of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Een chauffeursstoel met ingebouwde rugmassage. En andere manieren om de chauffeur fit te houden.

De transportsector krijgt de komende decennia te maken met een personeelsprobleem. Uit onderzoek van Transport en Logistiek Nederland blijkt dat vanaf volgend jaar een chauffeurstekort dreigt dat kan oplopen tot 50.000 beroepsrijders. Het wordt voor de branche steeds moeilijker om jonge mensen te winnen voor de steeds veeleisender baan van vrachtwagenchauffeur.


— foto: Project TopFit Truck draait al sinds 2006 en levert nu concrete resultaten op in de cabine van de nieuwe Actros.

Truckfabrikant Daimler heeft in 2006 een project gelanceerd met de naam 'TopFit Truck'. Het project richt zich op de verbetering van de werk- en leefomstandigheden van de mensen aan het stuur. De truck is immers niet alleen een werkplek voor chauffeurs, maar ook een woon- en slaapkamer.

Omdat een uitgeruste en fitte chauffeur over het algemeen veiliger onderweg is, ging het bij een van de eerste onderzoeksthema's om het slapen. Uit onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Regensburg bleek dat testpersonen die onder ideale omstandigheden in de cabine sliepen een duidelijk afwijkend slaappatroon vertoonden ten opzichte van het slapen thuis. Door geluidsoverlast op parkeerplaatsen langs de autosnelweg waren zij bijvoorbeeld overdag beduidend minder fit. Dit kan ertoe leiden dat de chauffeur minder alert wordt of zelfs wegdommelt.


— foto: Comfortbed in de nieuwe Actros is maximaal 220 cm lang en 75 cm breed, doet dus niet onder voor het bed in de slaapkamer thuis.

Bovendien bleek uit testritten dat op zuinig rijden getrainde chauffeurs niet meer in staat waren om de mogelijkheden van kostenbesparend rijden goed te benutten wanneer ze onder slaapgebrek lijden. Wanneer de chauffeur niet uitgerust is, stijgt dus ook het brandstofgebruik en lopen de onderhoudskosten op.

Maar niet alleen slaapgebrek is een probleem voor de chauffeurs. Ook de monotonie van urenlang rijden stelt het menselijk lichaam op de proef en vermindert de werking van de hersenfuncties. Hier kan afwisseling helpen. Het projectteam onderzocht de effecten van de powernap, aromatherapie, ontspanningsmassage voor spieren en gewrichten en diverse auditieve prikkels voor de hersenen.

Klanten

van Daimler hebben sinds 2009 met een prototype Actros-trekker diverse technische vernieuwingen getest. In het voertuig was onder andere een elektrisch verstelbare massagestoel geÔnstalleerd die in de juiste stand gezet kon worden voor een verkwikkende powernap. Aan boord bevond zich verder een ventilatiesysteem dat ontspannende of verfrissende geuren verspreidde en een muziekcomputer met door wetenschappers geselecteerde nummers voor een rustgevend of juist opwekkend effect.

Verder beschikte de testtruck over een beeldscherm waarop een fitnessprogramma kon worden afgespeeld dat was afgestemd op de ruimte in de cabine. Door middel van medische technieken konden alle resultaten worden gemeten en geanalyseerd.


— foto: Uniek: Als accessoire kan de bestuurdersstoel van de Actros worden voorzien van een rugmassage-module.

De onderzoeksresultaten zijn meegenomen in het ontwerp van de nieuwe Actros die in 2011 op de markt kwam. De nieuwste generatie van de Actros beschikt nu standaard over een breder bed, verbeterde geluidsisolatie en een verbeterd luchtverversingssysteem. Alle bestuurdersstoelen kunnen in de juiste stand gezet worden voor een powernap en een massagestoel is als optie leverbaar.

Verwacht wordt dat in de toekomst nog meer innovaties worden doorgevoerd als gevolg van dit testprogramma.
(28 november 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Johnston
  CX 400


  ... > Meer

  Smith's - Karhof
  Electric D 100 L


  Electrisch aangedreven met en ... > Meer

  Drum
  GD150


  Compacte en degelijke gebouwd ... > Meer

  Libner
  C+ opbouw


  Eendelige voor opleggers. als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Citan 109 CDI 66kW


  Mercedes-Benz Citan in de dit ... > Meer

  CitroŽn - Jotha
  Jumper Afzetcontainer L2 3,5t


  CitroŽn levert de Jumper in x ... > Meer

  Pacton
  Container X-press 3-assig lichtgewicht 40ft chassis


  Het getoonde chassis is de de ... > Meer

  Volvo
  FE Low Entry Cabin 6x2 NLA euro6


  Volvo's distributietruck FE ... > Meer

  Renault Trucks
  D 2.0 35.15 WB280 trekker


  Renault nieuwe D-drive is met ... > Meer

  Snelle groei van Vlastuin
  Groep na magere periode


  Vlastuin Group-directeur van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon