of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De midlift-as. Klein maar verrekte handig als je oplegger wat zwaarder is.

Een wieltje dat er op het eerste gezicht uitziet als speelgoed, verricht bij veel trekkers al jarenlang onmisbaar werk. We hebben het over de zogenoemde midlift-as, een extra as die we de laatste jaren steeds vaker aantreffen bij trekkers en die het verschil overbrugt tussen een 4x2 en een 6x2.

De midliftas zorgt voor extra laadcapaciteit op de koppelschotel en voorkomt overbelading. Oorspronkelijk werd deze voorziening vooral verkocht aan vervoerders die op Groot-BrittanniŽ reden maar met de slimme meetlussen van Rijkswaterstaat op onze snelwegen, is er tegenwoordig een veel bredere markt voor. Waren het oorspronkelijk een aantal ombouwbedrijven die de extra as monteerden, tegenwoordig gaan steeds meer truckfabrikanten over om dit mogelijk te maken als configuratie af-fabriek.

De midlift-as — gemonteerd vůůr de aandrijfas — geeft een trekker tussen de drie en de vijf ton extra laadcapaciteit, afhankelijk van de as die erbij wordt geplaatst. Transportbedrijf Henk van der Horst uit Hasselt (Ov), specialist in vervoer van bouwmaterialen, heeft er veel ervaring mee. Directeur Hans van der Horst: "We hebben in de loop der jaren tien van dit soort trekkers in gebruik genomen, twee DAF's CF FTP en acht Mercedes-Benz Axors met midlift. DAF levert de midlift-as af fabriek, en Mercedes-Benz inmiddels ook, maar in eerste instantie lieten we onze Axors door Estepe uit Heesch ombouwen."


— foto: Mercedes-Benz Axor met midlift-as tegenwoordig leverbaar af-fabriek. Drie ton extra schoteldruk mogelijk.

De foto toont een van de Axors van Van der Horst, voorzien van een 4,5 tons midlift as, waarmee het gvw stijgt van 19 naar 23,5 ton. "Normaal gesproken kun je 11 tot 12 ton op je koppelschotel hebben, maar als je de laadkraan op de foto ziet kun je al nagaan dat dat niet gaat werken. Nu kunnen we gaan tot ongeveer 15 ton koppelschoteldruk. Nog niet zoveel als een 6x2 maar precies voldoende voor ons."

En dat terwijl het gewicht van het voertuig binnen de perken blijft de Axor op de foto weegt slechts 7163 kg, dus inclusief extra as. Een grotere truck met midlift-as, zoals een MB Actros of een DAF XF, weegt ongeveer 800 kg meer. "Vanwege het geringe gewicht heeft de Axor onze voorkeur," zegt de Overijsselse ondernemer. "En met de aslift-installatie is het voor ons ideaal. Komt de schoteldruk boven de 11 ton, dan gaat de as automatisch naar beneden." De meerprijs is ongeveer 9000 euro.


— foto: Volvo FH met midlift-as, in gebruik bij containertrucker Hebra. Dit betreft een voertuig waarvoor Volvo NL en UK hun approval hebben gegeven, met een wielbasis van 390 cm (10 cm langer dan standaard), en brandstoftanks van 700 plus 480 liter.

DAF en Mercedes-Benz zijn niet de enige merken die de midliftas al in hun leveringsprogramma hebben. Scania-woordvoerder Nico van der Klugt: "Wij kunnen een trekkerchassis ook leveren met een midlift-as in combinatie met de G- of de R-cabine, en dat komt ook regelmatig voor." Ook Volvo Trucks is er actief mee. Product manager Wijnand van den Brink van Volvo Truck Nederland: "Zowel een FH als een FM kan worden voorzien van een midlift-as. Als de klant dit bestelt, wordt het chassis voorbereid in de fabriek. De ombouw vindt dan plaats bij onze vaste partner Terberg, of bij Estepe."

Enkele Volvo klanten die trekkers met midlift gebruiken zijn Grolleman Transport, Den Hartog, Schenk Tanktransport en Hebra. De voornaamste gebruikersgroepen zijn containervervoerders en tankvervoerders.

Estepe in Heesch is de grootste ombouwer van trekkerchassis. "Montage van een Estepe midlift-as is in principe mogelijk op alle trekkers. Het is wel aan te raden om een wielbasis tussen de 380 en 400 cm te nemen, om ook nog voldoende plaats te hebben voor de brandstoftanks. Voor enkele merken beschikken we inmiddels over een type-goedkeuring. Het verkrijgen van die type-goedkeuringen is tijdrovend omdat je per wielbasis een apart certificaat nodig hebt." Jaarlijks plaatst Estepe ongeveer 350 midlift-assen.


— foto: DAF XF105 met asconfiguratie FTP: 4x2 plus liftbare hulpas. Gvw van deze truck is 23 ton, maximale schoteldruk ongeveer 15 ton.

Het bijplaatsen van een as beperkt zich niet tot een kleine 4,5 tons exemplaar. Ook grotere assen zijn monteerbaar. Zo heeft Estepe een niet-liftbare 5,6 tons hulpas voor huisvuilwagens. Mercedes-Benz biedt diverse midlift-assen aan, waaronder ook een 6,5 tons as. En Terberg Techniek in Baarlo kan alle typen assen bijplaatsen, en kan ook assen van een tandemstel verplaatsen om het laadvermogen te verhogen.


— foto: Montage van een Midlift as op een Scania chassis bij Estepe.

(28 februari 2013)

Reacties.
Denk dan even na over de investering in een "normale" voor- of naloop as op de trekker. Ik kan me voorstellen dat iemand zal zeggen dat de chassisuitvoering met een reguliere voor- of naloopas anders (minder gunstig) zal zijn of de investering groter is (heb beide opties nog niet vergeleken). Ik zou zelf de voorkeur geven aan een reguliere as met bogielift af fabriek zodat het voertuig nog flexibeler in een breder gebied ingezet kan worden.
Herman Jansen, Rugo Logistics, Denekamp.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of heeft u ervaring met een midlift as? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  DAF - Lamboo - Carrier
  FA CF65.220 - multitemp carrosserie - Supra 950


  Door Lamboo in Zoetermeer met ... > Meer

  Hertoghs - Chereau
  Isotherme motorwagen - aanhangwagen met doorlaadsysteem


  Als u een combinatie zoekt en ... > Meer

  Volkswagen
  Caddy 1.6 TDI 75kW Comfortline


  Het in november 2010 model de ... > Meer

  SKF
  PEF-90


  Centraal smeersysteem voor 0, ... > Meer

  Isuzu
  NLR85L AL E CityCab 110kW WB249


  Relatief nieuwe variant van 5 ... > Meer

  BPW
  eTransport


  In 2016 geÔntroduceerde as as ... > Meer

  Renault Trucks
  T520 High Edition


  Speciale luxe uitvoering van ... > Meer

  Renault Trucks / BE-Combi
  Master 3500PLUS 2.3TD 120kW


  Renault Trucks Master in met ... > Meer

  Jan de Lely
  koopt 65 Schmitz Cargobull opleggers


  Voor het vervoer van goederen ... > Meer

  Nissan
  gaat tweedehands batterijen verkopen voor huizen


  Nissan gaat batterijen voor ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon