of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Krone sluit fabriek van kunststof koeltrailers wegens te weinig omzet, maar in Nederland is de situatie heel anders.

Trailerfabrikant Krone stopt met de productie van kunststof koel/vriestrailers, en produceert vanaf nu alleen nog maar koel/vriestrailers met stalen wanden. Dit heeft het bedrijf deze week bekend gemaakt. Krones fabriek van kunststof trailers - de voormalige Norfrig fabriek - in Hvam (DK) is verkocht aan een Arabische investeerder en zal volgend jaar worden verhuisd naar Dubai. Diverse medewerkers verhuizen mee en beginnen een nieuw leven in een ander land. De fabrikage van chassis wordt verplaatst naar Turkije.

De reden, volgens Krone: voor kunststof koeltrailers is geen markt meer. Op dit moment is nog slechts tien procent van de orders voor koelers voor een kunststof (GFK) bak, negentig procent voor een bak met stalen wanden. Krone concentreert de productie dan ook op de Cool Liner Duoplex Steel, die wordt geproduceerd in LŁbtheen, in voormalig Oost-Duitsland.


— foto: Krone concentreert zich op de productie van koeltrailers met stalen wanden. De fabriek van polyester koeltrailers in Denemarken is verkocht.

Martina Schulz, woordvoerder van Krone, legt uit: "Vervoerders zijn afhankelijk van hoe ze hun trailers na drie of vier jaar gebruik weer kunnen verkopen. Voor het jaar 2009 was er een ruime afzetmarkt voor kunststof trailers in Zuid-Europa, maar die is vrijwel weggevallen door de crisis. Tegenwoordig gaan gebruikte trailers naar Oost-Europa. Daar gelden andere eisen. Kunststof trailers zijn niet stevig genoeg voor de Oosteuropese markt."

Nederlandse verkopers van koeltrailers zetten overigens wel vraagtekens bij dit verhaal. "Misschien

geldt dit wel voor Duitse vervoerders omdat die hun materieel eerder vervangen, maar zeker niet voor Nederlandse vervoerders," zegt Laurens Elenbaas van Elenbaas Carrosserie, importeur van Lamberet. "Nederlanders investeren toch meestal wat meer geld in een trailer die dan langer meegaat."

Bart den Hartogh van de Van Eck Groep vult aan: "Als je naar de exploitatiekosten kijkt, is de trailer met kunststof wanden vaak goedkoper, ook al is hij in aanschaf duurder. De isolatiewaarde is hoger. Daardoor maakt de koelmotor minder draaiuren. En koelmotoren kunnen veel brandstof verbruiken." Elenbaas kan daar een verhaal over vertellen: "Een klant van ons reed op Zuid-Frankrijk met een stalen trailer en een kunststof trailer. Na een jaar bleek de koelmotor van de kunststof trailer 450 uur minder te hebben gedraaid."


— foto: In Nederland is juist een grote markt voor koel/vriestrailers met kunststof wanden.

Voor de Oost-Europese markt mag een stalen koeltrailer dan het beste zijn vanwege de stevigheid, voor Zuid-Europese landen gaat dat zeker niet op. Daar zie je maar weinig stalen koeltrailers, omdat ze minder goed isoleren.

Daarnaast zijn er verschillen bij het repareren. Een trailer met metalen wanden kan bij schade alleen worden gerepareerd door het vervangen van een of meer panelen in de wanden. Zo'n paneel kan wel twee- tot zevenduizend euro kosten. Bovendien moet hij aan de boven- en onderkant worden losgehaald waardoor de trailer uit zijn verband kan schieten. Schades aan een polyester wand kunnen meestal worden "gefixt" door alleen de schadeplek te behandelen en de wand daarna af te plamuren.
(26 september 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  Floor
  X-press 3-assige aanhangwagen voor afzetcontainers


  De Floor S-line (AXC.330.S) 2 ... > Meer

  Penta
  L08/5


  Onderwaartse cilinder, koers ... > Meer

  Volvo
  FM370 6x2 naloopas euro6


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Crewcab euro6


  De nieuwe Volvo FL met euro6 ... > Meer

  STAS
  lichtgewicht grootvolume kipper oplegger


  Aluminium STAS kipper stalen ... > Meer

  Scania
  R520 V8 6x2/4 trekker


  Scania drie-assige trekker V8 ... > Meer

  Hoekstra Sneek rijdt eerste Scania P
  New Generation trekker in Nederland


  Chauffeur Lolke van Sinderen ... > Meer

  SKF
  Lager-catalogus nu online


  De nieuwste editie van de van ... > Meer

  Dubbel accusysteem
  voor Volvo FH en Volvo FM


  Televisie, communicatie, het ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Vito Sport


  De MB Vito is nu leverbaar in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon