of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
CIMC probeerde in 2009 KŲgel over te nemen. Dat mislukte. Maar het doel blijft: een leidende trailerfabrikant in Europa worden.

Een nieuwe, grote bouwer van standaardtrailers wil het de gevestigde orde lastig maken. Als het aan Peter van der Burg, Marc Meylaers en Stefan OberdŲrfer ligt, kunnen bedrijven als Krone en Schmitz de borst natmaken voor Burg Silvergreen. Met componenten uit China en Europa gaat dit gloednieuwe bedrijf standaard opleggers assembleren op drie lokaties in Europa. Lean production, slimme logistiek, moderne productietechnieken en duurzaamheid zijn sleutelwoorden.


— foto: Peter van der Burg, afkomstig van Burg, is mede-eigenaar van Burg-Silvergreen, dat een van de leidende trailerfabrikanten in Europa wil worden.

Meylaers (afkomstig van LAG) en OberdŲrfer maken deel uit van de directie van Burg Silvergreen. Peter van der Burg is mede-eigenaar. De naamovereenkomst is niet toevallig. In 2010 verkocht hij het familiebedrijf Burg in Pijnacker aan het Chinese conglomeraat CIMC. Om vervolgens de uitdaging aan te gaan om een van de grootste trailerbouwers in Europa te worden. CIMC is een van de grootste bouwers ter wereld, met een productie van 150.000 eenheden per jaar. Ook Burgers, LAG en Hobur maken er deel van uit. En CIMC is ambitieus. In 2009 probeerde het KŲgel over te nemen — tevergeefs.

Maar wat de Chinezen linksom niet bereiken, willen ze rechtsom bereiken. Met een nieuwe, eigen fabriek. Volgens een nieuw concept.

Burg Silvergreen heeft het voordeel dat alles opnieuw ontworpen kon worden. Productietechniek, logistieke oplossingen, productengamma, after sales netwerk. Dus kwamen er nieuwe productielijnen voor framecomponenten in China (bij twee bestaande CIMC-fabrieken — "met Duitse ingenieurs die toezien op de kwaliteit," benadrukt OberdŲrfer), er zijn vier toeleveranciers in Europa en drie assemblage-lokaties: twee

in bestaande fabrieken (Burg in Pijnacker en LAG in Bree) en een in een gloednieuwe fabriek in GŁnzburg, in het hart van de Duitse oplegger-industrie.

Een uitgebreid marktonderzoek ging vooraf aan de uitvoering van de plannen. Want hoe verkoop je een trailer in een markt die al is verdeeld door grote fabrikanten? "Daar kwam uit dat klanten per se Europese onderdelen willen op cruciale punten, zoals assen, remmen en vering. De herkomst van het frame is minder van belang," onthult OberdŲrfer, in de Silvergreen-directie verantwoordelijk voor marketing en after sales. "Dus werd het een bouwpakket-concept, met modules die in verschillende typen kunnen worden gebruikt, en toevoeging van Europese componenten naar wens van de klant."

Je kunt dus straks een Burg Silvergreen kopen met assen van SAF of van BPW. Remmen van Haldex of Knott. De keus is aan de klant. Er is een beperkt aantal modellen. Er zijn wat opties mogelijk. Maar niet al teveel. Wie maatwerk wil, moet naar de traditionele carrosseriebouwer. "We hebben te maken met transporttijd van

vijf weken tussen China en Europa. Vandaar het gebruik van modules."

Burg Silvergreen zegt zijn trailers duurzaam te gaan produceren. Kan dat wel — helemaal als je je frames uit China haalt? OberdŲrfer: "Het transport gaat heel efficiŽnt. De containers worden naar gewicht uitgenut doordat we kleine componenten verschepen die compact worden geladen. Het is milieubewuster dan sommige collega-producten doen. Die laten complete frames in TjsechiŽ lassen en vervoeren die dan over de weg naar Duitsland."

Maar dat is toch zeker niet alles? "Klopt. In de hele bedrijfsvoering staat duurzaam centraal. Dat begint er al mee dat we op de IAA geen gedrukte persmappen uitreiken aan journalisten... Misschien een gek voorbeeld maar het laat zien dat we

overal over nadenken." Grote winst zegt Burg Silvergreen te boeken bij het roestvrij sealen van de frames. Dat gebeurt niet kathodisch, zoals bij de meeste bouwers, maar chemisch, met een proces dat ACC heet (autophoretic coating chemicals, een product van Henkel). Volgens OberdŲrfer kost dat de helft van de energie van een KTL lakkering (kathodisch). Verder wordt er veel aandacht besteed aan verlaging van het brandstofgebruik bij trekkend materieel, en aan recyclenbaarheid van materialen.


— foto: Fabriek in aanbouw aan de snelweg bij GŁnzburg. Voorlopig vindt de assemblage alleen plaats in Bree en Pijnacker.

"Uit het marktonderzoek kwam naar voren dat bij een gelijke prijs en kwaliteit, de klant zal kiezen voor een product dat daadwerkelijk bijdraagt aan een beter milieu. Op die manier zullen wij ons ook positioneren in de markt. Het silver in onze naam staat voor economie en efficienct, green staat voor milieu. We bieden onze klanten milieuvriendelijke oplossingen die bijdragen aan een effectieve bedrijfsvoering."


— foto: Marc Meylaers, afkomstig van LAG, is aangetrokken als algemeen directeur van Burg Silvergreen.

Burg Silvergreen presenteert zich voor het eerst op de IAA (20 tot en met 27 september in Hannover), met vier voertuigtypen: een schuifzeiloplegger, een containerchassis, een koelvoertuig en een aanhanger voor wissellaadbakken. Het bedrijf heeft een netwerk opgezet van verkopers en dealers, 200 aangesloten werkplaatsen, en een netwerk van 4500 partnerwerkplaatsen voor noodreparaties, opgezet in samenwerking met de ADAC en EuropeNetz. Bij het nieuwe bedrijf werken nu zo'n zeventig mensen. Burg Silvergreen zal het personeelsbestand de komende jaren laten groeien tot "enkele honderden", zo is de planning althans.

Het hoofdkantoor is voorlopig ondergebracht in een verzamelgebouw in Neu-Ulm. Op een grondgebied van 100.000 m2 in GŁnzburg, dertig kilometer verderop, wordt de nieuwe fabriek gebouwd. Die is in 2013 gereed. Daarna wordt hier ook het nieuwe kantoor gebouwd.

Waarom daar? "Centraal in Europa, en Duitsland zal ook in de toekomst onze belangrijkste afzetmarkt zijn."
(12 september 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Peugeot
  Boxer L3H2 / L3H3 3,5t 88kW


  Lange Peugeot Boxer (L3) 370 ... > Meer

  Scania
  P310 6x2*4 CNG


  Scania drie-assig chassis met ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 516 CDI WB433L Hoog Dak 120kW 3,5t (2010)


  De allerlangste Mercedes-Benz ... > Meer

  Lamboo
  Onderhoud / reparaties Carrier koelmachines


  Lamboo Repair verricht aan de ... > Meer

  Jumbo
  DOL210ZS


  Semi-dieplader oplegger van ... > Meer

  Zandbergen Transport
  spaart brandstof met boordcomputers


  Zandbergen Transport heeft in ... > Meer

  Isuzu
  NLR85L AL E CityCab 110kW WB249


  Relatief nieuwe variant van 5 ... > Meer

  T Rent
  T'railer


  T'railer is de oplossing van ... > Meer

  Renault Trucks
  C 460 6x4 OptiTrack


  Vrachtautochassis met twee en ... > Meer

  Volvo
  Automatic Traction Control


  Automatic Traction Control de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon