of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe zescilinder en V8 euro6 motoren voor Scania.

Scania heeft zijn R-serie en G-serie op details vernieuwd waarbij vermindering van het brandstofverbruik centraal staat. De nieuwe types beleven hun premiŤre deze week op de Carrosserie Vakdagen.

De types voor lange afstanden (dat zijn de modellen met een slaapcabine) worden voortaan standaard geleverd als een zogenaamde Streamline. Aan de buitenzijde zijn die te herkennen aan het gewijzigde design en de luchtgeleidingsset, die de luchtweerstand van de cabine verlaagt. De types met dagcabine hebben deze Streamline niet, maar het kan wel als optie worden besteld.


— foto: De Scania R / G Streamline is te herkennen aan de windgeleiders boven de koplampen.

Scania heeft daarnaast zijn dertien liter zescilinder euro6-motoren (410 - 490 pk) compleet doorlopen en op tal van details verbeterd, waarbij vooral is gelet op brandstofbesparing. Zo is de wrijvingsweerstand van de versnellingsbakken verlaagd, hebben de motoren een betere afstelling, kreeg de schakelautomaat OptiCruise een Economy-stand. De Cruise Control is uitgebreid met Active Prediction, dat de stand van het pedaal afstemt op de route die komen gaat - op basis van electronische kaarten.

Active Prediction lijkt op Volvo's I-See, en is sinds 2012 leverbaar als optie op Scania voertuigen. Het verschil met I-See is dat Scania's systeem een ingebakken wegen-database bij zich draagt met informatie over routes en hellingen. Ook als de truck er nog niet heeft gereden, kunnen de stijgingen, dalingen en bochten worden voorspeld.

Al met al denkt Scania dat transporteurs tot acht procent kunnen besparen op brandstof, in vergelijking tot een eerste generatie euro6.


— foto: Scania met G-cabine is nog net weer iets zuiniger dan die met R-cabine.

De dertien liter motor van Scania wordt in deze nieuwe generatie euro6 leverbaar met vermogens van 410 pk (nieuw), 450 pk (was 440 pk) en 490 pk (was 480 pk). Dat betekent dus ook nieuwe type-aanduidingen: G410, G450, G490, R410, R450 en R490. Deze zijn leverbaar na de zomer en vervangen de G440, G480, R440 en R480 euro6. Tot eind 2013 zijn de euro5 motoren nog leverbaar, maar daaraan komt (althans in de EU) per 1 januari 2014 een einde.

Er staan nog meer upgrades bij Scania op stapel. Zo krijgt de V8 zestienliter motor

ook een 'overhaul' waarbij de zuinigheid op de eerste plaats staat. De nieuwe V8-types komen na de zomer en gaan resp. R520, R580 en R730 heten, uiteraard corresponderend met het motorvermogen.

Scania houdt dus vast aan de V8, waar concurrenten Mercedes-Benz en MAN deze juist uit productie nemen. De V8's zijn vooral te vinden bij bedrijven die zich bezig houden met zwaar transport, en bij truckingbedrijven die vaste fans zijn van deze zwaarste Scania's. Nico van der Klugt van Scania Benelux: "Maar ook om economische motieven kun je kiezen voor de V8. Met een 500 of 520 pk V8 kun je in bepaalde omstandigheden net zulke verbruikscijfers halen als bij de zescilinder. Bij een V8 heb je meer koppel en hoef je het pedaal minder diep in te trappen."

Verder levert Scania nu nieuwe diensten die het dagelijkse werk van chauffeurs en transportondernemers en de communicatie met de werkplaats vergemakkelijken. Ook kunnen de Scania werkplaatsen nu op afstand de diagnosegegevens downloaden om alvast voorbereidingen te treffen voor service of reparaties. Voordeel hiervan is dat het voertuig minder lang in de werkplaats hoeft te staan en snel weer aan het werk kan.

(9 april 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Volvo
  FMX 420 8x4 Liebherr mixer


  Volvo FMX 8x4 kipperchassis / ... > Meer

  Scania
  R500 LA6x2/2MNB


  Bijzondere uitvoering van de ... > Meer

  TachoByte
  4SafeIt Pro


  TachoByte heeft het van zijn ... > Meer

  BMW
  X5 Xdrive 30d / 40d grijs kenteken.


  De BMW X5 kan worden naar op ... > Meer

  Gardner Denver Drum
  Hydrapak 3


  Bij het hydraulisch van LPG- ... > Meer

  TLEC
  Cursus ondernemersdiploma - Budget edities


  Opleider TLEC komt met van de ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme dubbeldeks trailer voor Zweden


  Speciale uitvoering van de de ... > Meer

  GFA
  7,5 tons as voor BE-opleggers


  7,5 tons as, te gebruiken een ... > Meer

  Meierling
  MSA27


  Binnenlader voor met chassis ... > Meer

  Krone
  LZV-combinaties


  De Duitse opleggerbouwer in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon