibeler kunnen inzetten van het wagenpark. Dit verhaal krijgt ongetijfeld een vervolg.
(12 februari 2014)


— foto: Ook een gewone huifopbouw is mogelijk bij de EcoLog.


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Krone
  Dryliner Huckepack


  Gesloten drie-assige ... > Meer

  Hofpoel - Ford
  Transit Boxline RWD 350L 103kW / 147kW


  De lange versie van de Ford ... > Meer

  Volvo
  FH 480 4x2T Luchtvering


  Twee-assige trekker van het ... > Meer

  WEMACON
  BDF Schuifzeil met laadkraan


  BDF Wisselbak schuifzeil met ... > Meer

  Rino
  CT2801Ks


  Open city-oplegger met as met ... > Meer

  Pacton
  TBD.345 Heavy Duty schuifzeilen oplegger


  Pacton heeft een rijk aan & ... > Meer

  Pacton
  Flex-XL


  De Pacton Flex-XL is een De 2 ... > Meer

  Renault Trucks
  T520 High Edition


  Speciale luxe uitvoering van ... > Meer

  Mitsubishi
  e-Evolution: evolutie naar electrisch


  Zoals veel andere merken, ook ... > Meer

  Lamberet
  SR-2 X-City Beursaanbieding


  Beursaanbieding voor de (19 x ... > Meer

  MAN
  TGS 50.500 10x8 kipperchassis


  Kipperchassis met 50 ton gvw. ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon