of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Volvo zorgt voor spectaculaire introductie van nieuwe FH. Maar de nieuwe voorwielophanging is een optie die onder zware omstandigheden wordt afgeraden.

Met een spectaculaire video heeft Volvo Trucks de nieuwe generatie FH geÔntroduceerd. Een stuntvrouw balanceert op een koord tussen twee trucks, om de rijstabiliteit van Volvo's onafhankelijke voorwielophanging te demonstreren.

Onafhankelijke voorwielophanging is al jaren de gangbare norm bij personenauto's maar nog vrijwel onbekend in het goederenvervoer. Hoewel... af en toe worden opleggers geleverd met onafhankelijke ophanging, maar dat is dan niet vanwege de rij-eigenschappen maar vanwege de ruimtewinst.


— foto: Onafhankelijke voorwielophanging voor de nieuwe Volvo FH en FH16. Als optie, dat wel.

Volvo presenteert de onafhankelijke voorwielophanging (IFS - Independent Front Suspension) als een vinding die het weggedrag van de truck revolutionair verbetert. "De truck met de beste wegligging ter wereld," aldus Martin Palming, product manager bij Volvo Trucks. "Omdat de beide voorwielen onafhankelijk van elkaar zijn opgehangen, wordt de beweging van het ene wiel niet door het andere beÔnvloed. Dat leidt tot een merkbaar stabieler en rustiger weggedrag. En de truck krijgt het comfort van een personenauto."

Op 5 september vindt de officiŽle introductie plaats in GŲteborg, en de transportpers is aanwezig om verslag te doen. Het event is overigens voor iedereen ook op internet te volgen.


— foto: Nieuwe Volvo FH met duidelijk herkenbare styling.

Wat Volvo niet in zijn persberichten vermeldt, is dat de IFS een optie is — een extra dus, waar je apart voor moet betalen — en dat de nieuwe FH's en FH16's standaard gewoon met een starre vooras zijn uitgerust. Lennart Pilskog van Volvo Trucks: "Ik kan nog niet zeggen wat precies de meerprijs is van deze optie. Maar we gaan het wel concurrerend in de markt zetten." Volgens Pilskog is het extra gewicht van de nieuwe ophanging gering, omdat hij gedeeltelijk is vervaardigd van aluminium.

Zitten er ook nadelen aan onafhankelijke wielophanging? Daar zijn we vanzelfsprekend erg nieuwsgierig naar. "Ja. Bij erg slechte wegen kan de onafhankelijke wielophanging juist minder stabiel zijn. En voor zware toepassingen (zoals het rijden met zware lading) wordt het ook afgeraden. Het is alleen bedoeld voor normaal transport over redelijk goede wegen," meldt Pilskog. "Je moet het dan vooral ook zien als comfort-verhogend."

Pilskog over de introductievideo met de koorddanseres: "Dit is opgenomen op een nog niet geopende snelweg in KroatiŽ. Inderdaad niet echt een stuk weg waar je typisch het verschil tussen een gewone en onafhankelijke voorwielophanging zult ervaren."


— foto: Dashboard van de nieuwe Volvo FH doet inderdaad steeds meer aan een personenauto denken. Uitgebreide bedieningsorganen op het stuur.

Ambro Smit, technisch beleidsmedewerker van Transport en Logistiek Nederland, zegt desgevraagd dat hij zich niet kan voorstellen dat transportondernemers in deze economisch slechte tijd investeren in comfortverhogende extra's, "vooral gezien het feit dat trucks tegenwoordig toch al enorm comfortabel zijn. Maar eigen rijders zijn vaak wel bereid om extra te investeren, dus er zal zeker een markt voor zijn."

Smit vindt het op zich goed dat truckfabrikanten investeren in nieuwe ontwikkelingen. "Het is vantevoren moeilijk te voorspellen of een nieuwe vinding een korte hype is, of het begin van een trend. Ooit is een truckfabrikant begonnen met luchtvering op de achteras, en dat is nu ook gemeengoed. Zo kun je nog heel veel voorbeelden bedenken. Misschien rijdt iedereen over tien jaar wel met onafhankelijke wielophanging. De tijd zal het leren."


— foto: Koorddanseres toont stabiele wegligging van de nieuwe Volvo.

(22 augustus 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Krone
  Dryliner Huckepack


  Gesloten drie-assige ... > Meer

  Allsafe Jungfalk
  Lichte vloerankers


  Vloerankers die ingebouwd in ... > Meer

  DAF - HIAB
  FA LF55.180 12t 135kW - XS 099 E2


  Twaalftons uitvoering van de ... > Meer

  Drum
  GD175


  Compacte en degelijke gebouwd ... > Meer

  MAN
  TGS 32.440 6x6H WS M


  Bouwchassis van MAN op basis ... > Meer

  MAN
  TGX 26.480 6x2/4 BLS XXL


  MAN TGX trekker met drie De ... > Meer

  DAF
  FAD CF Construction 8x4 euro6


  DAF FAD CF 8x4 chassis, in de ... > Meer

  Renault Trucks
  T 460


  Renault T-series trekker met ... > Meer

  Renault Trucks
  D 2.0 35.15 WB280 trekker


  Renault nieuwe D-drive is met ... > Meer

  D-Tec
  FV2006 mest-tankoplegger


  D-TEC heeft een lichte voor ... > Meer

  Renault Trucks
  C520 8x6


  8x6 chassis met een vooras en ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon