of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Krone sluit fabriek van kunststof koeltrailers wegens te weinig omzet, maar in Nederland is de situatie heel anders.

Trailerfabrikant Krone stopt met de productie van kunststof koel/vriestrailers, en produceert vanaf nu alleen nog maar koel/vriestrailers met stalen wanden. Dit heeft het bedrijf deze week bekend gemaakt. Krones fabriek van kunststof trailers - de voormalige Norfrig fabriek - in Hvam (DK) is verkocht aan een Arabische investeerder en zal volgend jaar worden verhuisd naar Dubai. Diverse medewerkers verhuizen mee en beginnen een nieuw leven in een ander land. De fabrikage van chassis wordt verplaatst naar Turkije.

De reden, volgens Krone: voor kunststof koeltrailers is geen markt meer. Op dit moment is nog slechts tien procent van de orders voor koelers voor een kunststof (GFK) bak, negentig procent voor een bak met stalen wanden. Krone concentreert de productie dan ook op de Cool Liner Duoplex Steel, die wordt geproduceerd in LŁbtheen, in voormalig Oost-Duitsland.


— foto: Krone concentreert zich op de productie van koeltrailers met stalen wanden. De fabriek van polyester koeltrailers in Denemarken is verkocht.

Martina Schulz, woordvoerder van Krone, legt uit: "Vervoerders zijn afhankelijk van hoe ze hun trailers na drie of vier jaar gebruik weer kunnen verkopen. Voor het jaar 2009 was er een ruime afzetmarkt voor kunststof trailers in Zuid-Europa, maar die is vrijwel weggevallen door de crisis. Tegenwoordig gaan gebruikte trailers naar Oost-Europa. Daar gelden andere eisen. Kunststof trailers zijn niet stevig genoeg voor de Oosteuropese markt."

Nederlandse verkopers van koeltrailers zetten overigens wel vraagtekens bij dit verhaal. "Misschien

geldt dit wel voor Duitse vervoerders omdat die hun materieel eerder vervangen, maar zeker niet voor Nederlandse vervoerders," zegt Laurens Elenbaas van Elenbaas Carrosserie, importeur van Lamberet. "Nederlanders investeren toch meestal wat meer geld in een trailer die dan langer meegaat."

Bart den Hartogh van de Van Eck Groep vult aan: "Als je naar de exploitatiekosten kijkt, is de trailer met kunststof wanden vaak goedkoper, ook al is hij in aanschaf duurder. De isolatiewaarde is hoger. Daardoor maakt de koelmotor minder draaiuren. En koelmotoren kunnen veel brandstof verbruiken." Elenbaas kan daar een verhaal over vertellen: "Een klant van ons reed op Zuid-Frankrijk met een stalen trailer en een kunststof trailer. Na een jaar bleek de koelmotor van de kunststof trailer 450 uur minder te hebben gedraaid."


— foto: In Nederland is juist een grote markt voor koel/vriestrailers met kunststof wanden.

Voor de Oost-Europese markt mag een stalen koeltrailer dan het beste zijn vanwege de stevigheid, voor Zuid-Europese landen gaat dat zeker niet op. Daar zie je maar weinig stalen koeltrailers, omdat ze minder goed isoleren.

Daarnaast zijn er verschillen bij het repareren. Een trailer met metalen wanden kan bij schade alleen worden gerepareerd door het vervangen van een of meer panelen in de wanden. Zo'n paneel kan wel twee- tot zevenduizend euro kosten. Bovendien moet hij aan de boven- en onderkant worden losgehaald waardoor de trailer uit zijn verband kan schieten. Schades aan een polyester wand kunnen meestal worden "gefixt" door alleen de schadeplek te behandelen en de wand daarna af te plamuren.
(26 september 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Servisa kaart
  Kredietkaart


  Servisa is dť tol- en voor en ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML80E18 (ML80E22)


  8 tons twee-assig chassis met ... > Meer

  Mercedes-Benz - Van den Born
  Sprinter Glasresteel WB366 5,0t


  Glasresteelauto van Van den ... > Meer

  Krone
  Coilliner SDP27 eLCG3-CS


  Coiltrailer van Krone, van en ... > Meer

  Nooteboom trailers
  Semi-dieplader


  Verhuur voor korte en lange 5 ... > Meer

  GreenCat
  ATX CharterApp


  De in februari 2013 ATX is de ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR


  Op de BedrijfsautoRAI eind is ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 314 CDI euro6 Chassiscabine WB366 met laadbak en laadklep


  Het laatste jaargang van dit ... > Meer

  Scania
  L280 / L320 / L360 4x2


  Chassis met Voor distributie- ... > Meer

  Volvo Trucks FH
  bestaat 25 jaar


  Een ongeŽvenaarde focus op de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon