of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nissan heeft een nieuwe truck, maar nog geen dealers.

Nissan stopt met de productie van de Atleon, en brengt een nieuwe licht chassis op de markt: de Nissan NT500. De NT500 (NT staat voor: Nissan Truck) zal worden gebouwd op de voormalige productielijn van de Atleon in Avilar, bij Madrid. Nissan Nederland is nog op zoek naar een afzetkanaal, omdat het contract met Volvo dealers is beŽindigd. "Wie iets weet mag zich melden," aldus Bart van Thienen van Nissan Nederland.

De Nissan Atleon is in Nederland nooit een succes geweest. Per jaar werden slechts enkele stuks verkocht. Kleine trucks (3,5 tot 7,5 ton gvw) worden in ons land niet veel verkocht en Nissan heeft hierin ook nog eens een klein marktaandeel. De Atleon kampte bovendien met een hoog eigen gewicht zodat er weinig laadvermogen overbleef.


— foto: Nissan NT500 is de opvolger van de Atleon.

De NT500 is lichter dan de Atleon. De nieuwe truck wordt aangeboden met gvw's tussen de 3,5 en 7,5 ton. Tussen de 7,5 en 15 ton (waar de Atleon wel in voorzag) gaat Nissan voorlopig niets meer aanbieden.

Volgens Nissan-woordvoerder Van Thienen vloeide het gebruik van het Volvo-dealerkanaal voort uit internationale afspraken, die inmiddels zijn opgezegd. "Volvo Trucks verkoopt zelf voertuigen vanaf 12 ton gvw, de Nissan Trucks waren een aanvulling aan de onderkant. Maar ik heb het idee dat de Volvo-dealers er weinig aandacht aan besteedden."


— foto: Interieur van de Nissan NT500 is moderner maar nog steeds erg Japans.

De voormalig Nissan-verkoper van een Volvo-dealer die anoniem wenst te blijven: "Ik heb enkele jaren Nissan bedrijfswagens verkocht. We verkochten ze wel maar de aantallen waren inderdaad laag. Voor die tijd hadden we Mitsubishi als tweede merk; dat liep ook niet hard." Veel Volvo truckdealers krijgen er nu Renault als tweede merk bij, trucks en/of bestelwagens.

In andere landen - waaronder BelgiŽ, Frankrijk en Spanje - is de Atleon beter verkocht. Nissan gaat dan ook vol optimisme de NT500 Europees verkopen en noemt de nieuwe truck "het vlaggenschip van Nissans bedrijfswagengamma."

De NT500 wordt leverbaar in vijf GVW's - 3,5, 3,5 Heavy Duty, 5,6, 6,5 en 7,5 ton - en vijf wielbases, variŽrend van 2.800 tot 4.300 mm. De maximale voertuiglengte bedraagt 8.231 mm. De zwaarste versie met een GVW van 7,5 ton biedt keus uit vier wielbases: 3.100, 3.500, 3.900 en 4.300 mm. Alle versies zijn voorzien van dubbele achterwielen en connectoren die het mogelijk maken dat carrosseriebouwers de Nissan NT500 relatief eenvoudig kunnen opbouwen.

Op motorisch gebied is er keuze uit twee versies van Nissans ZD 3,0-liter viercilinder dieselmotor,

die voldoet aan de Euro 6-emissie-eisen. In alle varianten behalve de 7,5 tons-versie levert de turbomotor 150 pk / 110 kW vermogen en 350 Nm koppel. Via de handgeschakelde zesversnellingsbak wordt de kracht overgebracht naar de achterwielen. De motor in de 7,5-tonsversie is voorzien van twee turbo's en levert 176 pk / 130 kW en 540 Nm. Ook hiervoor is de handmatig bediende zesversnellingsbak beschikbaar, maar ook een gerobotiseerde versie daarvan. Om tot een lagere uitstoot te komen, zijn beide motorvarianten voorzien van roetfilters en een Ad Blue systeem. De motoren hebben service-intervallen van 40.000 km.


— foto: Aangepast truckdesign, geen revolutionaire vernieuwingen.

Het design van de NT500 is tegenover de Atleon verbeterd, maar kan niet revolutionair worden genoemd. Het gaat nog steeds om een frontstuurcabine die kantelbaar is voor onderhoud aan de motor. Het interieur werd wel flink aangepakt met standaard keyless openen / sluiten / starten, een geveerde bestuurdersstoel en veel opbergruimte. De luxere uitvoeringen zijn voorzien van een radio-/cd-speler, een airbag voor de bestuurder, climate control en cruisecontrol met snelheidsbegrenzer. De topversies voegen daar nog een navigatiesysteem en een passagiersairbag aan toe.
(30 mei 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter WB325 Hoog Dak 65kW (80kW) 2,8t / 3,0t / 3,3t / 3,5t


  Korte Sprinter met verhoogd ... > Meer

  Fiat
  Ducato Chassiscabine L1 3,3t 88kW


  Kort chassis van de Fiat voor ... > Meer

  Spier
  Aerobox 65kW / 80 kW / 95kW / 110kW


  Pakketbestelauto met vanuit ... > Meer

  Nooteboom
  OSD-85-05V


  5 assige naloop gestuurde = ... > Meer

  Rino
  80 L 04 Fl Hr


  Vier-assige semi-dieplader de ... > Meer

  KŲgel
  Euro Trailer


  Gesloten drie-assige oplegger ... > Meer

  Peugeot
  iOn Cargo


  De full-electrisch Peugeot is ... > Meer

  Tracon
  Dolly


  Tracon Dolly, Thermisch tegen ... > Meer

  D-TEC
  Containerweegsysteem


  Containerweegsysteem voor en ... > Meer

  Seminar ladingzekering
  op 16 november in Heerenveen


  Het zekeren van lading op een ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon