of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Truckland stopt met verkoop van electrische Fiats — en ook andere leveranciers melden tegenvallende verkopen.

Truck- en bestelwagendealer Truckland stopt met de verkoop van electrische voertuigen van het merk Micro-Vett. Truckland meldt dit bij monde van marketing manager Maarten Homburg. Volgens Homburg levert de verkoop van electrische bestelwagens te weinig op. "De resultaten staan niet in verhouding tot de inspanningen en kosten die we hiervoor maken." Er zijn tot nu toe 27 voertuigen van Micro-Vett in Nederland geregistreerd. Truckland zegt wel service te blijven leveren op de verkochte voertuigen.


— foto: Truckland stopt met de verkoop van Micro-Vett. Hier de personenauto-uitvoering van de electrische Fiat Doblo.

Micro-Vett is een in Imola (ItaliŽ) gevestigde fabrikant van electrische personen- en bestelauto's. Als basis wordt vooral gebruik gemaakt van Fiat. Zo is er een electrische Doblo, een electrische Ducato en een electrische Fiorino. Verder bouwt men een electrische Iveco Daily en een electrische Piaggio Porter Pickup. Ook personenauto's worden omgebouwd door Micro-Vett. Truckland Zero leverde bijvoorbeeld een electrische taxi op basis van de Doblo aan de Amsterdamse Taxicentrale TCA.

Fiat Auto Nederland was vandaag nog niet op de hoogte van de beslissing van Truckland. PR-manager bestelwagens Toine Damo reageert verrast: "Het was ons nog niet bekend. Maar we hebben destijds afstand gedaan van de mogelijkheid om Micro-Vett importeur te worden, en dat blijft ook zo." Micro-Vett zelf kon nog niet reageren op het bericht.

Truckland is niet de enige verkoper die tegenvallende

resultaten boekt bij electrische voertuigen. All Green Vehicles (AGV) uit Oosterhout ging vorig jaar failliet na vijf electrische voertuigen te hebben gebouwd: omgebouwde MAN's van het type TGL. Daarvan rijden er drie in Nederland rond.

De activiteiten van All Green Vehicles zijn overgenomen door Electric Power Holland uit Utrecht, dat zich nu toelegt op het maken van electrische aandrijvingen als toeleverancier van de auto- en truckindustrie. "Het ombouwen van individuele voertuigen is te kostbaar," zegt EPH-directeur Ewout Vroegop. "Wij hebben een ander business model waarbij we de electrische aandrijflijn aan de fabrikant leveren. Dat is wel een levensvatbare constructie." EPH heeft de AGV-MAN's in onderhoud, zodat die gewoon hun kilometers kunnen blijven maken.


— foto: Electrische MAN werd geen succes: AGV ging failliet. Er zijn er vijf gebouwd.

Ook Karhof Nieuw-Vennep bv zit in de markt van electrische voertuigen, maar dan als carrosseriebouwer. Zo leverde het bedrijf specialistische opbouwen voor de Engelse merken Smith's en Modec. "Maar dat soort klussen is zeldzaam," zegt bedrijfsleider Sjoerd van der Velden. "Die electrische chassis worden maar mondjesmaat verkocht."


— foto: Zeldzame maar leuke klus voor Karhof Nieuw Vennep: maatwerk carrosserie op een electrische Modec.

Mercedes-Benz verkocht tot nog toe 24 electrisch aangedreven Vito's in Nederland. Is de importeur daar tevreden over? "Nee," zegt woordvoerder Jan van Gelderen eerlijk. "Als je van een succes wilt spreken, moet je er toch minstens 100 per jaar verkopen. Tot nu toe wordt de electrische Vito vooral verkocht aan overheidsinstellingen en bedrijven die voor overheden werken, en dan vooral uit politieke motieven." De Vito E-Cell wordt altijd verkocht via een leasecontract waarbij MBNL ook zorgt voor de aanleg van laadpunten bij de klant.

Mercedes-Benz verwacht een geleidelijke verbetering van de markt van electrische bestellers, gestimuleerd door lokale initiatieven. Zo zijn diverse gemeenten bezig met het plaatsen van laadpalen. "In Amsterdam bijvoorbeeld hebben we 300 e-Smarts verkocht die in een soort witte-fietsen-plan worden gebruikt. De gemeente Texel is bezig om overal laadpalen te plaatsen, en zo worden er op meer plekken intiatieven genomen. Electrisch vervoer leeft."

 • overzicht van verkrijgbare electrische bestelwagens

  (15 januari 2012)

  Reacties:
  Dat kan toch ook nooit iets worden! Laten we nu eens als heldere nuchtere Hollanders nadenken: Wat kost het opwekken van elektra (in geld en belasting van het milieu)? Wat kosten al die accuís (aan geld, extra gewicht en ruimte)? Wat kost het om oude accuís te verwerken(aan geld en belasting van het Milieu)? Alles bij elkaar genomen is het een grote luchtballon die in iedergeval geen winst voor het milieu oplevert! Net zoín farce met de roetfilters, Waar blijft al dat roet als zoín ding gaat regenereren? Juist, in het milieu. En als je toevallig veel in het stadswerk zit met korte stukjes dan blaast zoín ding het binnen iedere duizend km met roet, heel veel brandstof en hitte gewoon in de stadslucht. Ik heb hem bij een van mn autoís laten verwijderen, geen storingen meer (dure garagekosten) meer trekkracht en voordeliger in verbruik. Enige positieve punt: De winst voor de garage en de handel.
  Naam en adres bij de redactie bekend.


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Draco - Carrier
  DTTA 1200 2000 2-assige koel-vriestrailer (1997)


  Te koop aangeboden: van 1997, ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Electric


  Truck met volledig voor of in ... > Meer

  Hyundai
  H300 Panel Van 2.5 CRDI VGT Automaat


  De moderne Hyundai H300 biedt ... > Meer

  VDO
  TIS-Web Track & Trace


  Eenvoudig track & trace dat & ... > Meer

  Jumbo
  TVL300LCU


  Lage, dubbel uitschuifbare in ... > Meer

  Fiat
  Doblo Cargo XL 1.3 MJ 66kW / 1.6MJ 77kW / 2.0 MJ 99kW


  De Fiat Doblo Cargo XL is de ... > Meer

  DAF
  FAD CF Construction 8x4 euro6


  DAF FAD CF 8x4 chassis, in de ... > Meer

  Broshuis
  2CONNECT


  Deelbaar chassis speciaal de ... > Meer

  Renault Trucks
  C 520 8x4 Tridem


  Renaults bouwchassis C-serie ... > Meer

  Fiat
  Talento Squadra L2H1 88 kW / 107 kW


  De Fiat Talento Squadra is de ... > Meer

  Zeldzame Whitcomb locomotief
  per dieplader naar Goes getransporteerd


  Onder toeziend oog van en op ... > Meer

  Van Eck
  Rollenbanen / Mega koel/vriestrailer (1999)


  Te koop: een tweedehands Van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon