of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
HYTRUCK wordt niet meer bij Ginaf gebouwd, Ginaf komt met eigen programma voor electrische aandrijving.

HYTRUCK, producent van electrisch aangedreven trucks, hoopt volgend jaar 20 tot 50 voertuigen te bouwen. Op dit moment heeft het bedrijf er acht gebouwd die vrijwel allemaal zijn afgeleverd aan klanten, waaronder Boudesteijn Verhuizers, Van der Heijden Transport, A. de Wit Verhuizingen, Peter Appel Transport, Vroegop / 020Distributie, 2Switch en Peter de Rooij Transport.


— foto: Hytruck distritruck met Booi opbouw, in gebruik bij G. van der Heijden uit Ridderkerk.

Het gaat om middelzware distributietrucks voorzien van een electromotor, zware batterij en energie-terugwinsysteem dat werkt op de remmen. Er is geen brandstofcel aan boord waarmee de truck op waterstof kan rijden. "Dat soort aandrijvingen is nog interessanter, maar hiervoor zoeken we eerst een stabiel electrisch platform met een 30 of 60 kW brandstofcel bij een toeleverancier. Verder ontbreekt een infrastructuur om te tanken," zegt directeur Eric Beers van HYTRUCK. "Binnenkort komen er waterstof-tankstations in Rotterdam en Oude Tonge en zal er geleidelijk een netwerk worden gebouwd. Maar dat zal nog wel enige jaren in beslag nemen. Voorlopig hebben de HYTRUCKS dus een accupakket voor de aandrijving."


— foto: Ginaf bouwt nu electrische aandrijflijn voor zusterbedrijf Tamdurabus.

HYTRUCK probeert zoveel mogelijk in serie te bouwen, om de kosten te beperken. Bij lage aantallen is dat natuurlijk moeilijk. In eerste instantie was het de bedoeling dat de voertuigen bij Ginaf Trucks in Veenendaal zouden worden geproduceerd - in september 2011 werd de eerste "HYTRUCK by Ginaf" gepresenteerd - maar sinds begin dit jaar vindt de assemblage plaats bij Emoss in Oosterhout, de leverancier van de electrische aandrijflijn.

"De toegevoegde waarde van productie bij Ginaf was voor deze kleine serie te gering," zo luidt de verklaring van Beers voor het stoppen van deze samenwerking. Ginaf

heeft nog wel de chassis geleverd. De partijen zijn in goede verstandhouding uit elkaar gegaan, zo benadrukken zowel HYTRUCK als Ginaf. Directeur Beers van HYTRUCK sluit niet uit dat er in de toekomst toch weer op de productiecapaciteit van Ginaf wordt teruggevallen. "We kunnen dat per keer bekijken. Het hangt helemaal af van de aantallen en hoe dit financieel het beste uitkomt."

Maar er is nog een reden dat de partijen het beter vonden om van de geplande samenwerking af te zien. Ginaf is in december 2011 failliet gegaan en overgenomen door de China High-Tech Group Corporation (CHTGC), een Chinees industrieel conglomeraat. Sindsdien wordt er in Veenendaal gewerkt aan een eigen programma met electrische aandrijving. Het eerste resultaat daarvan was te zien op de IAA in 2012: een stadsbus met hybride aandrijving, van het merk TAMDURABUS, een Tjechische busbouwer die ook deel uitmaakt van de CHTGC.


— foto: Hytruck chassis gepresenteerd in 2011, gebouwd bij Ginaf. Maar inmiddels vindt de productie plaats bij Emoss en is Ginaf bezig met een eigen EV-programma.

Edgar Ooijman, woordvoerder van Ginaf Trucks Nederland bv: "We zijn ook aan het kijken naar het mogelijk gebruik van electrische aandrijving in onze eigen voertuigen. Daarbij denken we in de eerste plaats aan vuilniswagenchassis. Zelfs een kipperchassis zou je electrisch kunnen aandrijven, maar gezien de hoeveelheid energie die je nodig hebt om bijvoorbeeld een kipperbak omhoog te zetten, is dat voorlopig een utopie."
(28 oktober 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  COXX
  LiftBoxx


  COXX LiftBoxx standaard mm ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Platformcabine L2 3,3t 74kW (88kW)


  De CitroŽn Jumper is als voor ... > Meer

  FGS Nederland
  FGS Speed Rolls


  FGS Nederland is Importeur de ... > Meer

  GS Meppel
  AIC-3000 N


  Drie-assige geschikt voor het ... > Meer

  Van der Peet
  Bandlosser Vlieggewicht


  De Vlieggewicht bandlosser op ... > Meer

  LAG
  open oplegger met zijborden


  Uit voorraad leverbaar: zo m, ... > Meer

  Volkswagen
  eT


  Op de IAA in 2012 Volkswagen ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme dubbeldeks trailer voor Zweden


  Speciale uitvoering van de de ... > Meer

  MAN
  TGL 12.250 euro6


  De MAN TGL 12.250 is met een ... > Meer

  PTV - TLN
  samenwerking verlengd


  TLN en de PTV Group werken al ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon