of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Koopt u bij de Aldi? Dan mag u niet klagen over wantoestanden in het ADR-vervoer.

Onder regie van grote tanktransporteurs als Van den Bosch en Den Hartogh worden transporten met gevaarlijke stoffen uitgevoerd door Oosteuropese chauffeurs die niet gekwalificeerd zijn in het ADR-vervoer. De ADR-diploma's die deze chauffeurs in hun bezit hebben, zijn soms vervalst en worden voor een bedrag van 75 tot 110 euro gekocht. Veiligheidsmaatregelen van verladers worden omzeild door een Nederlandse chauffeur te laten laden en de oplegger op een parkeerplaats om te koppelen naar een trekker van een Oosteuropeaan.

Het televisieprogramma Zembla van de VARA, bekend om zijn onderzoeksjournalistiek, brengt deze feiten deze week genadeloos aan het licht. Het programma heeft zich verdiept in de wereld van transport, en onthult misstanden die ingewijden allang kennen. Maar ze zijn zo mogelijk nog wat schokkender dat menigeen beseft. Want als er iets mis gaat met een tanker zoutzuur, LPG of methylacetaat, zijn de poppen aan het dansen.


— foto: Still uit de Zembla-uitzending. Chauffeur vertelt hoe hij zijn ADR-diploma kreeg: 300 zloty betalen.

Nog schokkender: een anonieme medewerker van de IL&T (Inspectie Leefomgeving en Transport) zegt te hopen dat er iets vervelends gebeurt. Een LPG-tanker die ontploft of zo. Omdat er dan tenminste iets verandert en de IL&T misschien wat meer armslag krijgt voor het uitvoeren van inspecties. Want de Inspectie heeft te maken met een zware onderbezetting. Den Hartogh Transport heeft een convenant met de Inspectie, onthult Zembla, waardoor de voertuigen van het bedrijf niet meer gecontroleerd worden. Woordvoerder Edwin Atema van de Vervoersbond FNV vindt het belachelijk. Want dat is juist een bedrijf dat de grove overtredingen maakt.

Zembla gaat nog een tijdje door. De Oosteuropese chauffeurs worden vaak geworven en uitbetaald door postbusfirma's van grote

Nederlandse bedrijven. Als je die belt krijg je een accountantskantoor aan de lijn, of word je doorverwezen naar de Nederlandse vestiging. Busjes met Hongaren en Roemenen komen naar Nederland om hier het transportwerk te verrichten.

Ondernemers Den Hartogh en Van den Bosch zijn zo moedig om zich voor de camera te verweren. Dat doen ze uiterst koelbloedig, ze laten zich niet door de journalisten van de wijs brengen. De overtredingen die te berde worden gebracht zijn de ondernemers ofwel onbekend, ofwel usance in het transport. Directeur T. Nabuurs van Nabuurs Transport wil de journalisten niet ontvangen, maar een telefoongesprek met stotterende antwoorden wordt wel uitgezonden. Achteraf reageert een medewerker van Nabuurs verongelijkt, omdat het ADR-vervoer bij dit bedrijf maar een klein onderdeel is.


— foto: Den Hartogh koppelt opleggers om op een terrein aan de chemieweg in Botlek. Een Poolse chauffeur rijdt de oplegger vervolgens naar zijn bestemming. Een prima werksystematiek, zegt directeur Pieter den Hartogh. Chemieconcerns reageren laconiek: onze verantwoordelijkheid houdt op bij de poort.

Ook Alexander Sakkers, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, wordt geïnterviewd. Sakkers weet niet van illegale acties van zijn leden maar als die er zijn, moeten ze worden aangepakt, zo zegt hij. Dat geldt ook voor andere trucs die door Zembla worden 'ontdekt': uitbetalen per kilometer en het manipuleren van de digitale tachograaf.

Wat onderbelicht blijft in Zembla — en ook niet wordt genoemd door de geïnterviewde ondernemers, maar het kan er ook uitgeknipt zijn — is dat de transporteurs doen wat iedere ondernemer doet

in een markt met moordende concurrentie: overleven. Uit de forumdiscussie op de Zembla-website komt dat wel naar voren. De Nederlandse chauffeur verdient tot 3000 euro per maand, een vorstelijk salaris ten opzichte van chauffeurs in andere landen. Niet vol te houden, getuigt een anonieme collega-ondernemer op het forum, die zegt zijn (Nederlands) personeel net die dag te hebben moeten ontslaan.

Een ander forumlid merkt fijntjes — en geheel terecht — op dat dezelfde Nederlanders die klagen over gevaarlijke transportsituaties, winkelen bij de Aldi omdat de spullen daar het goedkoopst zijn. Inderdaad, dat komt omdat ze afkomstig zijn uit Duitsland en Polen en niet uit Nederland. Het is dezelfde zuinige mentaliteit van de Nederlanders die ons transport kapot maakt. Voor enkele euro's verschil stappen verladers over naar de concurrent.

Het blijft niet bij de Zembla-reportage, deze keer, want er zijn al vragen gesteld in de Tweede Kamer en het Europees Parlement. De uitzending kan dus gevolgen hebben. Politici willen liever niet het verwijt krijgen dat ze een chemisch ongeval hadden kunnen voorkomen.
(16 oktober 2012)

Reacties:
Mijn ervaring uit vroeger tijden, ik kan mij voorstellen dat er onder de streep winst gemaakt moet worden. Maar werkgevers let op, als deze medewerkers Polen/ Roemenen t.z.t. niet uitbetaald worden na onze maatstaven, het kan uitlopen op een wilde staking. Met als gevolg geen transport naar de lidstaten, zijn wij hier op uit? Denk na Pieter den Hartogh en Nabuurs, v.d. Bosch, want nu misschien de zakken vullen, kan straks wel eens op een grote domper uitlopen.
Oneerlijke concurrentie, zeker niet uitspelen over de rug van Nederlandse Medewerkers, welke vandaag de dag nog voor u willen klaarstaan. Negatieve reclame over uw bedrijf zal niet ten goede komen.
Den Hartogh, v.d. Bosch, Nabuurs er zijn in het verleden grotere bedrijven heen gegaan, neem maatregelen voordat het te laat is, denk om uw reputatie.
naam en adres bij de redactie bekend.

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Parlok
    White Line V spatschermen


    De spatschermen van Parlok de ... > Meer

    Floor
    Floor X-press, FLO 18 30S2 steenoplegger


    Drie-assige Floor voorzien en ... > Meer

    DAF
    LF als 22 tons chassis (LF220 FAN 6x2 22t)


    Sporadisch treffen we de DAF ... > Meer

    Scania
    R450 NextGen 6x2/4 trekker


    Scania R450 trekker, Next in ... > Meer

    Iveco - Ginaf
    Daily 70C15 Electric


    Door verhuisbedrijf Deudekom ... > Meer

    Iveco - Ginaf
    Daily 70C15 Electric


    Door verhuisbedrijf Deudekom ... > Meer

    Kögel
    FastFix textiele insteeklat


    Textiele insteeklat Kögel Met ... > Meer

    Kögel
    SKH24 — Boxoplegger met geisoleerd dak


    Deze gesloten oplegger van 4 ... > Meer

    Apollo Verhuizingen
    koopt elektrische Renault D


    Apollo Verhuizingen in heeft ... > Meer

    Renault
    D Wide E-Tech 6x2 — elektrisch aangedreven chassis met koelbak


    Elektrisch aangedreven truck ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon