of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Krone sluit fabriek van kunststof koeltrailers wegens te weinig omzet, maar in Nederland is de situatie heel anders.

Trailerfabrikant Krone stopt met de productie van kunststof koel/vriestrailers, en produceert vanaf nu alleen nog maar koel/vriestrailers met stalen wanden. Dit heeft het bedrijf deze week bekend gemaakt. Krones fabriek van kunststof trailers - de voormalige Norfrig fabriek - in Hvam (DK) is verkocht aan een Arabische investeerder en zal volgend jaar worden verhuisd naar Dubai. Diverse medewerkers verhuizen mee en beginnen een nieuw leven in een ander land. De fabrikage van chassis wordt verplaatst naar Turkije.

De reden, volgens Krone: voor kunststof koeltrailers is geen markt meer. Op dit moment is nog slechts tien procent van de orders voor koelers voor een kunststof (GFK) bak, negentig procent voor een bak met stalen wanden. Krone concentreert de productie dan ook op de Cool Liner Duoplex Steel, die wordt geproduceerd in LŁbtheen, in voormalig Oost-Duitsland.


— foto: Krone concentreert zich op de productie van koeltrailers met stalen wanden. De fabriek van polyester koeltrailers in Denemarken is verkocht.

Martina Schulz, woordvoerder van Krone, legt uit: "Vervoerders zijn afhankelijk van hoe ze hun trailers na drie of vier jaar gebruik weer kunnen verkopen. Voor het jaar 2009 was er een ruime afzetmarkt voor kunststof trailers in Zuid-Europa, maar die is vrijwel weggevallen door de crisis. Tegenwoordig gaan gebruikte trailers naar Oost-Europa. Daar gelden andere eisen. Kunststof trailers zijn niet stevig genoeg voor de Oosteuropese markt."

Nederlandse verkopers van koeltrailers zetten overigens wel vraagtekens bij dit verhaal. "Misschien

geldt dit wel voor Duitse vervoerders omdat die hun materieel eerder vervangen, maar zeker niet voor Nederlandse vervoerders," zegt Laurens Elenbaas van Elenbaas Carrosserie, importeur van Lamberet. "Nederlanders investeren toch meestal wat meer geld in een trailer die dan langer meegaat."

Bart den Hartogh van de Van Eck Groep vult aan: "Als je naar de exploitatiekosten kijkt, is de trailer met kunststof wanden vaak goedkoper, ook al is hij in aanschaf duurder. De isolatiewaarde is hoger. Daardoor maakt de koelmotor minder draaiuren. En koelmotoren kunnen veel brandstof verbruiken." Elenbaas kan daar een verhaal over vertellen: "Een klant van ons reed op Zuid-Frankrijk met een stalen trailer en een kunststof trailer. Na een jaar bleek de koelmotor van de kunststof trailer 450 uur minder te hebben gedraaid."


— foto: In Nederland is juist een grote markt voor koel/vriestrailers met kunststof wanden.

Voor de Oost-Europese markt mag een stalen koeltrailer dan het beste zijn vanwege de stevigheid, voor Zuid-Europese landen gaat dat zeker niet op. Daar zie je maar weinig stalen koeltrailers, omdat ze minder goed isoleren.

Daarnaast zijn er verschillen bij het repareren. Een trailer met metalen wanden kan bij schade alleen worden gerepareerd door het vervangen van een of meer panelen in de wanden. Zo'n paneel kan wel twee- tot zevenduizend euro kosten. Bovendien moet hij aan de boven- en onderkant worden losgehaald waardoor de trailer uit zijn verband kan schieten. Schades aan een polyester wand kunnen meestal worden "gefixt" door alleen de schadeplek te behandelen en de wand daarna af te plamuren.
(26 september 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 1824 / 1829 / 1833 LL


  Twee-assig Econic-chassis is ... > Meer

  Iveco
  Stralis AD 260S27 XFP-D CNG


  Iveco Stralis drie-assig met ... > Meer

  Hertoghs - DAF
  FA CF85.410 combinatie met plywood opbouw


  Plywood opbouw van Hertoghs ... > Meer

  Nooteboom
  1-assige boottrailer


  Lichte boattrailer met ťťn in ... > Meer

  VDO
  Tachograafschijven


  Schijven voor de analoge VDO ... > Meer

  Volkswagen
  Up Cargo


  Tot pseudo-bestelauto Up, met ... > Meer

  Mercedes-Benz - Van Eck
  Antos 1827


  De Mercedes-Benz Antos is het ... > Meer

  HOBUR
  korte RMO-oplegger


  Drie-assige RMO-oplegger met ... > Meer

  Scania
  Brandstoftank


  Scania tanks in aluminium bij ... > Meer

  Volvo
  FE280 4x2 Low


  Volvo FE twee-assig 18- tot / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon