of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De eerste schets is bewust overdreven. Een kijkje in de ontwerpkeuken van Volvo Trucks.

Achter de nieuwe Volvo FH gaat een behoorlijke uitdaging voor de ontwerper schuil. "Een truck moet niet alleen mooi zijn maar ook functioneel," zegt Rikard Orell, Design Director bij Volvo Trucks. Het proces vanaf de eerste pennenstreek op het tekenbord tot aan de productie duurde ruim vijf jaar.

De in Gotenburg gevestigde ontwerpgroep moest oplossingen vinden waarin alle afzonderlijke onderdelen van de truck probleemloos met elkaar zijn verbonden en een gevoel van eenheid opleveren. Elke zichtbare oppervlakte, zowel binnen als buiten, is minitieus bestudeerd. Dat geldt ook voor de geluiden en het gevoel van de knoppen en de bedieningselementen, de structuur van de bekleding en de binnenverlichting.


— foto: Bij de eerste schetsen zijn de vormen nog overdreven. Toch is de uiteindelijke truck al herkenbaar.

"Sommige mensen denken dat het ontwerpen alleen gaat over uiterlijk, kleur en vormgeving. De realiteit is dat ontwerp en functionaliteit onlosmakelijk met elkaar verbonden moeten zijn. Alle onderdelen van de truck Ė zowel de hardware als de software Ė moeten in een visueel en functioneel geheel worden gecombineerd," legt Rikard Orell uit.

In het eerste stadium van het ontwerpproces wordt een identiteit voor de nieuwe truck gezocht. Vormen en lijnen worden bewust op een overdreven manier op papier gezet.


— foto: Hoe verder het ontwerpproces vordert, hoe realistischer het wordt.

Asok George, Chief Designer Exterior bij Volvo Trucks: "Je begint echt met een pen en een schetsblok. Er was ruimte om mijn verbeelding de vrije loop te laten. Mijn inspiratie kwam uit van alles, van nieuwe technologie en natuur tot aan klassieke Volvoīs en de Scandinavische cultuur."

Tegelijkertijd worden de technische eisen besproken. "De drijfveer is vanaf het begin geweest om de binnenruimte verder te ontwikkelen en uit te breiden," vertelt Rikard Orell.

Naarmate het werk vordert, veranderen de schetsen in door computers gegenereerde modellen en krijgt het ontwerp realistischere lijnen. Asok George. "Het zijn de basisvorm, de uitstraling

en de verhoudingen die cruciaal zijn. Alle lijnen en krommingen moeten op een natuurlijke manier vloeien en er moet niets zijn dat stoort." Ter ondersteuning van het visuele inzicht, worden kleimodellen gebruikt - zelfs in dit computertijdperk.

"Als de ontwerper met kleimodellen werkt, is er meer emotie, komt alles vanuit het hart. Dan is hij echt een kunstenaar. Gecombineerd met de analytische achtergrond van het 3D-ontwerpprogramma geeft dit het perfecte resultaat."


— foto: Schaven aan het kleimodel: de ontwerper is dan eigenlijk beeldhouwer geworden.

Volvo heeft tijdens het ontwerpproces interviews gehouden met chauffeurs, bij truckstops in heel Europa. De chauffeurs konden de eerste proefmodellen van de nieuwe Volvo FH uitproberen en hun feedback werd vervolgens gebruikt voor het verfijnen en aanpassen van het ontwerp.

"Hoeveel ontwerpers je ook in dienst hebt, wij zitten zelf niet dagelijks urenlang op de weg - en dat jarenlang achter elkaar. De enige manier om erachter te komen hoe dit wordt ervaren, is door het aan de chauffeur te vragen," zegt Claes Hillťn, die het programma voor chauffeursclinics van Volvo Trucks leidt.

In vijf jaar tijd werden meer dan tweeduizend chauffeurs geÔnterviewd. Eťn duidelijke wens van de chauffeurs was meer opbergruimte. Dit betekende dat de cabine groter moest worden en dat

de A-stijlen meer rechtop moesten staan. Het ontwerpteam stak daarom veel energie in aflopende lijnen en een schuin dak om de truck een dynamisch uiterlijk te geven.

Het uiteindelijk resultaat is een cabine die ťťn kubieke meter groter is en 300 liter extra opbergruimte biedt. Dit betekent ook dat de stoel vier cm verder naar achteren kan schuiven en dat er bij ongelukken meer overlevingsruimte is dan voorheen. De diagnale plooi aan de zijkant maakt dat de nieuwe FH er totaal niet hoekig uitziet.

"Het gaat erom dat de truck aansluit bij de belevingswereld van de gebruiker. Daarom spelen niet alleen rationele maar ook emotionele dingen een rol," zegt ontwerpdirecteur Rikard Orell. "Voor chauffeurs is het belangrijk dat ze comfortabel kunnen werken en ontspannen in de truck, maar ook dat hun werk ze een gevoel van trots oplevert."
(5 december 2012)

 • bekijk verschillende uitvoeringen van de nieuwe FH  — foto: De productierijpe Volvo FH naast het kleimodel waarvan hij is afgeleid.


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Opel
  Vivaro Floorcab L2H1 2.9t 2.0 CDTI 66kW / 2.0 CDTI 85 kW / 2.5 CDTI 107 kW


  Vivaro Floorcab (ook wel voor ... > Meer

  Terberg
  RT 222 4x4


  Moderne terminaltrekker met 6 ... > Meer

  Coxx
  X-Low XF 4.2-35


  X-Low chassis van Coxx op van ... > Meer

  Ubidata
  UBIMobile


  UbiMobile laat je toe om de ... > Meer

  Krone
  Coilliner SDP27 eLCG3-CS


  Coiltrailer van Krone, van en ... > Meer

  Cargotec - Volvo
  FM330 6x4 X-High


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer

  BMW
  X5 Xdrive 30d / 40d grijs kenteken.


  De BMW X5 kan worden naar op ... > Meer

  Bulthuis
  TATA23


  Kipper-oplegger van het merk ... > Meer

  Kassbohrer
  K.SLA 4/2N - 18 / 40


  Uitschuifbare lowbed oplegger ... > Meer

  Renault
  Kangoo Express Maxi ZE 44kW


  Een designprijs zal hij niet ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon