of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Primeur in Gorinchem. Nieuwe Iveco Stralis. "Italiaans design en Europese kwaliteit."


— foto: Nieuwe Stralis Hi-Way als primeur in Gorinchem.

De nieuwe Iveco Stralis komt eraan. Niet op de IAA in september — nee, de primeur is voor de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem, deze week. Daar zal de Stralis Hi-Way te zien zijn, de opvolger van de Stralis Active Space.

De 'Active' aanduidingen gaan verdwijnen bij de Stralis. Wen er maar vast aan. Active Space (de grootste cabine) wordt dus Hi-Way. Leverbaar in een hoge en lage uitvoering. De Active Time (middellange cabine) wordt Hi-Road. En de Active Day wordt Hi-Street.

(Zie ook: product sheet Iveco Stralis Hi-Way 500 E6)

Verder essentieel bij deze nieuwe Iveco: introductie van de nieuwe euro 6 motoren met HI-e-SCR technologie (dus mèt AdBlue). Lager brandstofverbruik en lagere 'cost of ownership' door minder onderhoud en monitoring op afstand. Alessandro Mortali, Senior Vice President Heavy Range bij Iveco: "De nieuwe Stralis realiseert op alle belangrijke kostenposten maximale besparingen. Hierdoor daalt de total cost of ownership voor de tien meest uitgevoerde missies met het voertuig in sommige gevallen met vier procent." Iveco zegt dat met de nieuwe Stralis reducties in brandstofgebruik mogelijk zijn tot in sommige gevallen 10%.


— foto: Nieuwe Stralis Hi-Way als primeur in Gorinchem.

Meer electronica. Voor motormanagement. Maar ook voor veiligheid, zoals een vermoeidheids-alert voor chauffeurs en tocuh-screen display. Een comfortabeler cabine met een breder bed met lattenbodem en koelkast. Iveco doet een gooi naar de gunst van ondernemer èn chauffeur. De Stralis wordt geproduceerd in de Iveco-fabriek voor zware voertuigen in Madrid.

We bekijken de nieuwe Iveco Stralis eens goed en daarbij beginnen we in het hart: de motoren. Voor de aandrijving heeft de klant keuze uit drie varianten van de zescilinder lijnmotoren van Cursor FPT Industrial: 8, 10 en 13 liter voor het Euro V-gamma en 9, 11 en 13 liter voor het Euro VI-gamma. Er zijn acht vermogensvarianten voor de dieselversies (van 310 tot 560 pk) en drie voor de CNG-versies (van 270 tot 330 pk). Alle motoren zijn standaard uitgerust met een decompressie-motorrem, die extra veiligheid biedt en helpt om de slijtage en de onderhoudskosten van het remsysteem zoveel mogelijk te beperken. Bovendien zijn alle Euro VI-motoren uitgerust met een smoorklep aan de uitlaatzijde, die tot 30% betere motorprestaties toelaat in vergelijking met de huidige Euro V-motoren. Dit systeem kreeg de naam Super Engine Brake (SEB). De motorrem is in het bedrijfsremsysteem en de extra Intader-retarder geïntegreerd.


— foto: De euro 6 Iveco motor. Zonder uitlaatgas-recirculatie en daardoor minder slijtage.

Iveco verkrijgt de betere efficiency van de motoren door een hogere compressie en een hogere inspuitdruk van de brandstof (2200 bar). Daardoor moesten de motoren wel opnieuw worden ontworpen, voor een betere stijfheid. Voor het toevoeren van de juiste hoeveelheid AdBlue om de uitlaatgassen te reinigen, werd nieuwe electronica ontwikkeld. Het is niet eenvoudig om aan de zeer strenge euro6 eisen te voldoen. Iveco gaat er prat op dat zij de enige fabrikant is die dat lukt zonder EGR (exhaust gas recirculation oftewel de uitlaatgassen opnieuw door de cilinders voeren). Dat heeft ontegenzeggelijk voordelen voor de temperatuurbeheersing in de motor. Verder werden krachtige oliescheidingsystemen geïntroduceerd, die de verspreiding van oliedamp in de voorbijstromende gassen van de motor voorkomen en op die manier het risico op verontreiniging van het DPF-filter (roetfilter in het uitlaatsysteem) zoveel mogelijk moeten beperken.

Mede omdat alleen schone lucht en geen 'oude' lucht in de cilinders wordt geleid, kan op onderhoud worden bespaard. In sommige gevallen bedragen de onderhoudsintervallen 150.000 km, meldt Iveco trots.

Overigens... dat uitlaatgassysteem is ook zonder EGR nog best ingewikkeld. Naast het roetfilter bevat het namelijk een zogenoemde dieseloxidatiekatalysator (DOC), het al eerder genoemde AdBlue-mengsysteem, een selectieve katalysator (SCR) en ook nog een Clean Up Catalyst (CUC). Op diverse plekken in het systeem zijn sensoren aangebracht die in verbinding staan met een computer. Hiermee wordt de mengverhouding lucht/diesel en de hoeveelheid AdBlue electronisch aangestuurd.

Er zijn drie verschillende transmissies: een handgeschakelde transmissie (9 of 16 versnellingen), een geautomatiseerd Eurotronic-systeem van ZF, of een automatische transmissie van Allison die vooral van belang is voor reinigingsdiensten of distributiediensten. De maximale toelaatbare belasting van de voorassen bedraagt 9 ton. De standaard achterassen zijn van het enkelvoudige reductietype en hebben een maximale toelaatbare belasting van 13 ton. Er zijn ook achterassen met een differentieelvergrendeling en dubbele reductie (centraal en op naven) verkrijgbaar. Er zijn achterasverhoudingen verkrijgbaar van 2.64 tot 5.29.

De Iveco Stralis is er als trekker en als chassus. Naast de twee-assers zijn er voertuigen met drie of vier vaste of hefassen, als optie verkrijgbare zelfsturende assen en met enkele of dubbele wielen. Het frame is gemaakt met zijbalken, dubbele flessenhals en balken met een C-doorsnede van hoogwaardig staal. De dikte bedraagt 6,7 of 7,7 mm - afhankelijk van de wielbasis en van het model. De STRALIS kan met verschillende veringsystemen worden uitgerust: bladvering voor + luchtvering achter, òf luchtvering rondom. De luchtvering is altijd voorzien van ECAS geautomatiseerde positiecontrolesysteem (Electronically Controlled Air Suspension), dat de hoogte van het frame tijdens het rijden op een constant niveau houdt en de hoogte tijdens het laden, lossen en koppelen van de oplegger aanpast.

Vervolgens kijken we naar de nieuwe cabine van de Stralis. We hebben hier foto's bij van de Hi-Way, de grote cabine, die duidelijk maken dat de Stralis een grondig redesign heeft gehad. Dat zal ook gelden voor de nieuwe Stralis Hi-Road en Stralis Hi-Street De restyling van de cabine spitste zich vooral toe op de verbetering van de aërodynamische eigenschappen van het voertuig. De Cw-waarde werd met 3% verbeterd. De vernieuwde cabine kreeg dan ook onder meer een nieuwe centrale radiatorgrille en vernieuwde luchtdeflectoren en een nieuw bumperdesign.

De klant heeft voor de cabine van de Stralis de keuze uit twee breedten: de premium Hi-Way cabine (2.500 mm breed), die werd ontworpen met het oog op een maximaal comfort voor langeafstandstransport. Van dit topmodel cabine wordt een sleeper cab versie met een hoog en een met een laag dak aangeboden. Daarnaast is er een middelgrote cabine (2.300 mm breed) verkrijgbaar als sleepercab Hi-Road (met een middelhoog of een laag dak) of als day-cab Hi-Streetmodel met een laag dak.


— foto: Meer kwaliteit in de cabine, en meer comfort.

Ook het interieur van de cabine werd volledig opnieuw ontworpen: het nieuwe dashboard, dat onder meer opvalt door de zorg die aan de details werd besteed, werd ontworpen met behulp van hoogwaardige niet-reflecterende materialen, die aangenaam aanvoelen. De bedieningselementen kregen een nieuwe plaats rond het dashboard en de centrale zone, zodat ze gemakkelijk afleesbaar en bereikbaar zijn. De opbergvakken werden uitgebreid. De stoel kreeg betere ventilatie en verwarming en een ingebouwde instelbare veiligheidsgordel. Opvallend zijn verder het nieuwe stuur met geïntegreerde bedieningselementen voor de telefoon tot het IVECONNECT-systeem met radio hi-fi en een touchscreen display, waarmee ook een Driving Style Evaluation-functie, het navigatiesysteem en geavanceerde telematicasystemen kunnen worden bediend.

In de slaapzone is het nieuwe bed opgesteld, dat 80 cm breed en meer dan 2 meter lang is. Het is uitgerust met houten latten, een comfortabele matras en een rugleuning die omhoog kan worden gekanteld. Operators die extra flexibiliteit in de cabine wensen, kunnen een meerdelig bed bestellen, dat in het midden tot een handige tafel kan worden opgevouwen. In de versie met een hoog dak kan het bovenste bed dankzij het kantelmechanisme worden opengeklapt. De geluidsisolatie werd verbeterd. Iveco bouwde ook een extra airconditioningsysteem in het dak. De sleeper cab is uitgerust met twee opbergvakken, die zowel van binnen als van buiten bereikbaar zijn. Daarnaast zijn nog twee externe opbergruimten beschikbaar, waar de chauffeur zijn gereedschappen en zijn werkkledij in kwijt kan. De koelkast is nu ook uitgerust met een flessenrek. Voor langere missies kan een grote koelkast worden geïnstalleerd.


— foto: Dashboard, met touch screen voor diverse functies.

We noemden zoëven al Iveconnect. Dat is de naam van het systeem van Iveco dat in één enkel apparaat diensten op het vlak van infotainment, navigatie, rijhulp en fleetmanagement samenbrengt.

Het dashboard is uitgerust met een 7” touchscreen, dit is de bediening in de cabine voor Iveconnect, compleet met radio, cd-speler, USB-aansluiting met iPod/iPhone- en MP3-functionaliteit, Bluetooth-aansluiting, bedieningselementen op het stuur en een AUX/video-aansluiting. Het systeem biedt toegang tot twee sets specifieke functies voor de chauffeur en de fleetmanager: Iveconnect Drive en Iveconnect Fleet. Drive omvat een navigatiesysteem, Driving Style Evaluation, dat dienst doet als onboard rij-instructeur, en de Driver Attention Support veiligheidsvoorziening, die de chauffeur voor vermoeidheid behoedt.

De Fleet-functies zijn uiteraard minder van belang voor de chauffeur en meer voor de eigenaar van het voertuig. Hoewel... er kunnen ook berichten mee verstuurd en ontvangen worden. Iveco werkt hiervoor samen met Qualcomm. Het fleet management is mogelijk op logistiek en technisch niveau. Zo is het mogelijk om van elke chauffeur een rijstijl-evaluatie op te vragen, zodat actief aan een betere (lees: veiliger en goedkopere) rijstijl kan worden gewerkt.

Dan is er nog een heel pakket aan veiligheidsvoorzieningen aan boord. Zoals het Electronic Braking System (EBS). In het EBS zijn ook de ABS, de ASR en de EBL (elektronische rembegrenzer)-functies geïntegreerd. Bij dit systeem worden de werking van de motorrem en van de Intarder samen automatisch geactiveerd, zodat er efficiënter kan worden geremd en de slijtage van de gewone remmen wordt beperkt. Dan is er nog het Advanced Emergency Braking System (AEBS; geavanceerd noodremsysteem). Dit systeem, dat verkrijgbaar is op voertuigen met de Euro VI-motor, waarschuwt de chauffeur voor de mogelijkheid van een aanrijding. Doet de chauffeur niks, dan gaat de Stralis zelf remmen.

De Stralis beschikt over een Electronic Stability Program (ESP). Dit komt in actie op het moment dat het voertuig instabiel wordt, en past het motorvermogen en de remkracht op ieder afzonderlijk wiel aan, zodat de positie van het voertuig wordt gestabiliseerd. Je kunt een Lane Departure Warning System (LDWS; waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook) bestellen. En Driver Attention Support (aandachtsondersteuning voor de chauffeur). Dit systeem monitort voortdurend het aandachtsniveau van de chauffeur. Het verwerkt de bewegingen van de besturing en waarschuwt de chauffeur met een geluids- en een visueel signaal zodra het een toestand van slaperigheid detecteert.

Ook Adaptive Cruise Control en een Hill Holder worden leverbaar op de nieuwe Stralis.

Dit is natuurlijk een enorme opsomming van details van de nieuwe Stralis. Maar het kopen van een truck gaat toch ook over het gevoel. En dan spelen allerlei moeilijk te definiëren zaken een rol. Hoe voelen de gebruikte materialen aan, wat is het afwerkingsniveau in de cabine? Hoe laten de instrumenten zich bedienen. Zijn er rammeltjes hoorbaar? Vooral op dit vlak heeft Iveco zijn best gedaan op de Stralis op een hoger niveau te tillen. De oude Stralis was niet slecht, maar miste een stuk degelijkheid die je voelt in een Mercedes-Benz, een Volvo of een Scania.


— foto: Europese kwaliteit en Italiaans design, zegt Iveco.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Stralis werd zoveel mogelijk nadruk gelegd op kwaliteitsaspecten. In vergelijking met de productie van eerdere versies werd het aantal kwaliteitscontroles met 40% opgevoerd. De nieuwe functies, de materialen die worden gebruikt en de ontwikkelingsprocessen ondergingen strengere controles. Daarbij werden zelfs experimentele fleets samengesteld met voertuigen waarop talrijke tests werden uitgevoerd. De testvoertuigen legden in totaal 6 miljoen kilometer af, en 11 miljoen kilometer in normale werk- en rijomstandigheden. Sommige van deze testritten werden door klanten uitgevoerd.

De nieuwe Stralis moet een lastige concurrent worden voor deze kwaliteitsmerken. Zoals een Iveco-woordvoerder het noemt: een truck van Europese kwaliteit, met Italiaans design. Iveco wil het Europees marktaandeel van de Stralis (nu 7,5%) opschroeven naar 10%. Ten koste van de concurrentie.

Informatie / offerte opvragen voor de nieuwe Stralis.
(26 augustus 2012)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    Vako
    Steillader


    Containerkipinstallatie op is ... > Meer

    Transics
    TX-SMART


    TX-SMART is een Android app, ... > Meer

    Van Eck
    ECKstreme light met zijdeuren


    Lichtgewicht-uitvoering van 2 ... > Meer

    Brigade
    VBV 7104FM


    Brigade levert een nieuwe 10 ... > Meer

    Scania
    P370 4x2 trekker


    Nieuwe generatie Scania in de ... > Meer

    Schmitz Cargobull
    Schuifzeiltrailers voor intermodaal en LZV


    Transportbedrijf Vos Deventer ... > Meer

    Scania
    R500 8x2/*6


    Deze Scania R500 8x2 is zo de ... > Meer

    Renault Trucks
    T 460 6x2 Voorloopas


    Renault Trucks T460 trekker ... > Meer

    Volvo FH
    blijkt 18% zuiniger dan vier jaar geleden


    De Volvo FH met I-Save in een ... > Meer

    D-TEC
    Flexliner FL-3-S — kipper-oplegger


    Kiepende bulkoplegger, voor ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon