of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Steeds meer belangstelling voor electrische / hybride truck voor B-rijbewijs.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de mogelijkheid om met een B-rijbewijs op een hybride of electrische 7,5 tons truck te rijden. Astrid Hollander van distributiebedrijf Duncker uit Amsterdam: "Chauffeurs met diploma doen liever geen distributiewerk in Amsterdam, die rijden liever wat grotere afstanden. Ons holdingbedrijf, Vroegop Windig, heeft nu diverse electrische trucks in bestelling die op 7,5 ton worden gekeurd zodat ze met B-rijbewijs bereden kunnen worden."


— foto: Daily-chassis met batterijpakket voor ingebouwde electro-hulpmotor. Met deze ombouw mag een 7,5 tons truck worden bereden met B-rijbewijs.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in 2010 het Reglement Rijbewijzen aangepast. Electrische en hybride trucks — althans indien ze een electromotor hebben met een plug-in aansluiting (externe oplaadmogelijkheid) — vallen onder dit nieuwe artikel (Reglement Rijbewijzen art. 15 lid 4 sub a en b). Reden is dat hybride en electrische voertuigen zwaarder zijn dan dieselvoertuigen. Electrische bestelwagens hebben vaak te weinig laadvermogen om interessant te zijn als transportmiddel.

TNT Express in Houten liet onlangs een Smiths Edison 10 tons electrische truck omkeuren naar 7,5 ton gvw. Eveneens met als reden om met B-rijbewijs te berijden. Geug Leendertse van TNT Express: "Wij zijn constant bezig met innovatie en electrische aandrijving hoort daar ook toe. We trekken bepaalde klanten aan die milieuvriendelijk transport belangrijk vinden. Maar we letten wel steeds op de economische haalbaarheid." TNT overwoog ook LNG als brandstof, maar ziet daar voorlopig van af vanwege de noodzakelijke omrijkilometers voor het tanken.

TNT Express (vier depots in Nederland) is bezig met de aanschaf van dertien electrische voertuigen voor stedelijke distributie in Rotterdam en Amsterdam. Het gaat vooral om bestelbussen met doorloopcarrosserie maar ook om een aantal vrachtwagens. De ervaring met de Smith Edison en een Smith Newton (een naar electrische aandrijving omgebouwde Ford Transit) komt daarbij goed van pas.


— foto: Smiths Edison uit Groot-BrittanniŽ kan worden teruggekeurd naar 7,5 ton gvw en mag dan met B-rijbewijs worden bereden. Diverse gebruikers melden wel klachten over de electronica.

"We hebben nogal wat technische issues gehad met die Smiths. Zo hadden we een probleem met een sensor waardoor de auto dacht dat hij moest remmen, en stond hij ineens stil. En het batterijpakket bleek te klein om vlot over de Brienenoordbrug te rijden, hij zakte terug tot 50 km/h. Het onderhoud is lastig, er is geen dealernetwerk in Nederland. Voor een ingrijpende reparatie moest hij een keer naar de fabriek in Engeland. We zijn nu in gesprek met Spijkstaal voor de levering van electrische bestelwagens. Niet goedkoop, die busjes gaan 150.000 euro per stuk kosten. Gelukkig kunnen we er nog wat subsidie op krijgen."

Ook Duncker transport kreeg te maken met technische perikelen van zijn Smiths Edison. "Dezelfde sensor ging bij ons ook kapot. De reparatie kostte 6500 euro. Daar schrik je wel even van. Een collega-vervoerder in Amsterdam bleek ook al dat mankement te hebben, dus dan lijkt het wel op een structureel probleem. Verder is het complete batterijpakket vlak na aanschaf vervangen omdat het te weinig stroom leverde. Maar dat viel onder de garantie."

Desalmiettemin shopt Duncker toch weer bij Smiths voor nieuwe electrische trucks. "Er is werk voor, klanten vragen erom, en op die 7,5 tonners kunnen we jongens met B-rijbewijs op zetten." Het terugkeuren heeft als nadeel dat het laadvermogen wordt gereduceerd tot zo'n anderhalve ton, maar voor stedelijke distributie is dit toch voldoende. "Een ervaren chauffeur kan per dag twee ritten maken met een batterijlading. Dan moet je wel de A10 vermijden en uitsluitend in de stad rijden. Als je 80 km/h gaat rijden wordt de actieradius wel erg kort. En ik vermoed dat je de Coentunnel kruipend weer uit komt."

De Smiths Newton (electrische Ford Transit) is ook nog actief bij Duncker, maar wordt nauwelijks ingezet. "Die wagen is echt te zwaar. Er zit een cryogene koeling op maar dan voor een vrachtwagen. Dan heb je het zware batterijpakket nog en een laadklep. Hij rijdt nu wel probleemloos maar die accu trek je zo leeg."

Ook met hybride 7,5 tonners wordt momenteel proefgedraaid bij diverse bedrijven. Bij IKEA, Van Oers en PostNL rijden enkele omgebouwde Iveco's Daily. De firma Veldhuizen uit Groenekan bouwt ze om van diesel naar hybride. Het is een van de nieuwste producten van Veldhuizen, dat bekend is van BE-opleggers en Clixtar. De klant kan kiezen uit een hybride Daily 50 (vijf ton gvw) en een hybride Iveco Daily 70 (naar keuze 7,0 of 7,5 ton gvw).


— foto: Veldhuizen voegt een electromotor toe een Daily-chassis waardoor een zeventonner ineens met een B-rijbewijs kan worden bereden. Dit voertuig wordt getest door onder andere PostNL en IKEA.

De ombouw behelst het monteren van een 30 kW electromotor in de aandrijflijn, batterijpakket, inplugunit voor het opladen via het stopcontact, verplichte 96 Volt standkachel voor de cabine en de nodige aanpassingen aan de electrische installatie en de PTO. Het dashboard wordt zo aangepast dat bij het rijden op electrische energie, de dieselmeter functioneert als meter voor de accucapaciteit, en de toerenteller het toerental van de electromotor aangeeft. Het voertuig wint niet zelf energie terug bij het remmen; de batterijen worden ook niet opgeladen door de dieselmotor.

De ombouw bij Veldhuizen kost vanaf ongeveer 13.000 euro inclusief RDW-keuring. "We zijn er nu een jaar mee bezig en het begint net te lopen," licht directeur Pieter Veldhuizen toe. "We hebben er een tiental afgeleverd aan klanten, en acht voertuigen in de verhuur, waaronder een zandkieper, oprijwagen en gesloten wagens. Huurders krijgen eerst een instructiefilm te zien waarin uitleg wordt gegeven over het rijden op elektriciteit."

Het ministerie zal de komende jaren de ervaringen met de grotere bevoegdheden voor rijbewijs B in de gaten houden en waar nodig de regeling nog aanpassen.
(15 augustus 2013)

Update dd. 3 oktober 2013: Mercedes-Benz introduceert op de beurs Ecomobiel in Rotterdam op 8 oktober 2013 de Fuso Eco Hybrid nadat deze eerder reeds als prototype op de IAA stond. De Fuso Eco Hybrid is een hybride 7,5 tons truckchassis, leverbaar in twee lengtes, die met B-rijbewijs gereden kan worden.

 • heeft u ervaring met het rijden met een hybride of electrotruck, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  SPIER
  BDF wissellaadbakken 715 - 745 - 765 - 782


  SPIER BDF Plywood in en maten ... > Meer

  Iveco
  Stralis AD 260S27 XFP-D CNG


  Iveco Stralis drie-assig met ... > Meer

  MAN - Beam
  TGM 18.340 BL - S8000 veegwagen


  Het universele chassis van de ... > Meer

  Volkswagen
  Caddy 1.6 TDI 75kW Comfortline


  Het in november 2010 model de ... > Meer

  SKF Netherlands:
  aanbieding Lincoln koppelschotelsmering


  De meeste bezoekers van de in ... > Meer

  Toyota
  HiAce LWB verkopen


  De Toyota HiAce met lange 3,0 ... > Meer

  OBU voor Belgische tol
  voor bestelwagens


  Moet ik een OBU aanschaffen ... > Meer

  Still
  MIA


  Still introduceerde in 2012 ŗ ... > Meer

  Van Tilburg Bastianen
  organiseert eerste truck drive-in bioscoop


  Op vrijdag 9 maart 2018 Van ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR MPL met 80 tons opritten


  We maakten al eerder kennis ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon