of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Op brandstof kan nog heel veel worden bespaard, maar transportbedrijven happen slechts mondjesmaat toe.

Greendriver bv stopt voorlopig met het actief werven van transportbedrijven voor zijn programma voor chauffeurstraining en brandstofbesparing. De reden: ondanks twee jaar lang acquireren lukt het niet om voldoende deelnemers in deze doelgroep te vinden. In andere branches is het wel een succes.

"We zijn er drie jaar geleden mee gestart, en hebben een speciaal programma ontwikkeld voor bedrijven in het beroepsgoederenvervoer. We hebben dat actief gepromoot, onder andere via regiobijeenkomsten van TLN en door een acquisiteur op pad te sturen. Vijf of zes transportbedrijven zijn ingestapt. Die zijn allemaal enthousiast maar de interesse van de bedrijfstak vinden we toch te laag," aldus mede-eigenaar Patricia de Wilde van Greendriver.

Veelbelovender gaat het eraan toe bij fleetowners van personenauto's en bestelauto's. "Er melden zich bijvoorbeeld steeds meer grote bouwbedrijven die willen besparen op de brandstof. Onze ervaring is, dat met een combinatie van monitoring en individuele coaching van chauffeurs, een besparing van 10% of meer mogelijk is."


— foto: Het zijn vooral de chauffeurs van personenauto's en bestelauto's die nu meedoen met Greendriver. Maar ook bij truckparken ligt een enorm besparingspotentieel.

De monitoring die Greendriver uitvoert, is al even eenvoudig als effectief. Via de brandstofpas worden getankte liters en kilometerstanden verzameld. Uit deze gegevens wordt het verbruik berekend. That's it — geen ingewikkelde boordcomputers of brandstofmeters. Alle deelnemende berijders kunnen inloggen om hun eigen verbruik te bekijken en te vergelijken met collega's en gemiddelden voor een bepaald type voertuig.

Greendriver geeft ondertussen voorlichting en tips over veilig en zuinig rijden, via nieuwsbrieven, bijeenkomsten en individuele gesprekken met deelnemers. Als chauffeurs relatief veel gebruiken, worden ze daarop aangesproken. Gezien de resultaten een doeltreffende methode.

De trainingen zijn verder uitgewerkt in de vorm van een Challenge: een project bij een bedrijf waarin de berijders een bepaalde periode worden gemonitord en gecoacht. En er zijn ook Challenges waarbij

meerdere bedrijven met elkaar de competitie aangaan. Zo werden op 11 mei in Rotterdam de Greendriver Challenge Awards uitgereikt, waarbij de best presterende ploeg het brandstofverbruik met 14% terugbracht. Let wel: dit zijn geen professionele chauffeurs maar werknemers die hun lease-auto's gewoon wat verstandiger gebruiken. De Wilde spreekt dan ook over "een enorm besparingspotentieel" bij vervoerders en eigen rijders.

Greendriver is inmiddels ook begonnen met het aanbieden van een e-Learningprogramma voor het beroepsgoederenvervoer. Onder bepaalde condities is dit ook te gebruiken als verplichte nascholing voor beroepschauffeurs. Het programma moet dan echter door de gebruikers zelf bij het CBR worden gecertificeerd.
(4 juli 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper L4H2 / L4H3 3,5t 115kW


  Bij de extra lange Jumper de ... > Meer

  Nooteboom
  Tele-PX Super Wing Carrier


  Nieuw opleggermodel dat onder ... > Meer

  Qualcomm
  Driver Telematics App


  Eigen rijders die niet zelf / ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Atego 1527 L


  Mercedes-Benz Atego in 15 met ... > Meer

  Ziehl-Abegg
  ZA Axle


  Achteras voor retrofit van de ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Atego 1323 AF 4x4 Allradantrieb


  Mercedes-Benz Atego kan als / ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Arocs 1836 AK 4x4


  Mercedes-Benz Arocs 1835 AK ... > Meer

  Jotha
  Container-afzetsysteem voor bestelwagenchassis


  Transporteren en op- en van ... > Meer

  Nooteboom
  EURO 86-14IFP


  4 assige enkele uitschuifbare ... > Meer

  DAF Trucks
  wil verstopping voor zijn met brandstof-voorfilter XM6


  Eigenaren van DAF Trucks en - ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon