of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Bulthuis / Vogelzang had een gevulde orderportefeuille en maakte goede producten. Maar de bank draait de geldkraan dicht.

Het lijkt erop dat trailerfabriek Vogelzang in Bedum opnieuw een doorstart gaat maken. Vandaag werd het bedrijf voor de rechtbank in Groningen, samen met zusterbedrijf Bulthuis Borg bv, failliet verklaard. Een dag ervoor had het bedrijf al uitstel van betaling gekregen.

Er zijn meerdere overnamekandidaten, zegt bewindvoerder G. Breuker in het Dagblad van het Noorden. Een deel van de 43 werknemers zou in hetzelfde pand kunnen doorwerken, met andere woorden: het bedrijf wordt afgeslankt met achterlating van de schulden. Die schulden bedragen 1,3 miljoen euro. De Rabobank weigert het bedrijf verder te financieren, aldus het DvhN.


— foto: Het ging eigenlijk best goed met Bulthuis / Vogelzang. Het bedrijf draaide in maart nog een goede beurs in Hardenberg. Maar er is een probleem met liquide middelen.

Het lijkt erop dat Vogelzang zich heeft verslikt in de overname van Bulthuis. Bulthuis ging in 2009 failliet en uit de boedel kocht Vogelzang (dat zelf in 2003 na een faillissement was doorgestart) met eigen middelen de goodwill, machines en menskracht om het bedrijf voort te zetten. De orders voor Bulthuis trailers bleven komen, want het is een goed product. In 2011 werd een nieuw bedrijfspand in gebruik genomen, dat werd gehuurd van een projectontwikkelaar — en dus geen kapitaalbeslag vergde.

Maar de overname en de verhuizing van Bulthuis van Noordwolde naar Bedum gingen moeizaam. De Bulthuis-mensen moesten wennen aan de werkmethodes van Vogelzang, die totaal anders waren. Garantieclaims kostten veel tijd omdat de benodigde kennis nog niet in het hele bedrijf aanwezig was. Er was te weinig ruimte in het pand in Bedum waardoor het bedrijf moest omzien naar andere huisvesting. In eerste instantie dacht Vogelzang 35 van de 49 werknemers van Bulthuis weer aan een baan te kunnen helpen, maar het werden er uiteindelijk maar zestien.

Desondanks berichtte directeur Sicco Tjoelker in 2010 dat Vogelzang / Bulthuis "De toekomst zonnig inziet." "Er zijn heel wat ontwikkelingen geweest rondom de overname van Bulthuis, maar we hebben de zaak op orde," zei hij medio 2010 in een plaatselijke krant. Door de hoge overnamekosten hadden Vogelzang Borg bv en bulthuis Borg bv echter te weinig liquide middelen. In de loop van 2011 bleek dat noodzakelijke componenten niet konden worden ingekocht omdat geld ontbrak, tot het moment dat er weer een trailer werd

afgeleverd en betaald. Dit leidde tot vertragingen in de productie en uiteindelijk een onhoudbare situatie waarbij directeur Tjoelker onevenredig veel tijd moest besteden aan het draaiend houden van het bedrijf en het zorgen voor voldoende geld — en te weinig toekwam aan verkoop.

Bulthuis / Vogelzang had een gevulde orderportefeuille: er was voor een half jaar werk. Het bedrijf draaide niet met verlies. In maart nam het nog deel aan de Carrosserie Vakdagen in Hardenberg, waaruit diverse goede orders voortkwamen. Maar de Rabobank wilde niet het nodige krediet verlenen.

"De overheid pompt miljarden in banken om die staande te houden — en uiteindelijk de stagnerende economie vlot te trekken. Maar banken zijn steeds terughoudender met het uitlenen van geld. Ze draaien bedrijven de duimschroeven aan. Met dit als gevolg," zegt een werknemer van Vogelzang.

Afgelopen maandag is de fabriek in Bedum stilgelegd en heeft de Rabobank een inventarisatie uitgevoerd van voorraad en inventaris. Volgens de curator hebben de bedrijven een schuld van 7 ton bij de bank en 6 ton bij leveranciers.

Morgen (donderdag) krijgt het personeel te horen wat er gaat gebeuren.
(27 juni 2012)

Update, 3 juli 2012: Afgelopen vrijdag is de productie weer opgestart in afwachting van nadere berichten over een overname van de boedel door een andere trailerbouwer.

 • Goede kans op doorstart voor failliet Vogelzang Borg / Bulthuis Borg.
 • Vogelzang / Bulthuis draait weer na overname door Nijwa Groep.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Mitsubishi Fuso
  Canter 7C15 (7C18) WB335 / WB420 Dubbele Cabine


  Mitsubishi Fuso Canter in met ... > Meer

  Carrier Transicold
  onderdelen


  Wij leveren onderdelen voor ... > Meer

  Krone
  BDF Wissellaadbak 7,15 meter


  Wissellaadbak volgens de Deze ... > Meer

  Tal Techniek
  Kipper


  Kipper met imperial ten van 2 ... > Meer

  Krone
  Mega Liner Automotive


  Krone heeft samen met diverse ... > Meer

  Van Hool
  37,5 m3 chemie-oplegger


  Chemie oplegger gebouwd door ... > Meer

  Voith
  Retarder 123+


  Retarder van ... > Meer

  Pacton
  20 ft. containerchassis


  Robuust Pacton 20 ft. voor 20 ... > Meer

  PTV
  Smartour ingezet door deurwaarders


  Dagelijks leggen van + (G+P) ... > Meer

  Gemeente Groningen
  gaat elektrische vuilnisauto inzetten


  De gemeente Groningen heeft ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon