of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Alternatieve ontwerpen uit de scheepsbouw kunnen gewicht besparen in de trailerbouw.

Een frisse blik van een ontwerper uit een andere bedrijfstak, kan soms goede — gewichtsbesparende — ideeŽn opleveren voor de trailerbouw.

Een voorbeeld van een alternatief ontwerp in de trailerbouw, is de onderlosser die Butter Transport in Dronten in 2004 liet ontwikkelen als alternatief voor de trailers van Van der Peet. "Die trailers wogen toen zo'n 6,5 ton. Met hulp van een ingenieursbureau (HKF uit Baarn — red) zijn we tot een nieuw ontwerp gekomen waardoor we 1500 kg wonnen," zegt directeur Cees Butter. "Dat zit hem overigens niet alleen in opbouw en chassis, ook bij de steunpoten wonnen we 200 kilo."


— foto: De onderlossers van Butter hebben een binnenframe in de opbouw. Bij de eerste oplevering in 2004 waren ze 1500 kg lichter dan conventionele onderlossers.

Sindsdien bouwt Butter zijn eigen trailers in een bedrijfshal in Dronten. De Butter-trailers waarmee onder andere aardappelen worden vervoerd, beschikken over een chassis en hebben een binnenframe in de opbouw. "Resultaat is dat we per rit anderhalve ton

meer lading konden meenemen. Inmiddels bouwt Van der Peet ook zelf lichte onderlossers, maar die zijn dan van het zelfdragende type. Wij hebben liever een trailer met chassis. Die van ons gaan al bijna tien jaar mee zonder problemen, een bewijs dat het ontwerp wel goed is."

Butter gaat voorlopig gewoon door met het bouwen van zijn eigen trailers. Op zijn website prijkt zelfs een vacature voor trailerbouwer (m/v). Butter: "Ik zeg niet dat we dat eeuwig zelf blijven doen, maar voorlopig vinden we dit een prima oplossing en zijn we blij dat we deze stap destijds hebben gezet."

Maar er zijn meer voorbeelden. Zo ontwikkelt De Jong Trailerfabriek in Vuren in eigen beheer een nieuw type containerchassis — TwinDolly genoemd — waarbij het traditionele balkenframe is vervangen door een platenframe. Het gaat om een deelbaar chassis met een dolly, dat gebruikt kan worden voor zowel een 40 ft container als twee 20 ft containers tegelijk, en in gesplitste toestand voor twee 20 ft containers.

Er komt ook een LZV-variant, geschikt voor een 40 ft container plus een 20 ft container. Opvallend aan de trailer is dat de dragende constructie niet bestaat uit rechte en dwarsgeplaatste balken maar ruitvormige platenframes.


— foto: Alternatieve en slimme ontwerpen kunnen leiden tot gewichtsbesparing in de trailerbouw.

Bas van der Pol van YEP Engineering, dat door De Jong is ingehuurd: "We hebben de constructie voor dit soort trailers eens tegen het licht gehouden en van de grond af aan opnieuw ontworpen, gebruik makend van kennis in de scheepsbouw en trailerbouw. Dan blijkt dat je met een nieuw en origineel ontwerp kunt werken dat tot nog toe niet worden gebruikt in de trailerbouw." De ontwerpen worden getest in een simulatieprogramma om te kijken welke krachten er moeten worden opgevangen. De Jong Trucks is bezig met een typegoedkeuring bij RDW. Momenteel wordt een prototype gebouwd dat over enkele maanden aan de pers wordt gepresenteerd. YEP publiceerde eerder deze week een tekening van de constructie maar heeft die later weer verwijderd.

Rob van Eijk van De Jong Trucks noemt het project "een ideaal om het beste en meest geavanceerde containerchassis te bouwen." Hij kan nog niet zeggen hoeveel chassis het bedrijf denkt te gaan verkopen. De trailers zullen extern worden geconstrueerd en in Vuren worden geassembleerd. Met deze deelbare chassis gaat De Jong concurrentie aan met D-Tec, dat eveneens deelbare containerchassis bouwt. De Jong heeft reeds twee jaar voorbereiding in het project geÔnvesteerd.

Directeur Gerrit van Vlastuin van D-Tec heeft geen probleem met het initiatief van de ondernemers uit Vuren: "Ik feliciteer de heren met hun nieuwe ontwerp. Het is goed voor de Nederlandse economie dat er zulke creatieve initiatieven worden ontplooid. Ik betwijfel overigens wel of de ontwikkelingskosten opwegen tegen het verkooppotentieel, maar die afweging moet iedereen voor zich maken."

Van der Pol denkt dat de Twindolly met het nieuwe frame-concept een nieuw gewichtsrecord

zal breken, maar Theo van Wikselaar van De Jong Trailerfabriek spreekt dat tegen. Bij de presentatie later dit jaar zal duidelijk worden of een platenframe inderdaad lichter kan zijn dan een balkenframe.

(18 januari 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  KOKS
  KOKS MEGAVAC Drogestoffenwagens (ADR, VLG, ATEX, G


  Onbezorgd zuigen en uit de en ... > Meer

  MAN
  TGL 12.180 4x2 BL


  Gesloten bakwagen op basis is ... > Meer

  Pacton
  Ecocombi X-press Vlakke oplegger met wipkar.


  De getoonde LZV combinatie we ... > Meer

  Speciale voertuigen
  Retrofit zonnepanelen voor bedrijfswagens


  Mobiele werkplaatsen hebben ... > Meer

  ConFoot
  ConFoot-Leg steunpoten voor containers


  ConFoot-Leg verwisselbare het ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1842 LS StreamSpace euro6


  Mercedes-Benz Actros, met de ... > Meer

  HOBUR
  korte RMO-oplegger


  Drie-assige RMO-oplegger met ... > Meer

  Volvo - LAG
  FM370 6x2 V High gestuurde naloopas tankwagen


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer

  Mercedes-Benz
  SideGuard Assist


  SideGuard Assist kan de het ... > Meer

  DAF
  FT XF480


  De DAF XF trekkers kregen in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon