of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nog meer brandstof besparen? Dan is aerodynamica de sleutel. Zelfs een dolfijn op wielen is mogelijk.

Het wegtransport zal in de nabije toekomst nog tientallen procenten kunnen besparen op brandstof, maar dan wel met drastische verbeteringen van de aerodynamica van voertuigen. Dat wordt duidelijk op de IAA die vorige maand in Hannover werd gehouden.

De vrachtauto heeft decennia lang de vorm gehad van een rechthoekige doos, maar die tijd lijkt ten einde te komen, gezien de behoefte aan modellen die zuinig omspringen met dieselolie. De eerste verschijnselen zie je daarvan al in het design van de tegenwoordige cabines, met een kleiner frontaal oppervlak en meer stroomlijn.

Tijdens de IAA presenteerde Renault Trucks een industriŽle designstudie die helemaal op brandstofbesparing gericht is. Edele materialen, een gestroomlijnde aerodynamica en technologische vernieuwingen komen samen in dit voertuig, dat bedoeld is om Renault Trucks op lange termijn verder vooruit te helpen op het vlak van brandstofbesparing. Het is overigens gťťn prototype voor de nieuwe Renaults die volgend jaar worden gepresenteerd, benadrukt de Franse fabrikant.


— foto: Aerodynamisch design bij de Renault CX/30. Ondanks dat ziet hij er best nog wel hoekig uit.

De grill van deze CX/03 is samengesteld uit een buisstructuur van koolstofvezel en aluminium, en functioneert als een uitwendig skelet van de vrachtwagen. Wanneer de snelheid van het voertuig toeneemt, zakt er in het

centrale deel een paneel naar beneden. Meer naar beneden doet een spoiler hetzelfde om de grondspeling te verlagen en drie aŽrodynamische lamellen buigen de windstroom naar de zijkanten af. De achteruitkijkspiegels zijn tot de meest eenvoudige vorm teruggebracht en worden door twee geprofileerde buizen vastgehouden. Zowel voor de spiegels als voor elk ander element is de doelstelling dezelfde: de luchtpenetratie verbeteren, ten gunste van het verbruik.


— foto: Ook de oplegger moet eraan geloven, veel afdekbeplating bepaalt het beeld. De aansluiting tussen truck en trailer is essentieel.

De opstaptreden zijn bij de traditionele truck altijd een bron van turbulentie. Die zijn bij de CX/30 dan ook afgedekt. De wielen van de trekker zijn eveneens bedekt om de luchtstroom te verbeteren. De helling van de voorruitbedraagt 12 graden, volgens Renault het beste aerodynamische compromis.

De aerodynamica van een vrachtwagen beperkt zich echter niet tot de trekker. De oplegger speelt ook een essentiŽle rol. Met elementen van vorige studies, zoals Optifuel Lab, heeft Renault Trucks een oplegger bedacht met een gebogen dak en de vorm van een waterdruppel, met een gestroomlijnd zijvlak dat alle wielen en alle achterspoilers omvat. Bovendien werd bijzondere aandacht besteed aan de aansluiting tussen de trekker en de oplegger, aangezien de ruimte ertussen veel turbulentie opwekt. "Om die maximaal te reduceren, hebben we een systeem met een regelbare aerodynamische carrosserie bedacht", legt directeur design van Renault Trucks, Hervť Bertrand, uit. Een geÔntegreerde spoiler dus.


— foto: Schmitz oplegger met stroomlijn die netjes aansluit op de Actros trekker.

Ook bij Mercedes-Benz zijn en noviteiten te zien op het gebied van aerodynamica. Twee studiemodellen, waarmee al gereden en getest wordt. Geen revolutionaire

nieuwe ontwerpen maar slimme aanpassingen op bestaande concepten. Daimler heeft hiervoor een samenwerking met opleggerbouwer Schmitz Cargobull. De getoonde combinatie van een Actros met een Schmitz koeltrailer voorzien van allerhande beplating, levert bij proefritten een brandstofbesparing op van 4,5 procent. Bij een kilometrage van 150.000 gaat het dan om tweeduizend liter diesel besparing per jaar.

Schmitz Trailer bv in Zevenbergen zegt dat deze trailer in principe geleverd zou kunnen worden. "Het probleem is alleen de maximale lengte van het voertuig. Als je dit toepast op een standaard trailer, kom je er net overheen. Zou je de trailer inkorten, dan kun je minder laden en doe je de besparing weer teniet." Transport- en trucklobbyÔsten proberen het bij de EU voor elkaar te krijgen dat de achterste flappen niet meetellen voor de lengte. Die flappen zouden dan wegklapbaar moeten worden. Maar dat is sowieso ook wel handig voor het aandocken.

Schmitz levert overigens nu al opleggers met aerodynamische zijbeplating. "Er zijn diverse mogelijkheden, ook het Ephicas-systeem kunnen wij leveren. Daarbij worden ook de wielen afgedekt," zegt Frank van Loon van Schmitz Trailer bv.


— foto: Actros-chassis met aerodynanische opbouw van Schmitz is gewoon leverbaar. Geteste brandstofbesparing is 3,5 procent.

Ook de gestroomlijnde motorwagen met aerodynamsche opbouw is een gezamenlijk project van Daimler en Schmitz. Jan van Gelderen van Mercedes-Benz Nederland bv: "Deze is in principe leverbaar, mits je de opbouw zo maakt dat hij binnen de wettelijke maximale lengte blijft. Zo'n voertuig moet natuurlijk ook nog bij de RDW gekeurd worden."

WŤl revolutionair ontwerp vinden we even verderop, bij een gezamenlijke stand van Krone Trailers en MAN. De zogenoemde Aero Liner is een combinatie van een trekker met oplegger met de stroomlijn van een dolfijn, zoals Krone het noemt. De tussenruimte tussen trekker en oplegger is daarbij geheel verdwenen. "Nu nog niet leverbaar, maar met de volgende generatie opleggers wordt dit realiteit," zeggen de fabrikanten. De oplegger is gebaseerd op een standaardtrailer en zou volgens Krone dezelfde inwendige laadlengte hebben. De achterzijde is voorzien van een roldeur.


— foto: Dolfijn op wielen. Aerodynamische truck van de toekomst maar helaas gaat het nog om een niet-rijdende 'mock-up'.

Met de MAN-trekker valt nog niet te rijden, zegt MAN-woordvoerder Sandra van der Wurf. "Maar we zijn wel bezig een rijdend exemplaar te bouwen voor testdoeleinden."
(1 oktober 2012, update: 3 oktober 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Imbema Denso
  Kunststof Stempelplaten


  Kunststof stempelplaat voor ... > Meer

  Fiat
  Ducato Granvolume L4H2 88kW (2010)


  Extra lange Fiat Ducato met 6 ... > Meer

  DAF - Bucher SchŲrling
  LF 55 - CityFant 6000 H veegwagen


  Nieuw model Bucher SchŲrling ... > Meer

  Broshuis
  Containerchassis heavy duty


  Containerchassis voor 1 x 40, ... > Meer

  Schmitz
  S.CF Sliding


  Universeel containerchassis, ... > Meer

  Kassbohrer
  K.SLA 4/2N - 18 / 40


  Uitschuifbare lowbed oplegger ... > Meer

  Volvo
  FH 550 6x4T Euro6


  Volvo FH zwaart met drie twee ... > Meer

  Van der Peet
  Bandlosser Kolibri Streamer


  De Kolibri Streamer is een de ... > Meer

  Satellic
  OBU voor Belgische tolheffing


  Op 1 april 2016 lanceert de Ė ... > Meer

  Volvo
  FE 6x2 Electric


  Truck met volledig voor en in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon