of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De Antos wordt de opvolger van de Mercedes-Benz Axor. Maar de Axor blijft gewoon in productie. Hoe kan dat?

Mercedes-Benz is bezig met een totale vernieuwing van zijn gamma bedrijfsvoertuigen. Aanleiding is de aangescherpte eis voor het uitstootniveau - de euro 6 norm - die waarschijnlijk op 1 januari 2014 van kracht wordt. Dit vergt zoveel aanpassingen van de truckfabrikant, dat een hele nieuwe modellenlijn wordt ontworpen. Mercedes is dan ook weer helemaal up-to-date.


— foto: Schets van de nieuwe Mercedes-Benz Antos.

Deze week heeft 'Das Haus' een eerste tekening laten zien van de Antos, de opvolger van de Axor. Mercedes noemt het segment waarin de Axor zich bevindt de 'zware distributie'. Het gaat om bakwagenchassis van 18 en 26 ton gvw (4x2 en 6x2) Ťn de daarvan afgeleide trekkers en bouwvoertuigen. Want het is misschien niet zo bekend, maar de Axor is ook leverbaar als trekker en als kipperchassis.

De Antos lijkt qua stijl wel wat op de nieuwe Actros. Maar hij is kleiner en lichter. De breedte van de cabine is slechts 230 cm, en daarmee is hij geschikter voor het rijden in een stad, vergeleken met de 250 cm brede Actros. Alle motoren die worden toegepast, zullen voldoen aan de euro 6 norm. De Antos zal worden aangeboden met keuze uit dertien motorvermogens tussen 175 en 375 kW (238 tot 510 pk). Het gaat om drie verschillende motoren, qua cilinderinhoud variŽrend van 5 tot 12 liter, en allemaal zescilinder in lijn.

Standaard wordt de Antos voorzien van een automatisch schakelende PowerShift versnellingsbak. En er wordt uiteraard de nieuwste electronica toegepast, zoals een Active Brake Assist die ook reageert op stilstaande obstakels. Er komen 67 wielbasis-varianten - van 265 tot 670 cm - en net als de Axor wordt ook de Antos leverbaar als LowLiner, berekend om een inwendige laadruimte van 300 cm hoog.

Een standaard Antos wordt ongeveer even zwaar als een Axor (een twee-assig chassis weegt ongeveer zes ton). In de nieuwe Antos zitten meer onderdelen en systemen, maar ze zijn veel lichter dan in de Axor. Ook komt er een speciale lichte uitvoering, die dus duidelijker lichter wordt dan de huidige Axor. De bedoeling hiervan is het laadvermogen te vergroten en het brandstofgebruik te reduceren. Zo'n Light-versie is niet uniek: bij veel truckmerken kun je die al bestellen.

De Antos beleeft zijn debuut op de IAA, op 20 september dit jaar. En vanaf juli 2012 kan hij al besteld worden. Het gaat dan in de eerste plaats om de chassis en mogelijk de trekkers, de bouwvoertuigen komen later aan de beurt.


— foto: De Mercedes-Benz Axor blijft in productie en is tot 1 januari 2014 gewoon nog te koop in de EU. Op de foto een Axor 1929 4x2 chassis.

Maar wat gebeurt er met de Axor? In tegenstelling tot wat je zou verwachten, blijft die gewoon in productie. En tot 1 januari 2014 kan de Axor in Nederland gewoon worden besteld. Daarna blijft hij nog onbepaalde tijd leverbaar in andere landen, waar geen euro 6 normen gelden.

Eenzelfde manier van uitfaseren gebruikt Daimler bij de 'oude' Actros. Die is namelijk gewoon nog in productie, naast de nieuwe Actros. Tot 1 januari 2014 gewoon in Nederland te koop. Daarna alleen nog buiten de EU. Jan van Gelderen van Mercedes-Benz Nederland: "Er zijn klanten die de voorkeur geven aan het oude type. Hij is goedkoper dan het nieuwe type, bovendien hebben we nu goede lease-aanbiedingen voor de oude Actros."

Van de Actros bouwchassis is het nieuwe model zelfs nog niet leverbaar. Deze types, de zogenoemde Actros K-serie, zal pas vlak voor 2014 worden omgewisseld voor het nieuwe model. Bouwondernemers hebben nu nog voorkeur voor het huidige K-chassis.


— foto: 'Oude' Actros is ook nog gewoon te koop.

(9 mei 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Terberg
  RT 222 4x4


  Moderne terminaltrekker met 6 ... > Meer

  Broshuis
  2City


  Broshuis ontwierp samen met ... > Meer

  Pacton
  Dolly X-press 2-assige dolly voor LZV


  2-assige dolly voor LZV voor ... > Meer

  Terberg - Hyva- HMF
  FM1850-T


  Terberg chassis met 8x4 drie ... > Meer

  Scania
  P310 LNG 4x2 Trekker


  Scania P310 4x2 trekker met ... > Meer

  Jumbo
  TVL300LCU


  Lage, dubbel uitschuifbare in ... > Meer

  Becker
  Active 43 Transit trucknavigator


  Becker heeft een betrouwbaar ... > Meer

  Renault
  Master Chassis Dubbele Cabine L4 3,5t


  Langste chassis van de Master ... > Meer

  Scania Someren
  winnaar van Scania werkplaatscompetitie


  Het serviceteam van Scania de ... > Meer

  Van Eijk Transport Asten
  koopt 20 Scania G-trekkers


  ďWij doen aan fijnmazige en ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon