of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Volvo: gezamenlijk netwerk Volvo Trucks en Renault Trucks in Nederland, nieuwe merkenstrategie en meer tools voor zuinig rijden.

De dealer- en servicenetwerken van Volvo Trucks en Renault Trucks in Nederland worden samengevoegd. Van de in totaal 77 vestigingen (50 Volvo en 27 Renault) blijven er 50 tot 75 over die beide merken zullen vertegenwoordigen. De verkoop van Renault Trucks in Nederland (met uitzondering van de Maxity en de Master) zal bovendien niet meer vanuit de dealerbedrijven maar centraal worden georganiseerd vanuit Beesd. Dealers en servicepunten blijven wel actief bij de service van alle voertuigen, en bij de verkoop van Volvo Trucks en de Renault Master en Maxity.

(De Renault Master wordt overigens ook verkocht via het dealernetwerk van Renault Nederland, de personenauto-tak van Renault. Dit blijft gewoon zo — red.)


— foto: Volvo dealer- en servicepunten in Nederland worden samengevoegd met die van Renault Trucks.

Dit heeft de Volvo Groep bekend gemaakt op een persbijeenkomst in Almere. De integratie van Renault Trucks en Volvo Trucks-dealers in Nederland zal plaatsvinden in de loop van 2013 en 2014. Dealerbedrijven van Volvo Trucks en Renault Trucks mogen zelf onderhandelen wie bij wie intrekt, en wie wie overneemt. "Het kan dus ook zijn dat een Volvo Trucks-dealer wordt overgenomen door een Renault Trucks-dealer," zegt Peter Himpe, marketingdirecteur van Volvo Truck Nederland, hoewel dat een niet zo waarschijnlijk scenario is.

De reden van de samenvoeging is dat de "populatie" van Renault Trucks in Nederland - 4132 voertuigen - te klein is om een netwerk van 27 outlets te rechtvaardigen. Deze bedrijven kunnen op de lange duur niet winstgevend zijn. Een fusie zorgt voor meer efficiency en betere service. Op dit moment vinden al onderlinge gesprekken plaats tussen dealers.

In BelgiŽ blijven de dealers van Volvo Trucks en Renault Trucks wel apart bestaan. In BelgiŽ rijden meer Renaults Trucks dan in Nederland, namelijk 7895 voertuigen. Het marktaandeel van Renault Trucks in BelgiŽ bij trucks boven 10 ton is 6,7%, in Nederland is dat 2,8%. Volvo heeft in beide landen een marktaandeel van ongeveer 20%.

Het huidige hoofdkantoor van Renault Trucks in de Benelux (in Brasschaat) blijft

wel bestaan, maar zal zich waarschijnlijk vooral op de Belgische markt richten terwijl Renault Trucks-mensen die zich op Nederland concentreren, hun bureau dan in Beesd (bij Volvo Truck Nederland) zullen krijgen.

De Volvo Groep heeft naast Volvo Trucks en Renault Trucks nog andere merken in huis, maar die worden niet in Europa verkocht. Dat betreft bijvoorbeeld Mack (Noord-Amerika), UD Trucks (Afrika en de "emerging markets"), en Eicher (derde-wereldlanden). Renault Trucks komt in 2013 met een geheel nieuw gamma trucks die qua niveau en uitstraling de Volvo Trucks benaderen. Volvo ontwikkelt momenteel een merkenstrategie om Renault Trucks meer te profileren als "value merk" ("value for money" oftewel veel truck voor weinig geld).

Met andere woorden, de nieuwe Renault Trucks die dit jaar worden geÔntroduceerd zijn dus eigenlijk een beetje te mooi en te goed om in het merkenbeleid van de Volvo Groep te passen. Later dit jaar maakt de Volvo Groep bekend hoe men dit gaat inpassen in het verkoopbeleid. "Er zal zeker concurrentie zijn tussen de twee merken," zegt Jan Fijnaut, commercial director Volvo Truck Nederland. "Maar het is niet de bedoeling dat men elkaar het werken onmogelijk maakt."


— foto: Wabe van Solkema, algemeen directeur Volvo Groep Nederland, beantwoordt vragen van bedrijfsautojournalisten.

De Volvo Group gaat geen "basic" merken in Europa verkopen, enerzijds omdat men meent dat daarvoor onvoldoende animo is, anderzijds omdat deze truck soms niet aan Westeuropese eisen voldoen. Wel denkt Volvo dat er interessante groeimogelijkheden zijn voor het "value segment" - Renault Trucks dus - omdat de winsten in de transportsector al jaren onder druk staan.

Daarbij tekent Volvo overigens aan dat de aanschafprijs maar weinig invloed heeft op de exploitatiekosten van een truck. Afschrijving en rente vormen samen 12% van de totale kosten van een truck in het lange-afstandsvervoer (150.000 km/jaar). Brandstof daarentegen 35% en chauffeurskosten 43%. Vandaar dat Volvo zich steeds meer focust op actief beheer van trucks. Voorbeelden daarvan zijn trainingen voor chauffeurs en boordcomputers die trucks op afstand in de gaten houden.


— taartgrafiek: Kostenverdeling vrachtauto bij een jaarkilometrage van 150.000. Brandstof en chauffeurskosten vormen samen zo'n 80% van het kostenaandeel.

Volvo introduceert op dat punt ook nieuwe producten en diensten, zoals een afleveringtraining voor chauffeurs die op een nieuwe Volvo FH gaan rijden. "Deze trucks hebben zoveel intelligentie, chauffeurs kennen vaak maar een deel van de mogelijkheden," zegt Volvo daarover. Daarnaast komt er een dienst Fuel Advice, dat ondernemers en zelfs chauffeurs coacht op het gebied van zuinig rijden. Fuel Advice wordt ook als een app voor smartphones gelanceerd. Volvo's boordcomputersysteem Dynafleet krijgt tenslotte een module Eco Coaching, waarbij chauffeurs electronisch advies krijgen over gasgeven, schakelen, stationair draaien en anticiperend rijden. In de nieuwe FH worden deze adviezen direct in het dashboard getoond.


— foto: Fuel Advice betreft niet alleen persoonlijke coaching maar ook electronische hulpmiddelen zoals deze smartphone app.

Volvo Trucks komt ook nog met een Gold Contract voor de nieuwe FH, waarbij voertuigen via een GPS- en GSM-verbinding door Volvo worden gemonitord. Ze worden dan voor preventief onderhoud door de dealer ingepland, mede op basis van signalen vanuit de truck. "Geplande stilstand is vervelend maar de kosten daarvan zijn te overzien," zegt Charles Engelaar, marketing manager Volvo Groep Nederland. "Bij ongeplande stilstand zijn de kosten altijd hoog. Wij vinden dat de ongeplande stilstand bij onze klanten gewoon nul moet zijn."
(29 januari 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Renault Trucks
  Maxity 110.45 L1 / L2


  De Renault Maxity wordt in en ... > Meer

  KŲgel
  SNCO 24 P 90 / 1.110 schuifzeil oplegger


  KŲgel schuifzeilen oplegger ... > Meer

  Nooteboom
  EURO-38-02


  2-assige lichtgewicht met her ... > Meer

  VDO
  TIS-Web Starterkit


  Starterset voor en Hiermee en ... > Meer

  Floor
  FLO 12 202


  Gesloten plywood oplegger van ... > Meer

  CitroŽn
  Bedrijfswagen inrichting


  Alle type voertuigen kunnen ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 1833 LS


  Twee-assige trekker van de De ... > Meer

  Renault
  Twizy Cargo 45 MA L6e / MB L7e


  De nog maar net Renault Twizy ... > Meer

  Krone
  20 ft containerchassis


  Kort containerchassis van 20 ... > Meer

  NIET TE KOOP: Volvo
  FM9 4x2T met 2.000.000 km


  Hij heeft twee miljoen achter ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon