of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Vernieuwde Mercedes-Benz Actros en Arocs zwaartransport-trekkers gepresenteerd.

Met de introductie van twee zwaartransport-trekkers rond Mercedes-Benz de vernieuwing van het gamma naar euro6 af. Het gaat om de drie- en vierassige SLT-trekkers met een Arocs- of een Actros-cabine, geschikt voor treingewichten tot 250 ton - en met drie trekkers in serie gekoppeld zelfs 750 ton. De complete trucks zijn in eigen huis - de fabriek in het Franse Molsheim - ontwikkeld. De productie van het chassis vindt plaats in WŲrth en de opbouw in Molsheim.

— foto: Actros SLT vierasser, trekker voor zware lasten.

Deze nieuwe Arocs / Actros SLT is de opvolger van de oude MB Actros zwaartransport-trekker en is leverbaar in de volgende uitvoeringen:
Als luchtgeveerde Actros SLT:
- Actros SLT 6x4, wielbasis 3400 mm of 4000 mm
- Actros SLT 8x4, wielbasis 4000 mm
- met GigaSpace (213 cm stahoogte) of BigSpace (stahoogte 199 cm) cabines (250 cm breed)

— foto: Arocs SLT is meer bedoeld voor landen met slechte wegen.

en als staalgeveerde Arocs SLT:
- Arocs SLT 6x4, wielbasis 3300 mm of 3900 mm
- Arocs SLT 8x4, wielbasis 3900 mm
- Arocs SLT 8x6, wielbasis 4200 mm
- Arocs SLT 6x6, wielbasis 3900 mm
- Arocs SLT 8x8, wielbasis 4850 mm
- met BigSpace (250 cm breed) of StreamSpace (230 cm breed) cabine.

De Arocs zal vaker in landen worden verkocht waar slechte wegen zijn, de paraboolvering is daarvoor beter geschikt. Er zijn nog tal van varianten mogelijk. Zo kunnen de 6x6 en 8x8 versies worden voorzien van dikke 14.00 R20 banden die het goed doen op zandige ondergrond.


— foto: Brandstoftank, hydrauliek en oliekoeler achter de cabine is gebruikelijk bij zwaartransport-trekkers.

De populairste uitvoeringen zijn de vierassers, met een gvw van 41 ton (9 + 8 + 13 + 13 ton op de assen). Voor export zijn hogere gvw's mogelijk, tot 48 ton bij de Arocs 8x8. Voor alle modellen geldt een maximaal treingewicht (gtw) van 250 ton.

De SLT's zien er natuurlijk super-imposant uit en hebben een echte Mercedes-uitstraling. Luchtketels, 900 liter brandstoftank en extra oliekoeler plus hydrauliekkoeler bevinden zich achter de cabine want daarvoor is geen ruimte aan het chassis. Aan de voorzijde is een mogelijkheid gecreŽerd voor een trekbok waarmee voertuigen aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Hier bevinden zich ook aansluitingen voor hydrauliek en remmen. Ook duidelijk zichtbaar is de spoilerset achter de cabine, met geintegreerde luchtinlaat voor de koeler.

De chauffeurs profiteren natuurlijk van het comfort van deze nieuwe cabines, met onder andere een bed van maximaal 75 cm breed en 220 cm lang. Een tweede bed is als optie leverbaar. Ook een extra is de multisleutel waarmee veel functies van het voertuig op een soort van smartfoon te bedienen zijn.


— foto: Achterassen van de Actros SLT zijn uitgerust met vierbalgs luchtvering.

Het chassis van deze trekker is letterlijk de ruggengraat die alles bij elkaar houdt. De breedte van dit geraamte bedraagt 834 mm (Actros) of 744 mm (Arocs) en de langsdragers zijn 8 mm (Actros) of 9 mm (Arocs) dik. Er is een hoogbelastbare staalsoort gebruikt. Wat wil je, als je 250 ton moet kunnen trekken.

De Mercedes-Benz OM 473 is de centrale krachtbron. Vroeger waren deze trekkers met een V8 uitgerust maar die heeft Mercedes-Benz niet als euro6. Een zescilinder in rij is het nu, met 15,6 liter motorinhoud en de volgende vermogens:
- 380 kW (517 PS) bei 1600 U/min 2600 Nm bei 1100 U/min
- 425 kW (578 PS) bei 1600 U/min 2800 Nm bei 1100 U/min
- 460 kW (625 PS) bei 1600 U/min 3000 Nm bei 1100 U/min

De motor beschikt over ee turbocompound. Naast de gewone turbo die de druk van de inlaatgassen verhoogt, is dit een tweede schoepenrad die via een hydro-koppeling extra vermogen direct naar de krukas stuurt. Dit verhoogt het koppel van de motor, vooral bij lage toeren. De motor is speciaal voor zwaar-transport verstevigd en een speciaal inspuitsysteem met de naam X-Pulse zorgt voor een hogere inspuitdruk, tot wel 2100 bar. De druk wordt per cilinder steeds aan de omstandigheden aangepast.


— foto: Koppeling aan de voorzijde met hydrauliek- en remaansluiting, bijvoorbeeld om twee trekkers achter elkaar te plaatsen.

De motor is gekoppeld aan een motorrem die de compressie van de cilinders gebruikt om te kunnen remmen, zonder dat aanspraak wordt gemaakt op de remmen in het wiel. Het vermogen van deze motorrem is met 475 kW (646 pk) enorm en ook dat is weer belangrijk voor zware lasten.

Mercedes-Benz is voor zijn zwaar-transporttrekkers overgestapt naar van een 12-versnellingsbak naar een automatisch schakelende 16-bak. De bak is niet wat we standaard vinden in een Actros of Arocs maar een speciale versnellingsbak die de 3000 Nm trekkracht goed aankan. Het schakelsysteem is de PowerShift 3, die sneller schakelt dan zijn voorganger. Er zijn speciale schakelprogramma's voor rijden met zware lasten in de schakel-automatiek te kiezen. De SLT beschikt verder over een geavanceerde turbo-retarder koppeling waarmee het onder andere mogelijk is om de SLT te laten "kruipen" en die de werking van de motorrem kan vergroten tot 720 kW (979 pk)

De ontwikkeling van deze nieuwe trucks is begonnen in 2010. Sinds ongeveer een jaar hebben prototypes bij bedrijven in Duitsland en Zwitserland proefgereden.


— foto: Proefritten met de SLT in Duitsland.

(30 januari 2014)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Servisa kaart
  Kredietkaart


  Servisa is dť tol- en voor en ... > Meer

  Fliegl
  DHKA 390 / 35 cbm kipper oplegger


  Fliegl DHKA 390 / 35 cbm 1ste ... > Meer

  MAN - HMF
  TGS 35.440 8x4-4 BL Odin


  Dit is een variant van de MAN ... > Meer

  Tijhof
  BE-oplegger voor autotransport


  Autotransporter die als kan 5 ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1842 LS StreamSpace FuelKiller euro6


  De nieuwe Mercedes-Benz met 3 ... > Meer

  Politie, Federale en ME voertuigen
  Voertuig inrichting


  Verschillende voertuigen, in ... > Meer

  Nooteboom
  MCOS-58-04(EB)


  4 assige hydraulisch Een die ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR


  Op de BedrijfsautoRAI eind is ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 10x4T tridem


  Een absolute head-turner, dat ... > Meer

  DAF
  LF als 22 tons chassis (LF220 FAN 6x2 22t)


  Sporadisch treffen we de DAF ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon