of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Volvo zet in op lichtere FM; eerste grote order bij Van den Bosch Transporten.

Volvo zet de komende tijd in op de verkoop van de FM-trekker in Light uitvoering, die onlangs in productie is gegaan. Het betreft een 'afgeslankte' FM 4x2 trekker, leverbaar met de elf liter euro6 motor (330, 370, 410 of 450 pk), waarbij de hele truck onder handen is genomen met gewichtsbesparende maatregelen. Vandaag maakte Volvo Nederland bekend dat tankvervoerder Van den Bosch Transporten uit Erp dertig van deze FM-trekkers heeft besteld.

Het Light Concept is bij Volvo niet nieuw: eerder al werd het leverbaar op de Volvo FH. Met de komst van het nieuwe euro6 model is ook de FM als 'Light Truck' verkrijgbaar. Ten opzichte van het standaardmodel scheelt het ongeveer 160 kg. Een FM410 Light Concept met een Globetrotter XL cabine weegt ongeveer 6200 kg, "daarmee zijn we iets lichter dan de directe concurrenten," aldus Jan Schouten, sales sales manager Volvo Truck Nederland. Ten opzichte van het euro5-model is de gewichtsbesparing geringer: zo'n tachtig kilo. Dat komt omdat de euro6 D11-motor 73 kg zwaarder is dan de euro5 D11-motor.

De Light Concept is leverbaar met de wielbases 350, 360, 370 en 380 cm. Naast de elf liter motor is ook de D13 motor in euro6 leverbaar. Dat maakt de truck wel zwaarder.


— foto: Volvo FM euro6 is er nu ook in een 160 kg lichtere uitvoering, de Light Concept. De FH kan trouwens ook als Light geleverd worden.

Volvo's zijn normaal gesproken iets zwaarder dan hun concurrenten, omdat de Zweden van oudsher het accent leggen op robuustheid en veiligheid. Maar aangezien in het vervoer elke kilo telt, groeit de behoefte aan lichtere trucks. "Onze standaard trucks zijn ontworpen op gebruik onder alle omstandigheden, dus ook wegen in Rusland. Maar dat is lang niet altijd nodig," zegt Schouten. "We hebben deze trucks nu lichter gemaakt zonder dat er is ingeleverd op comfort, veiligheid en levensduur."

Emiel van Haren, wagenparkmanager van Van den Bosch Transporten: "Wij voeren een twee-merkenbeleid met Volvo en MAN als leveranciers. Criteria daarbij zijn prijs, kwaliteit en gewicht. Voor deze order ging onze voorkeur uit naar Volvo, deze trekkers bleken inderdaad iets lichter te zijn dan de MAN."

De gewichtsbesparing van de Volvo Light Concept is gevonden bij zowel de cabine als het chassis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende zaken: lichtgewicht remschijven, enkelblads voorvering, lichtere fusees, aluminium onderrijbescherming, aluminium luchtketel, lichtere chassisbalken en dwarsbalken, twee in plaats van drie beugels om de tank te bevestigen, enzovoorts.

Waar echter de meeste gewichtsbesparing is te boeken, is het inruilen van een Volvo FH voor een Volvo FM. Technisch vertonen deze modellen veel overeenkomsten, het grote verschil

zit 'm in dat de cabine van de FM lager op het chassis staat. Dat uit zich bijvoorbeeld in een minder hoge zitpositie voor de chauffeur en een motortunnel tussen de voorstoelen waar de FH een bijna vlakke vloer heeft. De nieuwe FH heeft een rechte voorruit maar apart daarvan biedt een Globetrotter cabine bij een FM vrijwel evenveel leefruimte als een Globetrotter op een FH. Als je in bed ligt, merk je geen verschil... beide cabines zijn even breed.

Van Haren van Van den Bosch Transporten: "Chassis en aandrijflijn van FH en FM komen overeen. Met een FM kun je dezelfde dingen doen als met een FH. Daarbij komt dat de gemiddelde afstand die wij met onze eigen trucks afleggen, steeds lager wordt. Vroeger reden wij dagelijks op Spanje en ItaliŽ, tegenwoordig gaat dat met gecombineerd vervoer of wordt het uitbesteed aan charters."


— foto: De Volvo FM is geschikt voor het trekken van zware opleggers. De cabines zijn vrijwel even ruim als die van de FH, ze staan alleen lager op het chassis.

Schouten van Volvo Nederland ziet dit laatste steeds vaker in de bedrijfstak wegvervoer. "Nederlandse vervoerders rijden minder lange afstanden, die opdrachten komen steeds meer in handen van Oost-Europeanen. Dat merken wij in een verschuiving van verkopen naar kleinere trucks. We verkopen in Nederland nog steeds meer FH's dan FM's maar er is wel een verschuiving gaande."

Frank Siemerink, marketing manager van MAN Truck & Bus bv, wil geen commentaar leveren op de uitkomst van de tender van Van den Bosch. "De trucks van MAN staan bekend om hun lage gewicht en hun lage brandstofverbruik. We hebben daarmee recent diverse grote klanten binnengehaald, ook in de tank- en bulksector."
(17 december 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Hyundai
  i10 Chilly


  Kleine verkoopwagen gebouwd ... > Meer

  Smith's - Karhof
  Electric D 100 L


  Electrisch aangedreven met en ... > Meer

  MAN
  TGL 12.220 4x2 BL bergingsvoertuig


  MAN TGL 12.220 bergingstruck, ... > Meer

  D-Tec / VSE
  Combitrailer met gestuurde 1e en 4e as


  Combitrailer van D-Tec, van ... > Meer

  CitroŽn
  Nemo 1.4 HDi FAP


  De Citroen Nemo kreeg in 2010 ... > Meer

  Krone
  Mega Liner 50er Hals


  Krone Mega Liner met een hals ... > Meer

  NOVL
  Nascholing


  Digitale Tachograaf Lading ... > Meer

  KŲgel
  Muldenkipper 3 assig 38t gvw


  Kipper-oplegger met stalen al ... > Meer

  SD-products
  dealernetwerk MoToc uitgebreid.


  Sedert de lancering mocht het ... > Meer

  DAF
  FAN CF310


  Nieuwe DAF CF euro6, voorzien ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon