of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe zescilinder en V8 euro6 motoren voor Scania.

Scania heeft zijn R-serie en G-serie op details vernieuwd waarbij vermindering van het brandstofverbruik centraal staat. De nieuwe types beleven hun premiŤre deze week op de Carrosserie Vakdagen.

De types voor lange afstanden (dat zijn de modellen met een slaapcabine) worden voortaan standaard geleverd als een zogenaamde Streamline. Aan de buitenzijde zijn die te herkennen aan het gewijzigde design en de luchtgeleidingsset, die de luchtweerstand van de cabine verlaagt. De types met dagcabine hebben deze Streamline niet, maar het kan wel als optie worden besteld.


— foto: De Scania R / G Streamline is te herkennen aan de windgeleiders boven de koplampen.

Scania heeft daarnaast zijn dertien liter zescilinder euro6-motoren (410 - 490 pk) compleet doorlopen en op tal van details verbeterd, waarbij vooral is gelet op brandstofbesparing. Zo is de wrijvingsweerstand van de versnellingsbakken verlaagd, hebben de motoren een betere afstelling, kreeg de schakelautomaat OptiCruise een Economy-stand. De Cruise Control is uitgebreid met Active Prediction, dat de stand van het pedaal afstemt op de route die komen gaat - op basis van electronische kaarten.

Active Prediction lijkt op Volvo's I-See, en is sinds 2012 leverbaar als optie op Scania voertuigen. Het verschil met I-See is dat Scania's systeem een ingebakken wegen-database bij zich draagt met informatie over routes en hellingen. Ook als de truck er nog niet heeft gereden, kunnen de stijgingen, dalingen en bochten worden voorspeld.

Al met al denkt Scania dat transporteurs tot acht procent kunnen besparen op brandstof, in vergelijking tot een eerste generatie euro6.


— foto: Scania met G-cabine is nog net weer iets zuiniger dan die met R-cabine.

De dertien liter motor van Scania wordt in deze nieuwe generatie euro6 leverbaar met vermogens van 410 pk (nieuw), 450 pk (was 440 pk) en 490 pk (was 480 pk). Dat betekent dus ook nieuwe type-aanduidingen: G410, G450, G490, R410, R450 en R490. Deze zijn leverbaar na de zomer en vervangen de G440, G480, R440 en R480 euro6. Tot eind 2013 zijn de euro5 motoren nog leverbaar, maar daaraan komt (althans in de EU) per 1 januari 2014 een einde.

Er staan nog meer upgrades bij Scania op stapel. Zo krijgt de V8 zestienliter motor

ook een 'overhaul' waarbij de zuinigheid op de eerste plaats staat. De nieuwe V8-types komen na de zomer en gaan resp. R520, R580 en R730 heten, uiteraard corresponderend met het motorvermogen.

Scania houdt dus vast aan de V8, waar concurrenten Mercedes-Benz en MAN deze juist uit productie nemen. De V8's zijn vooral te vinden bij bedrijven die zich bezig houden met zwaar transport, en bij truckingbedrijven die vaste fans zijn van deze zwaarste Scania's. Nico van der Klugt van Scania Benelux: "Maar ook om economische motieven kun je kiezen voor de V8. Met een 500 of 520 pk V8 kun je in bepaalde omstandigheden net zulke verbruikscijfers halen als bij de zescilinder. Bij een V8 heb je meer koppel en hoef je het pedaal minder diep in te trappen."

Verder levert Scania nu nieuwe diensten die het dagelijkse werk van chauffeurs en transportondernemers en de communicatie met de werkplaats vergemakkelijken. Ook kunnen de Scania werkplaatsen nu op afstand de diagnosegegevens downloaden om alvast voorbereidingen te treffen voor service of reparaties. Voordeel hiervan is dat het voertuig minder lang in de werkplaats hoeft te staan en snel weer aan het werk kan.

(9 april 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Iveco
  Daily 29L10V WB300L H1 ( H2)


  De Iveco Daily 300L heeft een ... > Meer

  JB
  Eurocool


  Sectionaal deur van speciaal ... > Meer

  CitroŽn - Lecapitaine
  Jumpy Petit Forestier 2.0 HDiF 88kW


  CitroŽn Jumpy Plancher Cabine ... > Meer

  KŲgel
  Benelux Trailer


  KŲgel schuifzeiloplegger met ... > Meer

  Nebu Transport Services
  Bulkaangiftes BTW Duitsland


  Nebu Transport Services kan u ... > Meer

  KŲgel
  Coilfix


  Ladingzekeringsysteem voor en ... > Meer

  Nijwa - Volvo - Renault Trucks
  Used Truckparts


  Nijwa Used Truckparts is een ... > Meer

  BambooTeq:
  opleggervloer van de toekomst


  Nu hardhout steeds schaarser ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer

  Volvo
  FH540 6x2V NLA


  Volvo FH 6x2 chassis met 13 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon