of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Koopt u bij de Aldi? Dan mag u niet klagen over wantoestanden in het ADR-vervoer.

Onder regie van grote tanktransporteurs als Van den Bosch en Den Hartogh worden transporten met gevaarlijke stoffen uitgevoerd door Oosteuropese chauffeurs die niet gekwalificeerd zijn in het ADR-vervoer. De ADR-diploma's die deze chauffeurs in hun bezit hebben, zijn soms vervalst en worden voor een bedrag van 75 tot 110 euro gekocht. Veiligheidsmaatregelen van verladers worden omzeild door een Nederlandse chauffeur te laten laden en de oplegger op een parkeerplaats om te koppelen naar een trekker van een Oosteuropeaan.

Het televisieprogramma Zembla van de VARA, bekend om zijn onderzoeksjournalistiek, brengt deze feiten deze week genadeloos aan het licht. Het programma heeft zich verdiept in de wereld van transport, en onthult misstanden die ingewijden allang kennen. Maar ze zijn zo mogelijk nog wat schokkender dat menigeen beseft. Want als er iets mis gaat met een tanker zoutzuur, LPG of methylacetaat, zijn de poppen aan het dansen.


— foto: Still uit de Zembla-uitzending. Chauffeur vertelt hoe hij zijn ADR-diploma kreeg: 300 zloty betalen.

Nog schokkender: een anonieme medewerker van de IL&T (Inspectie Leefomgeving en Transport) zegt te hopen dat er iets vervelends gebeurt. Een LPG-tanker die ontploft of zo. Omdat er dan tenminste iets verandert en de IL&T misschien wat meer armslag krijgt voor het uitvoeren van inspecties. Want de Inspectie heeft te maken met een zware onderbezetting. Den Hartogh Transport heeft een convenant met de Inspectie, onthult Zembla, waardoor de voertuigen van het bedrijf niet meer gecontroleerd worden. Woordvoerder Edwin Atema van de Vervoersbond FNV vindt het belachelijk. Want dat is juist een bedrijf dat de grove overtredingen maakt.

Zembla gaat nog een tijdje door. De Oosteuropese chauffeurs worden vaak geworven en uitbetaald door postbusfirma's van grote

Nederlandse bedrijven. Als je die belt krijg je een accountantskantoor aan de lijn, of word je doorverwezen naar de Nederlandse vestiging. Busjes met Hongaren en Roemenen komen naar Nederland om hier het transportwerk te verrichten.

Ondernemers Den Hartogh en Van den Bosch zijn zo moedig om zich voor de camera te verweren. Dat doen ze uiterst koelbloedig, ze laten zich niet door de journalisten van de wijs brengen. De overtredingen die te berde worden gebracht zijn de ondernemers ofwel onbekend, ofwel usance in het transport. Directeur T. Nabuurs van Nabuurs Transport wil de journalisten niet ontvangen, maar een telefoongesprek met stotterende antwoorden wordt wel uitgezonden. Achteraf reageert een medewerker van Nabuurs verongelijkt, omdat het ADR-vervoer bij dit bedrijf maar een klein onderdeel is.


— foto: Den Hartogh koppelt opleggers om op een terrein aan de chemieweg in Botlek. Een Poolse chauffeur rijdt de oplegger vervolgens naar zijn bestemming. Een prima werksystematiek, zegt directeur Pieter den Hartogh. Chemieconcerns reageren laconiek: onze verantwoordelijkheid houdt op bij de poort.

Ook Alexander Sakkers, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, wordt geÔnterviewd. Sakkers weet niet van illegale acties van zijn leden maar als die er zijn, moeten ze worden aangepakt, zo zegt hij. Dat geldt ook voor andere trucs die door Zembla worden 'ontdekt': uitbetalen per kilometer en het manipuleren van de digitale tachograaf.

Wat onderbelicht blijft in Zembla — en ook niet wordt genoemd door de geÔnterviewde ondernemers, maar het kan er ook uitgeknipt zijn — is dat de transporteurs doen wat iedere ondernemer doet

in een markt met moordende concurrentie: overleven. Uit de forumdiscussie op de Zembla-website komt dat wel naar voren. De Nederlandse chauffeur verdient tot 3000 euro per maand, een vorstelijk salaris ten opzichte van chauffeurs in andere landen. Niet vol te houden, getuigt een anonieme collega-ondernemer op het forum, die zegt zijn (Nederlands) personeel net die dag te hebben moeten ontslaan.

Een ander forumlid merkt fijntjes — en geheel terecht — op dat dezelfde Nederlanders die klagen over gevaarlijke transportsituaties, winkelen bij de Aldi omdat de spullen daar het goedkoopst zijn. Inderdaad, dat komt omdat ze afkomstig zijn uit Duitsland en Polen en niet uit Nederland. Het is dezelfde zuinige mentaliteit van de Nederlanders die ons transport kapot maakt. Voor enkele euro's verschil stappen verladers over naar de concurrent.

Het blijft niet bij de Zembla-reportage, deze keer, want er zijn al vragen gesteld in de Tweede Kamer en het Europees Parlement. De uitzending kan dus gevolgen hebben. Politici willen liever niet het verwijt krijgen dat ze een chemisch ongeval hadden kunnen voorkomen.
(16 oktober 2012)

Reacties:
Mijn ervaring uit vroeger tijden, ik kan mij voorstellen dat er onder de streep winst gemaakt moet worden. Maar werkgevers let op, als deze medewerkers Polen/ Roemenen t.z.t. niet uitbetaald worden na onze maatstaven, het kan uitlopen op een wilde staking. Met als gevolg geen transport naar de lidstaten, zijn wij hier op uit? Denk na Pieter den Hartogh en Nabuurs, v.d. Bosch, want nu misschien de zakken vullen, kan straks wel eens op een grote domper uitlopen.
Oneerlijke concurrentie, zeker niet uitspelen over de rug van Nederlandse Medewerkers, welke vandaag de dag nog voor u willen klaarstaan. Negatieve reclame over uw bedrijf zal niet ten goede komen.
Den Hartogh, v.d. Bosch, Nabuurs er zijn in het verleden grotere bedrijven heen gegaan, neem maatregelen voordat het te laat is, denk om uw reputatie.
naam en adres bij de redactie bekend.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Opel
  Vivaro L2H1 2.9t Open Laadbak 2.0 CDTI 66kW / 2.0 CDTI 85 kW / 2.5 CDTI 107 kW


  Op basis van de Vivaro L2 een ... > Meer

  Peugeot
  Boxer L2H1 3,0t / 3,3t 74kW (88kW)


  Peugeot Boxer met laag dak is ... > Meer

  Peugeot
  Expert L2H1 1.6 HDi 66kW / 2.0 HDi 88kW / 2.0 HDiF 100kW


  De L2-versie van de Peugeot ... > Meer

  proTANKtionģ
  Standaard


  Onze proTANKtionģ voorkomt uw ... > Meer

  Tal Techniek
  Tankbier auto


  Geisoleerde laadbak met en 10 ... > Meer

  NOVL
  Nascholing


  Digitale Tachograaf Lading ... > Meer

  Lamberet
  SR-2 Super-City


  Een 33 pallet trailer met de ... > Meer

  DAF Trucks
  EAS


  Voor de nieuwe CF en XF heeft ... > Meer

  Carrier
  levert koelmachines aan 2W Logistiek


  2W Logistiek uit Kapelle in ... > Meer

  CargoBOSS en Van Daalen
  bouwen opmerkelijk pand langs de A20


  Het is een architectuur die / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon