of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Op brandstof kan nog heel veel worden bespaard, maar transportbedrijven happen slechts mondjesmaat toe.

Greendriver bv stopt voorlopig met het actief werven van transportbedrijven voor zijn programma voor chauffeurstraining en brandstofbesparing. De reden: ondanks twee jaar lang acquireren lukt het niet om voldoende deelnemers in deze doelgroep te vinden. In andere branches is het wel een succes.

"We zijn er drie jaar geleden mee gestart, en hebben een speciaal programma ontwikkeld voor bedrijven in het beroepsgoederenvervoer. We hebben dat actief gepromoot, onder andere via regiobijeenkomsten van TLN en door een acquisiteur op pad te sturen. Vijf of zes transportbedrijven zijn ingestapt. Die zijn allemaal enthousiast maar de interesse van de bedrijfstak vinden we toch te laag," aldus mede-eigenaar Patricia de Wilde van Greendriver.

Veelbelovender gaat het eraan toe bij fleetowners van personenauto's en bestelauto's. "Er melden zich bijvoorbeeld steeds meer grote bouwbedrijven die willen besparen op de brandstof. Onze ervaring is, dat met een combinatie van monitoring en individuele coaching van chauffeurs, een besparing van 10% of meer mogelijk is."


— foto: Het zijn vooral de chauffeurs van personenauto's en bestelauto's die nu meedoen met Greendriver. Maar ook bij truckparken ligt een enorm besparingspotentieel.

De monitoring die Greendriver uitvoert, is al even eenvoudig als effectief. Via de brandstofpas worden getankte liters en kilometerstanden verzameld. Uit deze gegevens wordt het verbruik berekend. That's it — geen ingewikkelde boordcomputers of brandstofmeters. Alle deelnemende berijders kunnen inloggen om hun eigen verbruik te bekijken en te vergelijken met collega's en gemiddelden voor een bepaald type voertuig.

Greendriver geeft ondertussen voorlichting en tips over veilig en zuinig rijden, via nieuwsbrieven, bijeenkomsten en individuele gesprekken met deelnemers. Als chauffeurs relatief veel gebruiken, worden ze daarop aangesproken. Gezien de resultaten een doeltreffende methode.

De trainingen zijn verder uitgewerkt in de vorm van een Challenge: een project bij een bedrijf waarin de berijders een bepaalde periode worden gemonitord en gecoacht. En er zijn ook Challenges waarbij

meerdere bedrijven met elkaar de competitie aangaan. Zo werden op 11 mei in Rotterdam de Greendriver Challenge Awards uitgereikt, waarbij de best presterende ploeg het brandstofverbruik met 14% terugbracht. Let wel: dit zijn geen professionele chauffeurs maar werknemers die hun lease-auto's gewoon wat verstandiger gebruiken. De Wilde spreekt dan ook over "een enorm besparingspotentieel" bij vervoerders en eigen rijders.

Greendriver is inmiddels ook begonnen met het aanbieden van een e-Learningprogramma voor het beroepsgoederenvervoer. Onder bepaalde condities is dit ook te gebruiken als verplichte nascholing voor beroepschauffeurs. Het programma moet dan echter door de gebruikers zelf bij het CBR worden gecertificeerd.
(4 juli 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  Whiting en mobile doors
  Roldeuren


  ... > Meer

  Peugeot
  Expert Pickup L2H1 2.0 HDi 88kW


  Door Van den Born gebouwde op ... > Meer

  Pommier
  LED laadbakverlichting


  Plafondunit voor het van van ... > Meer

  NOVL
  Nascholing (Assistent-)planner Wegtransport


  Deze cursus helpt deelnemers ... > Meer

  Lamberet
  SR2 Super Beef


  Trailer van Lamberet speciaal ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 313 CDI WB366 koelwagen


  Deze Mercedes-Benz Sprinter ... > Meer

  Volvo
  FH420 4x2 Low chassis euro 6 meubelbak


  Volvo FH als 4x2 chassis, met ... > Meer

  Lamberet
  SR2 33 STAF Special Edition


  Lamberet komt nu met een met ... > Meer

  Renault Trucks
  T520 High Edition


  Speciale luxe uitvoering van ... > Meer

  Doe mee met het NK
  Veiligste chauffeur van Nederland


  Volvo Trucks en TVM in de van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon