of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Volvo vernieuwt de FM. Veel mooie details maar het uitgangspunt blijft kostenverlaging voor de transportondernemer.

Volvo Trucks neemt in september de vernieuwde FM in productie. Deze week is het nieuwe model gepresenteerd en zijn een aantal exemplaren uit de voorproductie 'en route' in Europa in het kader van de marketing-actie die Volvo heeft bedacht voor het onder de aandacht brengen van deze truck.

De Volvo FM omvat een brede range van middelzware voertuigen, waaronder trekkers (4x2, 6x2 met voorloop- of naloopas, 6x4), en chassis (4x2, 4x4, 6x2, 6x4, 8x2, 8x4).

De wijzigingen aan de nieuwe FM doen denken aan de recente vernieuwingen die Volvo doorvoerde aan de FH. Euro 6 motoren, een zogenaamd dynamisch stuursysteem waarbij oneffenheden electronisch worden gecorrigeerd, een lichter chassis waardoor het totale gewicht afneemt. Het geavanceerde schakelsysteem I See dat weet hoe de weg er de komende kilometers uitziet en daarop al anticipeert. Het programma aan brandstofbesparende maatregelen, variŽrend van electronische hulpmiddelen tot individuele begeleiding van chauffeurs.


— foto: Volvo vernieuwt de FM. Boven het 2013 model, onder het 2014 model.

Volvo Dynamic Steering combineert een elektronisch aangestuurde elektromotor op het stuurhuis met de oorspronkelijk al aanwezige hydraulische stuurkracht. Dat betekent minder stuurkracht bij lage snelheden en automatisch terugdraaien van het stuurwiel naar de middenpositie als het stuurwiel wordt losgelaten. Koersafwijking door zijwind wordt - onmerkbaar voor de chauffeur - automatisch gecorrigeerd: als je rechtuit stuurt gaat de truck ook rechtuit. Verstoringen door kuilen in het wegdek worden opgevangen.


— foto: Natuurlijk ook als bakwagenchassis.

Over de I-See technologie schreven we eerder bij de introductie van de nieuwe FH. Het gaat om een aanvulling op de I-Shift automatisch schakelende versnellingsbak, is nu in de uitgebreide versie beschikbaar op de Volvo FM.

I-See is met name ontworpen voor internationaal transport en kan tot 5% brandstof besparen, aldus Volvo. I-See legt topografische informatie vast over wegen waar de truck heeft gereden. Het schakelen, gasgeven en gebruik van de motorrem worden daaraan aangepast. Als optie is het ook mogelijk informatie van andere trucks te downloaden. De onboard computer heeft dan 'voorkennis' is huis afkomstig van andere ritten, op routes die je zelf nog nooit gereden hebt.

Kostenverlaging voor de transportondernemer. Dat is een belangrijk uitgangspunt bij de

ontwikkeling van de nieuwe Volvo FM en alle services daaromheen. Minimalisering (of liever: eliminering) van onverwachte stilstandtijd. Met pech langs de kant, dat moet niet meer mogen. Door vitale functies van de truck op afstand in de gaten te houden, streeft Volvo dit doel na. Bij een indicatie van dat er iets mis is, wordt de truck opgeroepen voor inspectie of onderhoud. Onder het mom van: beter ťťn keer teveel terugroepen dan ťťn keer te weinig.

Verder is er een keur van diensten en producten die moeten zorgen voor lager brandstofverbruik: Dynafleet Fuel & Environment, de service Fuel Advice en de cursus Zuinig Rijden.

"Het gaat over rijstijl en het plannen van de rit. Ongeacht de ervaring is er altijd ruimte voor verbetering om de winstgevendheid van het transportbedrijf te verhogen," zegt Jarkko Aine, die verantwoordelijk is voor de chauffeurstraining en Fuel Advice bij Volvo Trucks.

De nieuwe Volvo FM wordt gepresenteerd met een volledige reeks 11- en 13-liter motoren. Alle versies voldoen aan Euro 6, dat begin 2014 van kracht wordt. De D13 is verkrijgbaar met 420 tot 500 pk, de D11-motor van 330 tot 450 pk.


— foto: Volvo D13 motor in euro 6 uitvoering.

Volvo heeft bij de nieuwe FM uiteraard ook gedacht aan de chauffeur. De cabine is niet opnieuw ontworpen maar kreeg wel stylingelementen van de nieuwe FH. Het interieur werd aangepast. De stoel werd verbeterd met meer zij- en lendesteun en betere zitmogelijkheden voor langere chauffeurs. Er is meer bergruimte. Op het stuur zijn bedieningsknoppen aangebracht voor audio, telefoon, navigatie, cruise control en Dynafleet. Als optie kan de FM worden uitgerust met Forward Collision Warning: een systeem met radars dat waarschuwt als er een ernstig ongeluk dreigt.


— foto: Keurige en luxe werkplek met beter zitcomfort.

Er komt een Work Remote afstandsbediening waarmee bijvoorbeeld te zien is hoe zwaar de verschillende assen worden belast. Zo kan er rekening mee worden gehouden met het beladen. En er komt een Smartphone App waarmee de chauffeur op zijn mobiele telefoon allerlei informatie kan zien - zoals het peil van dieselolie, AdBlue, motorolie, koelvloeistof, status van de accu. Hij kan de interieurverwarming inschakelen, kijken of de portieren op slot zijn en zien of het alarm is afgegaan.


— foto: Ook nu weer een aantrekkelijk uiterlijk. De onderhuidse wijzigingen zijn echter groter.

Tot slot doet Volvo een aankondiging met betrekking tot het 8x2 chassis van de nieuwe FM. Die wordt beschikbaar met drie gestuurde assen: ťťn voor en twee achter op de 8x2 tridem en twee voor en ťťn achter op de 8x2 met twee voorassen. Dit levert een kleinere draaicirkel op en minder slijtage.
(20 maart 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Peugeot
  Expert Durisotti Pickup L2 2.0 HDi 88kW


  Modieuze pickup, gebouwd door ... > Meer

  DAF - Lamboo - Carrier
  FA CF65.220 - multitemp carrosserie - Supra 950


  Door Lamboo in Zoetermeer met ... > Meer

  Nooteboom
  Tele-PX Super Wing Carrier


  Nieuw opleggermodel dat onder ... > Meer

  Scania
  P230 DB4x2 MNA chassis


  Bakwagenchassis voor in 450, ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 313 CDI WB325 95kW 3,5t


  Mercedes-Benz Sprinter in met ... > Meer

  GardnerDenver
  Solimar Fluidiseerschijven


  Fluidiseerschijven voor en et ... > Meer

  Van Eck - Scania
  R480 B 6x2*4 met koel/vriesopbouw


  Scania R480 chassis met een / ... > Meer

  Renault Trucks
  T-drive T430 T4x2 SleeperCab euro6 E-Commerce


  Renault Trucks komt als met ... > Meer

  Renault Trucks
  D16 210E6


  De D-truck van Renault Trucks ... > Meer

  MAN
  TGS 18.480 4x2 euro6 LX WB360


  MAN TGS 18.480 4x2 trekker de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon