of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
MAN met dual fuel rijdt zuinig en schoon, maar het gas tanken gaat niet altijd even vlot.

Logistiek Centrum Westpoort (LCW) ontstond in 2003 uit een fusie van drie Groningse transport- en opslagbedrijven. Met een wagenpark van 75 eenheden en diverse warehouses gaat het de onderneming in deze roerige tijd redelijk voor de wind. Er is ruimte voor investering in de toekomst, en dat heeft de onderneming uit Hoogkerk gedaan, met de aanschaf van twee groot-volumecombinaties voor transport van lege pallets.

Het bijzondere aan deze combinaties is dat ze zijn voorzien van een bijmenginstallatie voor CNG (gas). Daarmee wordt tijdens het rijden het brandstofmengsel gemixt in een verhouding van maximaal 35% gas / 65% diesel #&8212; de samenstelling hangt af van de motortemperatuur en het toerental. Milieuvriendelijker dan pure diesel, bovendien kun je kiezen voor biogas in plaats van aardgas, en dat doet LCW dan ook. Directeur Dolf Liewes: "Deze auto's zijn gestationeerd in de regio Tiel, in de buurt van een depot van onze klant Chep. We tanken meestal in Geldermalsen. Wij rijden er nu een maand mee en kunnen nu al zeggen dat we een interessante besparing boeken op onze brandstofrekening."


— foto: Nieuwe grootvolume-combinatie op basis van een MAN TGX, voor LCW uit Hoogkerk (Gr).

Die besparing is natuurlijk ingecalculeerd, anders kun je niet de duurdere truck betalen. De verkoper van deze dual-fuel trucks, MAN-dealer Sommerauer Trucks uit Westenbroek, zegt dat een terugverdientijd van 24 maanden realistisch is, "mits je er vooral lange afstanden mee rijdt. Dat komt omdat de bijmenging optimaal is in het ideale toerengebied van de motor. Als je er stadsverkeer mee rijdt bijvoorbeeld, is er haast geen gasbijmenging en bespaar je dus ook geen diesel." Liewes voegt eraan toe dat afstanden vanaf 50 km al wel interessant zijn. "Exacte gegevens hebben we nog niet, daarvoor hebben we ze te kort."

Het zijn de eerste twee MAN's voor LCW, waarvan het wagenpark verder bestaat uit DAF en Scania. "Wij hebben uiteraard ook bij onze huismerken geÔnformeerd of we deze bijmenginstallatie konden inbouwen. Bij DAF was het wel mogelijk, maar geven ze geen garantie. MAN doet dat wel, en dan heb je gelijk een heel dealernetwerk tot je beschikking waar je op kunt terugvallen." Verder wordt bij de MAN de gasinstallatie op het kenteken vermeld. Dat is belangrijk als je internationaal rijdt, anders zou je door een buitenlandse diender kunnen worden beschuldigd van illegaal transport van gevaarlijke stoffen.


— foto: Maximale hoeveelheid gas in vier cilinders, maar chauffeurs moeten wel elke dag tanken.

Alex Stuivenberg van Sommerauer Trucks: "Deze dual fuel optie is op veel verschillende MAN modellen leverbaar en er bestaat veel belangstelling voor. We geven veel presentaties aan bedrijven en die zijn vaak erg enthousiast. Aan de hand van dit verhaal raken we ook in gesprek met fleet owners waar we vroeger nog geen contact hadden."

De MAN's van LCW zijn van het type TGX 26.400 6x2-4 LL en zijn van 4 gastanks van samen 560 liter, waar 80 tot 85 kilo CNG in kan worden getankt. De chauffeurs moeten bij normaal gebruik iedere dag gas tanken, en het vullen van de tank duurt ongeveer acht minuten. Stuivenberg: "De tanktijd kan verschillen, het hangt af van de vullingsgraad van de tank bij het vulstation. Als de druk minder is, gaat het langzamer. Ik hoor van onze klanten dat chauffeurs er een sport van maken om bij het tankstation te arriveren als de voorraad net is aangevuld, dat scheelt tanktijd."

Logistiek Centrum Westpoort heeft het chassis laten opbouwen bij Nijdam Voertuig Techniek,

eveneens in Groningen. De TGX staat op 60-serie banden en heeft luchtvering 'rondom' (type-aanduiding LL) waarmee de chassishoogte op 89 cm is gebracht. Precies genoeg ruimte voor een opbouw met een binnenhoogte van 3000 mm. De motorwagen wordt gevolgd door een twee-assige wipkar, eveneens van Nijdam, en de combinatie is voorzien van een doorlaadsysteem. De totale laadlengte bedraagt de maximaal haalbare 15800 mm. Er kunnen 620 lege europallets worden geladen voor klant Chep.

LCW wil met de aanschaf van de MAN-combinatie in aanmerking komen voor een 'Lean and Green Award', een certificaat voor duurzaam ondernemen. Palletpoolbedrijf Chep heeft die kwalificatie al, en doet graag zaken met vervoerders die ook groen denken en handelen.
(quatorze juiliet 2012)

 • heeft u ook ervaring met het rijden met dual fuel, wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Krone
  Dryliner Huckepack


  Gesloten drie-assige ... > Meer

  Isuzu
  NLR85L WB248 / WB350


  De Isuzu NLR85 is een smal in ... > Meer

  Fliegl
  DHKA 390 / 35 cbm kipper oplegger


  Fliegl DHKA 390 / 35 cbm 1ste ... > Meer

  Alcoa
  FrontRunner 22.5x11.75


  Nieuw 22.5 x 11.75 alu wiel x ... > Meer

  Aventeon
  Logistics.ONE


  Complete oplossing voor eigen ... > Meer

  Gemeente Eindhoven
  registratie van grondtransport met app


  De gemeente Eindhoven gaat an ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 euro6 8x4T tridem


  Zwaartransporttrekker met en ... > Meer

  MAX Trailer
  MAX510


  Twee-assige dieplader met en ... > Meer

  GS Meppel
  AIL 3600 SNW 4-assige schamel-aanhangwagen


  Zeer robuuste met twee assen ... > Meer

  Fiat
  Talento Squadra L2H1 88 kW / 107 kW


  De Fiat Talento Squadra is de ... > Meer

  MAN
  TGX 37.500 8x2 trekker met autolaadkraan


  MAN trekker voor TGX-cabine, ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon