of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Hybride is hot — maar een hybride truck is geen gouden kalf op wielen.

Diesel-electrische trucks zijn hot — maar zullen voorlopig niet voor enorme rendementsverbetering bij transportbedrijven zorgen. Zoveel valt op te maken uit de eerste evaluaties van hybride trucks bij fabrikanten Volvo en Mercedes-Benz. Wel zijn de brandstofbesparingen veelbelovend, en zijn hybride trucks beter inzetbaar.

De hybride chassis kosten ongeveer twee keer zoveel als een normaal chassis. Hoge investeringskosten dus. Sander Jansen, wagenparkbeheerder bij St. van den Brink, die onlangs de tweede Volvo FE Hybrid aanschafte: "Het is interessante technologie, die bovendien ook nog eens betrouwbaar blijkt te zijn. Met onze eerste hybride truck bevoorraden we horeca, de tweede wordt ingezet in de supermarkt-distributie."


— foto: De Volvo FE Hybrid kan enkele kilometers rijden zonder dat de dieselmotor draait. Dat geeft de truck veel inzetmogelijkheden.

Voor Van den Brink Transport is de hybride truck interessant omdat hij meer uren kan draaien dan een standaard Volvo FE. Zo is het mogelijk om winkelcentra 's nachts te bevoorraden. De FE Hybrid, die gebouwd wordt in de Volvo-fabriek in Gent, kan korte afstanden (tot ongeveer vijf kilometer) geheel electrisch rijden en is dan natuurlijk superstil. De opbouw en laadklep van Van den Brink zijn ook nog eens PIEK-gecertificeerd. De Carrier koelmachine wordt in stadscentra uitgezet.

"Die hybride truck is geen gouden boom waar je automatisch winst mee maakt," zegt Jansen. "Je moet echt een goede business case hebben. Wij doen het ook om onze klanten beter te kunnen bedienen. En omdat we willen innoveren. Je kunt ook wel langs de kant staan en je mening verkondigen, maar als iedereen dat doet, gebeurt er nooit iets."

Volvo Trucks Nederland presenteerde het prototype van de FE Hybrid in april 2010. De fabrikant doet mee in het project Truck van de Toekomst, met negen voertuigen die met subsidie zijn aangeschaft. Volvo-productmanager Wijnand van den Brink vertelt trots dat geen van deze voertuigen ongeplande stilstand heeft gehad.

De brandstofbesparing die kan worden gerealiseerd met deze hybride, hangt sterk af van de wijze van inzet. De besparing op snelweg en provinciale weg is minimaal. Maar loopt snel op in een stedelijke omgeving, tot wel 50% bij het ophalen van huisvuil. Bij intensief stop and go-vervoer in een stad kan 35% op de brandstof worden bespaard.

Bij distributie op enige afstand van een depot kan de dieselrekening ongeveer 5% tot 7% lager uitvallen. Bij lange-afstandsvervoer zal er geen brandstof bespaard worden. Van den Brink toont een voorbeeldgrafiek van ťťn dag distributiewerk, waarbij op een werkdag van 8:51 uur de dieselmotor 2:44 uur niet draait. De maximale besparing die werd bereikt was bij vuilinzamelaar Roteb waarbij het verbruik terugliep van 177 naar 85 liter per 100 km.

Vier klanten uit de proef hebben een tweede FE Hybrid besteld: Vlug Transport, Roteb, St. van den Brink en gemeente Breda. Er rijden nu 13 exemplaren van de FE Hybrid rond. Ook in Zweden, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk zijn diverse trucks verkocht. Product manager van den Brink: "Hoe groter het land, hoe minder de brandstofbesparing die je kunt realiseren. Je krijgt dan namelijk distributieroutes met lange aanrijtijden."


— foto: Mercedes-Benz introduceerde de Atego Hybrid op de transportbeurs in Brussel, januari 2011. Inmiddels loopt deze auto op proef bij diverse bedrijven. Als hij rijdt, moet de dieselmotor altijd draaien.

Ook Mercedes-Benz is actief in het project Truck van de Toekomst, met de Atego Hybrid. Technisch zit deze truck wel heel anders in elkaar. "In deze truck blijft de motor altijd stationair draaien," legt Jan van Gelderen van Mercedes-Benz uit. "Hij is dus nooit helemaal stil. Dat kun je als nadeel zien, maar het grote voordeel is dat alle functies die door de motor worden aangedreven - zoals de rem- en stuurbekrachtiging - niet hoeven te worden overgenomen door electromotoren. Wij vinden deze oplossing veiliger."

Er rijden negen Atego's Hybrid rond in Nederland, die door de importeur worden gevolgd voor resultaat-meting. Vooruitlopende op de resultaten wil Van Gelderen wel kwijt dat brandstofbesparing "tot wel 18 of 20 procent mogelijk is." Ook een hybride Atego-chassis kost het dubbele van een chassis met alleen een dieselmotor.

En dan is er MAN. Op de IAA presenteerde de fabrikant uit Beieren onverwacht een TGS-chassis met een huisvuil-opbouw, voorzien van een seriŽle hybridemotor. Productmanager Ivar ten Tuynte van MAN Truck & Bus bv: "Hierbij is de traditionele dieselmotor verdwenen, de ruimte onder de cabine is nu gevuld met accu's. Daarachter bevindt zich een V6 dieselmotor van VW/Audi, die met een geoptimaliseerd toerental draait en zo de batterijen oplaadt. Die motor draait echter alleen bij hogere snelheden. Als-ie langzaam rijdt en de batterijen genoeg gevuld zijn, is de truck helemaal electrisch en heeft hij dus ook geen uitstoot."


— foto: De MAN TGS Hybride heeft dikke accu's op de plek waar normaal de motor zit. Met een range extender (een dieselmotor van Audi) wordt de batterij onderweg af en toe bijgeladen.

De Hybride MAN, die Metropolis is gedoopt, wordt gebouwd bij Benteler Engineering Services in Helmond, gespecialiseerd in dit soort innovaties. De truck zal nu getest worden met een Faun Variopress kraakpersinstallatie bij Sita. Benteler en MAN stellen een brandstofbesparing tot 75% in het vooruitzicht voor dit 26 tons chassis. Dat is natuurlijk te danken aan het vele stop-and-go werk waarbij normaal gesproken

erg veel diesel wordt verstookt. Ook de gemeente Helmond is bij het project betrokken, omdat men bedrijven op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid steunt. Helmond profileert zich graag als "City of Smart Mobility."

De MAN Metropolis kan op een acculading en een 100 liter dieselbrandstof een ochtend- plus middagshift rijden, aldus Ten Tuynte. Er is nu ťťn exemplaar gebouwd; over enkele maanden beslist de fabrikant of een kleine serie zal worden geproduceerd. Als alles goed gaat, zal het hybride chassis in het programma worden opgenomen.


— foto: Handen op elkaar voor de eerste MAN Metropolis. Van links naar rechts: Pieter Saris (projectleider electrisch vervoer gemeente Helmond), Roger Versluis (directeur Fleet & Logistics SITA Nederland) en Frans Lipman (directeur Benteler Engineering Services).

De techniek komt dan ook beschikbaar voor andere modellen. Zo zou ook de MAN TGM als hybride aangeboden kunnen worden. Bij de bussenafdeling van MAN worden nu al kleine series "electrische stadsbussen met range extender" gebouwd, die volgens hetzelfde principe werken.

DAF levert sinds eind 2010 de LF Hybrid met parallel hybridesysteem, waarbij de truck wordt aangedreven door de dieselmotor, de elektromotor of door een combinatie van beide. In totaal heeft DAF daarvan in Europa enkele tientallen exemplaren afgeleverd. De besparingen in brandstofverbruik en CO2-emissie nemen toe naarmate er meer in stedelijke gebieden gereden wordt met veel stop- en go-werk en kunnen dan oplopen tot 20 ŗ 25%. "Het succes van hybridevoertuigen blijft op dit moment nog erg beperkt, vooral vanwege het feit dat bijvoorbeeld een LF Hybrid twee keer zo duur is als een reguliere 12,5 tons-uitvoering," laat DAF Trucks desgevraagd weten. "Dat maakt het lastig er een goede business-case voor op te zetten. Het lagere brandstofverbruik weegt niet op tegen de hogere kosten. Daarom zien we dat de LF Hybrid met name wordt aangeschaft door ondernemingen die een Ďstatementí willen maken als voorbeeld van hun maatschappelijk verantwoord ondernemen."


— foto: Renault Hybrys Tech werkt volgens hetzelfde principe als de Volvo FE en kan dus kleine stukjes op uitsluitend electriciteit rijden.

En dan heeft Renault nog de Premium Distribution Hybrys Tech, die de laatste jaren in Frankrijk heeft testgedraaid als huisvuilauto maar nu sinds kort gewoon als 4x2 of 6x2 chassis leverbaar is. De Hybrys Tech heeft een 70 kW electromotor en een 220 kW dieselmotor, en het werkingsprincipe is hetzelfde als dat van de Volvo FE Hybrid. Echter bij de Renault zijn de batterijen minder groot en is het op electriciteit rijden beperkt tot een snelheid van 20 km/h en een afstand van 1500 meter.
(23 januari 2013, update 24 januari 2013 en 14 februari 2013)

Reacties:
Er staat "op een acculading en 100 liter diesel kunnen twee shiften gereden worden." (MAN TGS) Wordt de accu eerst opgeladen en wordt dan met het werk aangevangen, of is de accu nog vol van de vorige dag? Nergens lees ik iets over de energie die gebruikt wordt om voor aanvang van het werk de accu op te laden. Dus wat is waarheid:
1) 's morgens met een lege accu aan de twee shifts beginnen 100 liter diesel gebruiken en met een lege accu eindigen
2) Eerst de accu opladen (elektriciteitsnet), dan aan de twee shifts beginnen 100 liter diesel gebruiken en met een lege accu eindigen.
Is de 1e de waarheid, okee dat geeft toekomstperspectieven. Is de 2e de waarheid, nou schei er dan maar mee uit, dan is het alleen maar om milieuextremisten van dienst te zijn en zijn hybride voertuigen flauwekul.
Dirk de Heer, DDH Transport, Nieuwerkerk aan den IJssel.

We hebben reactie gevraagd aan MAN Trucks, deze heeft nog niet gereageerd — red.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Iveco
  Daily Chassiscabine 29L10 WB300


  Kort en licht Iveco chassis. ... > Meer

  Iveco
  Daily Chassiscabine 35C10 WB300


  Iveco Daily chassis met C in ... > Meer

  Van Eck
  Urban ECKO CO2MBI met korte en langere oplegger


  LZV-combinatie bestaande uit ... > Meer

  Axcend
  Trailer tracking


  ... > Meer

  Nooteboom
  Tele-PX Super Wing Carrier


  Nieuw opleggermodel dat onder ... > Meer

  Hartog-Est / LAG
  oplegger met beweegbare tussenvloer


  Een bijzondere opdracht voor ... > Meer

  Floor
  S-line lichtgewicht aanhangwagen voor containers


  De lichtgewicht Floor S-line ... > Meer

  DAF
  Connect


  DAF Connect is een ontwikkeld ... > Meer

  CitroŽn
  Jumpy M 70kW / 85 kW / 90kW / 110kW / 130kW


  De populaire CitroŽn Jumpy is ... > Meer

  Broshuis
  3-assige naloopgestuurde semi-dieplader


  Drie-assige semi-dieplader de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon