of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nissan heeft een nieuwe truck, maar nog geen dealers.

Nissan stopt met de productie van de Atleon, en brengt een nieuwe licht chassis op de markt: de Nissan NT500. De NT500 (NT staat voor: Nissan Truck) zal worden gebouwd op de voormalige productielijn van de Atleon in Avilar, bij Madrid. Nissan Nederland is nog op zoek naar een afzetkanaal, omdat het contract met Volvo dealers is beŽindigd. "Wie iets weet mag zich melden," aldus Bart van Thienen van Nissan Nederland.

De Nissan Atleon is in Nederland nooit een succes geweest. Per jaar werden slechts enkele stuks verkocht. Kleine trucks (3,5 tot 7,5 ton gvw) worden in ons land niet veel verkocht en Nissan heeft hierin ook nog eens een klein marktaandeel. De Atleon kampte bovendien met een hoog eigen gewicht zodat er weinig laadvermogen overbleef.


— foto: Nissan NT500 is de opvolger van de Atleon.

De NT500 is lichter dan de Atleon. De nieuwe truck wordt aangeboden met gvw's tussen de 3,5 en 7,5 ton. Tussen de 7,5 en 15 ton (waar de Atleon wel in voorzag) gaat Nissan voorlopig niets meer aanbieden.

Volgens Nissan-woordvoerder Van Thienen vloeide het gebruik van het Volvo-dealerkanaal voort uit internationale afspraken, die inmiddels zijn opgezegd. "Volvo Trucks verkoopt zelf voertuigen vanaf 12 ton gvw, de Nissan Trucks waren een aanvulling aan de onderkant. Maar ik heb het idee dat de Volvo-dealers er weinig aandacht aan besteedden."


— foto: Interieur van de Nissan NT500 is moderner maar nog steeds erg Japans.

De voormalig Nissan-verkoper van een Volvo-dealer die anoniem wenst te blijven: "Ik heb enkele jaren Nissan bedrijfswagens verkocht. We verkochten ze wel maar de aantallen waren inderdaad laag. Voor die tijd hadden we Mitsubishi als tweede merk; dat liep ook niet hard." Veel Volvo truckdealers krijgen er nu Renault als tweede merk bij, trucks en/of bestelwagens.

In andere landen - waaronder BelgiŽ, Frankrijk en Spanje - is de Atleon beter verkocht. Nissan gaat dan ook vol optimisme de NT500 Europees verkopen en noemt de nieuwe truck "het vlaggenschip van Nissans bedrijfswagengamma."

De NT500 wordt leverbaar in vijf GVW's - 3,5, 3,5 Heavy Duty, 5,6, 6,5 en 7,5 ton - en vijf wielbases, variŽrend van 2.800 tot 4.300 mm. De maximale voertuiglengte bedraagt 8.231 mm. De zwaarste versie met een GVW van 7,5 ton biedt keus uit vier wielbases: 3.100, 3.500, 3.900 en 4.300 mm. Alle versies zijn voorzien van dubbele achterwielen en connectoren die het mogelijk maken dat carrosseriebouwers de Nissan NT500 relatief eenvoudig kunnen opbouwen.

Op motorisch gebied is er keuze uit twee versies van Nissans ZD 3,0-liter viercilinder dieselmotor,

die voldoet aan de Euro 6-emissie-eisen. In alle varianten behalve de 7,5 tons-versie levert de turbomotor 150 pk / 110 kW vermogen en 350 Nm koppel. Via de handgeschakelde zesversnellingsbak wordt de kracht overgebracht naar de achterwielen. De motor in de 7,5-tonsversie is voorzien van twee turbo's en levert 176 pk / 130 kW en 540 Nm. Ook hiervoor is de handmatig bediende zesversnellingsbak beschikbaar, maar ook een gerobotiseerde versie daarvan. Om tot een lagere uitstoot te komen, zijn beide motorvarianten voorzien van roetfilters en een Ad Blue systeem. De motoren hebben service-intervallen van 40.000 km.


— foto: Aangepast truckdesign, geen revolutionaire vernieuwingen.

Het design van de NT500 is tegenover de Atleon verbeterd, maar kan niet revolutionair worden genoemd. Het gaat nog steeds om een frontstuurcabine die kantelbaar is voor onderhoud aan de motor. Het interieur werd wel flink aangepakt met standaard keyless openen / sluiten / starten, een geveerde bestuurdersstoel en veel opbergruimte. De luxere uitvoeringen zijn voorzien van een radio-/cd-speler, een airbag voor de bestuurder, climate control en cruisecontrol met snelheidsbegrenzer. De topversies voegen daar nog een navigatiesysteem en een passagiersairbag aan toe.
(30 mei 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Draco - Carrier
  DTTA 1200 2000 2-assige koel-vriestrailer (1997)


  Te koop aangeboden: van 1997, ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Electric


  Truck met volledig voor of in ... > Meer

  Schutz - Peugeot
  Boxer / CitroŽn Jumper 3,5t Tiefrahmenkoffer 88kW


  Carrosseriebouwer Schutz op ... > Meer

  Peugeot
  Boxer Chassiscabine L1 3,0t 74kW / L2 3,3t 88kW


  De twee kortste chassis van ... > Meer

  VDL Kusters - Mercedes-Benz
  Sprinter 311 CDI Kombi WB366


  Kleine personenbus bedoeld 9 ... > Meer

  DAF
  FA CF75.360


  Twee-assig bakwagenchassis de ... > Meer

  Groenewegen
  USAR-oplegger


  De Landelijke Faciliteit voor ... > Meer

  Renault Trucks
  Maxity Elektrisch L1 / L2 / L3


  De elektrische Renault Maxity ... > Meer

  STAS
  Bouwkipper Bx


  Kipper-oplegger met conische ... > Meer

  Van Eck
  DT-31 Aircargo Trailer met rollenbanen (2000)


  Gebruikte luchtvrachttrailer ... > Meer

  Volvo Trucks
  FH 420/460/500/540 Fuel & Performance Concept


  Volvo Trucks Nederland levert ... > Meer

  Kuiper
  PLC (2011)


  Te koop: 1-assige oplegger, ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon