of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Toyota komt met kloon van Peugeot Expert als opvolger van HiAce, maar weet nog niet precies wat de doelgroep is.

Toyota brengt onverwacht toch een opvolger van de HiAce op de Europese markt: de ProAce. Het gaat niet om een zelf ontwikkeld model maar om een kloon van de uit 2006 stammende Peugeot Expert / Fiat Scudo / CitroŽn Jumpy. Ondertussen wordt samen met Peugeot / CitroŽn de ontwikkeling van een opvolger in gang gezet.


— foto: Nieuwe variatie op het thema Expert / Scudo / Jumpy: de Toyota ProAce.

Toyota heeft dit vandaag bekend gemaakt. De ProAce wordt geproduceerd in de PSA-fabriek Sevelnord in Lieu-Saint-Amand, Noord-Frankrijk. Hij zal, net als de Expert, de Scudo en de Jumpy, leverbaar worden in drie carrosserie-varianten: een L1H1, een L2H1 en een L2H2.

De prijzen en uitrustingsniveaus van de Toyota Pro-Ace zijn nog niet bekend gemaakt. Pas in september 2013 wordt de auto in de showroom verwacht.

In vergelijking tot de oude HiAce is de ProAce iets kleiner, maar veel comfortabeler en uitgerust met moderne techniek. De motoren voldoen aan de euro5-norm en zijn afkomstig van Peugeot.

Het is niet de eerste keer dat Toyota samenwerkt met PSA. Ook de Toyota Aygo is het resultaat van zo'n samenwerking: deze wordt op ťťn productielijn met de CitroŽn C1 en de Peugeot 107 gemaakt. Het is wel de eerste keer dat Toyota en PSA samenwerken op het gebied van bedrijfswagens.


— foto: Qua uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van de Expert of de Jumpy.

De HiAce, die al 35 jaar op de markt was, werd in 2011 uit productie genomen omdat het model niet meer aan de huidige eisen voldeed en de motoren schoner moesten worden. De HiAce was echter een geliefd model bij werklieden die weinig kilometers maakten en toch een betrouwbare bestelauto wilden, met weinig comfort.

Kan een veel modernere en duurdere ProAce daar wel een vervanger voor zijn? Rutger Kerstiens, woordvoerder van Toyota-importeur Louwman & Parqui: "Hoe we de ProAce gaan positioneren, is nog niet besloten. De prijzen en uitrustingsniveaus zijn nog niet bekend. Feit is dat er in de showroom bij onze dealers vraag is naar een bestelauto. Daarin voorzien we nu: we are back in business." Louwman & Parqui heeft ook nog geen idee hoeveel ProAces men denkt af te zetten.


— foto: Laadruimte net iets kleiner dan die van de HiAce.

Toyota wijst erop dat "de ProAce groter is dan de HiAce," en dat bestelautogebruikers in Europa behoefte hebben aan voldoende laadruimte. Dat is echter niet juist, de HiAce L2 bood 270 cm laadlengte en 165 cm laadbreedte, waarbij de ProAce L2 258 cm laadlengte en 160 cm laadbreedte biedt - net iets minder dus. De ProAce L1 biedt acht centimeter minder laadlengte in vergelijking tot de HiAce L1. "Maar de ProAce is wel groter dan het nieuwe model HiAce, dat niet in Europa wordt geleverd," vult de importeur aan.

Afgaande op de informatie die

Toyota vandaag verspreidt, lijkt de Japanse autofabrikant zich eerder te richten op de huidige kopers van de Volkswagen Transporter en de CitroŽn Jumpy, dan op de loodgieters, schilders en tapijtleggers die voorheen de HiAce kozen. Toyota besteedt veel aandacht aan het leefcomfort in de cabine, met onder andere een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, een tot tafel om te klappen passagiersstoel, electrische ramen, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, dagrijverlichting en mistlampen.

Wel goed aansluitend op de aloude doelgroep zijn accessoires die verkrijgbaar zullen worden, zoals dakdragers in diverse uitvoeringen, geschikt voor het transport van ladders, pijpen en wanden, verschillende typen trekhaken en houten laadvloeren met anti-slip coating.

Peugeot is niet bang dat het op de markt brengen van een kopie van de Peugeot Expert, ten koste zal gaan van het marktaandeel. "Wij zijn een sterk merk en vertrouwen erop dat de klant voor ons zal blijven kiezen," zegt woordvoerder Wencke Fassbender van Peugeot Nederland.

Maar als er meer merken met vrijwel hetzelfde product zijn, dan is de kans toch kleiner dat ze voor jouw merk kiezen, proberen we nog. "Je kunt op die manier redeneneren. Maar het kan ook juist versterkend werken, als de klant zich realiseert dat een sterk merk als Toyota kiest voor het platform en techniek van Peugeot. Dat is imagoversterkend voor Peugeot," aldus Fassbender.

Woordvoerder Toine Damo van Fiat Nederland, is niet verrast door de komst van de nieuwe Toyota. "Dit is een nieuwe concurrent voor onze Scudo, die wij inderdaad bij PSA laten bouwen. Het is gebruikelijk in de autowereld dat er modellen worden uitgewisseld of motoren aan een andere partij worden geleverd. Dat is een zakelijk besluit samen met PSA."

 • Technische specificaties Toyota ProAce L1H1.
 • Toyota HiAce in 2011 uit productie genomen.

  (14 januari 2013)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  Ford
  Ranger 2.5 TDCi Super Cab


  De Ford Ranger is een met te ... > Meer

  Nooteboom
  OVB-55-03V(T)


  Nieuwe Nooteboom triple Type ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme Twin deck dubbele laadvloer trailer


  De Eckstreme is de dubbele of ... > Meer

  Volkswagen
  Caddy 1.6 TDI 75kW Cool-Profi


  Speciale uitvoering van de de ... > Meer

  DAF
  FT XF440 euro6


  De nieuwe DAF XF trekker met ... > Meer

  DAF
  FAN CF290


  DAF CF vrachtautochassis als ... > Meer

  Krone
  Mega Liner Variofloor


  De Variofloor is een speciale ... > Meer

  InnovaTrain
  Container-Docking-Station


  Een "parkeerplek op poten" in ... > Meer

  Wecon
  CuBoTainer


  Wecon heeft zijn Grand Duke ... > Meer

  VB AirSuspension SemiAir:
  Hulpluchtvering voor Volkswagen Crafter


  Eenvoudig te monteren voor VW ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon