of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Eindelijk goed weer in Nederland, laten we eens een praatje maken met die Poolse chauffeurs.

Eindelijk mooi weer in Nederland. En daar zitten ze, de Poolse vrachtwagenchauffeurs. Op een parkeerplaats langs de A1 barbecuen ze een rooster vol vlees en drinken mineraalwater. Drie mannen, ver van huis. Maak kennis met Peter, Lukas en Jani *).

Zijn het rommelaars, dronkelappen? Nee. De heren stellen zich netjes voor, zijn beleefd en zitten er relaxed bij naast hun combinaties die technisch perfect in orde lijken. Hun werkgever is een transportbedrijf met 300 eenheden, gevestigd in Polen.


— foto: Eindelijk kan er weer buiten gegeten worden.

Dit is de realiteit van 2012. Het internationaal transport in Europa wordt niet meer gedomineerd door Nederlanders, maar door bedrijven uit landen waar de lonen lager liggen. Want met een Nederlandse chauffeur red je het niet in het concurrentieveld van vandaag.

Er wordt heel wat afgefoeterd op de chauffeurs uit Oost-Europa. Hoe ze de markt verpesten, hoe ze overlast veroorzaken. De boel bevuilen. Maar we moeten niet vergeten dat de werkelijkheid genuanceerder is, bedenk ik me terwijl deze chauffeurs vertellen over hun vak. De goeden lijden onder de kwaden. Ze vinden het fijn om eens aangesproken te worden door een Nederlander. Dat gebeurt niet zo vaak. Ze voelen zich af en toe met de nek aangekeken. Maar agressie, dat komen ze niet tegen in Nederland. Gelukkig.


— foto: Volumetransport: bierblikjes van Duitsland naar Nederland. Zonnepanelen van Nederland naar Duitsland.

Dit is internationaal transport anno 2012: uitgevoerd door Oosteuropese chauffeurs die hun proviand meenemen en langs de weg hun potje koken, omdat restaurants hier onbetaalbaar voor ze zijn. Het zijn vooral mannen die hard werken, hun vak zo goed mogelijk proberen uit te voeren en verlangen naar huis, naar vrouw en kinderen.

Ze rijden volumecombi's, van Duitse makelij. Honderdtwintig kuub met bierblikjes gemaakt in Duitsland. Per voertuig weegt de lading een magere 3200 kilo. Bestemming: de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude. Daarna gaan ze retour laden in de Rotterdamse haven. Zonnepanelen uit China die worden afgeleverd in Berlijn. De bierblikjes, overigens, zijn bestemd voor Canada, die gaan dus na vulling per container naar Noord-Amerika.


— foto: Chauffeur Lukas vindt Nederlanders wel aardig maar zou wel wat vaker spontaan een praatje willen maken.

Kan de blikjesfabriek niet naast de bierfabriek worden gebouwd, vraagt Jani zich af. Of de bierfabriek in Canada? Dat gebeurt misschien ooit wel weer. Actualiteitenrubriek EenVandaag berichtte vorige week dat steeds meer fabrikanten hun productie weer terughalen uit China en onderbrengen in Europa. Dicht bij de consument, met goede controle op kwaliteit, lage logistieke kosten.

Als dat doorzet, wordt het de komende jaren nog moeilijker geld verdienen in transport.
(24 mei 2012)

*) Omwille van de privacy zijn de namen van de chauffeurs gefingeerd.

Nieuwe realiteit in internationaal transport? Misschien ook maar voetballen met Poolse voetballers? Dat Nederlandse Team kost Miljoenen.

De realiteit is dat de Nederlandse bedrijven failliet gaan. De prijzen staan onder druk, niet doordat de Oost-Europese bedrijven hierheen komen. Maar omdat Nederlandse werkgevers Oost-Europese werknemers op de auto zetten.
Mag een enkel Nederlands bedrijf straks de premies gaat opbrengen om alle Nederlandse werklozen een uitkering te kunnen betalen? Misschien nu nog geen realiteit, maar wel een logisch gevolg.
Johan Methorst, Dimetra-Holland bv, Scherpenzeel.

Dit onderwerp is inderdaad een heet hangijzer geworden. Probleem is dat het niet goed begrepen is door vele mensen omdat de berichten erover dikwijls omgedraaid worden. Toen er voor de vlucht naar het oosten (ergens 2005 begonnen voor velen) toen riepen ze op het nieuws, enkel voor BelgiŽ, waar we de 3000 chauffeurs moesten gaan zoeken. Het probleem ging alleen maar erger worden daar meer en meer chauffeurs op pensioen gingen en er steeds minder en minder bij kwamen. Awel, in 2005 is er voor velen de oplossing gekomen. Ik spreek hier uiteraard enkel over het internationaal vervoer. Over nationaal vervoer of cabotage spreek ik mij niet uit daar dit (en dikwijls ook verkeer begrepen door de massa) geen activiteit is van onze firma. We worden maw regelmatig ten onrechte genoemd in dit verhaal. Om het verhaal, want hier kan je lang over zeveren, te beŽindigen zouden vele consumenten en bedrijven in hun handen mogen klappen daar zij nog steeds snel over hun goederen beschikken voor mogelijk zelfs een goedkopere prijs dan 10 jaar geleden. Niet dat ik dit laatste positief noem want alle andere kosten zijn tenslotte in die 10 jaar tijd enorm gestegen. Als men het loonprobleem wil aanpakken moet men aan de gevolgen ook denken en moet dit europees aangepakt worden. Maar als je ziet in hoeverre Europa achterstaat voor zelfs het aanpassen van de simpelste zaken zien wij dat niet direct zitten.
(Naam en adres bij de redactie bekend), managing director.

Zoals in de media naar buiten wordt gebracht door onze beruchte en beroemde vakbonden (BTB) is totaal verkeerd. Zij spiegelen de media voor dat deze mensen worden uitgebuit en voor een hongerloon moeten werken, de oost-europese chauffeurs verdienen netto per maand praktisch hetzelfde als hun west europese collegaís het verschil zit hem enkel in de sociale lasten en taxen.

Wij west-europa zijn veel te duur geworden en zijn niet meer concurrentieel, dit doordat er in dit land veel te veel kan worden geprofiteerd en velen loon krijgen zonder werken, zij oogsten nu wat ze zelf hebben gezaaid. Wij zijn eveneens een internationaal transportbedrijf en onze Oost-europese chauffeurs rijden dan ook enkel internationaal en geen cabotagevervoer. Trouwens zoals al meermaals is aangehaald zijn er hier geen internationale chauffeurs meer te vinden, de tijd voor wij met Oost-europese chauffeurs begonnen stonden er bij ons steeds verschillende wagens aan de kant bij gebrek aan personeel. Indien men een advertentie plaatst "gevraagd internationaal chauffeur" is er niemand thuis. En vervolgens laat de flexibliteit / mentaliteit het hier in het westen ook afweten. Als de vakbonden dan ťťrst maar zorgen dat wij over kwalitatief en genoeg personeel kunnen beschikken. Onze Oost-europeanen zijn kwalitatief goed en hebben nog verantwoordelijkheidsgevoel zowel voor hun werk, baas als vrachtwagen. Alvorens de vakbonden hun sensatie naar buiten willen brengen ze ťťrst eens zorgen dat ze van alles 100% op de hoogte zijn. Het enige wat zij kunnen is afbreken wat een ander heeft opgebouwd met vele jaren dag en nacht te werken. Ik daag hen uit om mijn positie hier in mijn bedrijf in te nemen en we zullen kijken waar zij binnen enkele jaren staan... nergens, de deuren gaan gesloten zijn. Ik heb geen enkel probleem met vakbonden en de belangen van de werknemer mogen verdedigd worden en toestanden als in de naoorlogse jaren hoeven ook niet meer maar zij gaan wel een stapje te ver.
Ik heb toevallig een goede vriend welke in het verleden binnen de vakbond actief was op hoog niveau, na verloop van jaren is hij eruit gestapt. Hij heeft me reeds vele verhalen verteld hoe vakbonden werken en in elkaar steken. Eťn voorbeeld: in het verleden moesten zij staken en het werk lam leggen in de papier- en cartonnagesector, behalve ťťn fabriek mocht niet worden geraakt hier hadden vakbondsmensen aandelen en dit moest blijven doordraaien. Ooit schrijf ik nog een boek hoe vakbonden werken en in elkaar steken.
(Naam en adres bij de redactie bekend)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  KŲgel
  SNCO 24 P / 1.110 Plus schuifzeil oplegger


  KŲgel schuifzeiloplegger met ... > Meer

  proTANKtionģ
  Standaard


  Onze proTANKtionģ voorkomt uw ... > Meer

  Iveco
  EcoDaily Chassiscabine 35C14 (35C17) EEV WB300 / WB340 / WB375 / WB410


  Iveco Daily bestelautochassis ... > Meer

  WECON Nederland
  WECON Schuifzeil wissellaadbak WPR 745-215 SG - D


  WECON Schuifzeil BDF 745 met ... > Meer

  Brigade
  Backeye 360 Select


  Camera-uitzichtsysteem voor ... > Meer

  PTV
  Smartour


  Softwarepakket dat ritten op ... > Meer

  Volvo
  FM330 4x2T euro6 Fuel Concept


  Volvo FM trekker met D11 met ... > Meer

  BPW
  eTransport


  In 2016 geÔntroduceerde as as ... > Meer

  MAN
  TGE 3.140 103kW 3,5t


  MAN levert ook een Het model ... > Meer

  Scania
  R450 NextGen 6x2/4 trekker


  Scania R450 trekker, Next in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon