of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De Antos wordt de opvolger van de Mercedes-Benz Axor. Maar de Axor blijft gewoon in productie. Hoe kan dat?

Mercedes-Benz is bezig met een totale vernieuwing van zijn gamma bedrijfsvoertuigen. Aanleiding is de aangescherpte eis voor het uitstootniveau - de euro 6 norm - die waarschijnlijk op 1 januari 2014 van kracht wordt. Dit vergt zoveel aanpassingen van de truckfabrikant, dat een hele nieuwe modellenlijn wordt ontworpen. Mercedes is dan ook weer helemaal up-to-date.


— foto: Schets van de nieuwe Mercedes-Benz Antos.

Deze week heeft 'Das Haus' een eerste tekening laten zien van de Antos, de opvolger van de Axor. Mercedes noemt het segment waarin de Axor zich bevindt de 'zware distributie'. Het gaat om bakwagenchassis van 18 en 26 ton gvw (4x2 en 6x2) Ťn de daarvan afgeleide trekkers en bouwvoertuigen. Want het is misschien niet zo bekend, maar de Axor is ook leverbaar als trekker en als kipperchassis.

De Antos lijkt qua stijl wel wat op de nieuwe Actros. Maar hij is kleiner en lichter. De breedte van de cabine is slechts 230 cm, en daarmee is hij geschikter voor het rijden in een stad, vergeleken met de 250 cm brede Actros. Alle motoren die worden toegepast, zullen voldoen aan de euro 6 norm. De Antos zal worden aangeboden met keuze uit dertien motorvermogens tussen 175 en 375 kW (238 tot 510 pk). Het gaat om drie verschillende motoren, qua cilinderinhoud variŽrend van 5 tot 12 liter, en allemaal zescilinder in lijn.

Standaard wordt de Antos voorzien van een automatisch schakelende PowerShift versnellingsbak. En er wordt uiteraard de nieuwste electronica toegepast, zoals een Active Brake Assist die ook reageert op stilstaande obstakels. Er komen 67 wielbasis-varianten - van 265 tot 670 cm - en net als de Axor wordt ook de Antos leverbaar als LowLiner, berekend om een inwendige laadruimte van 300 cm hoog.

Een standaard Antos wordt ongeveer even zwaar als een Axor (een twee-assig chassis weegt ongeveer zes ton). In de nieuwe Antos zitten meer onderdelen en systemen, maar ze zijn veel lichter dan in de Axor. Ook komt er een speciale lichte uitvoering, die dus duidelijker lichter wordt dan de huidige Axor. De bedoeling hiervan is het laadvermogen te vergroten en het brandstofgebruik te reduceren. Zo'n Light-versie is niet uniek: bij veel truckmerken kun je die al bestellen.

De Antos beleeft zijn debuut op de IAA, op 20 september dit jaar. En vanaf juli 2012 kan hij al besteld worden. Het gaat dan in de eerste plaats om de chassis en mogelijk de trekkers, de bouwvoertuigen komen later aan de beurt.


— foto: De Mercedes-Benz Axor blijft in productie en is tot 1 januari 2014 gewoon nog te koop in de EU. Op de foto een Axor 1929 4x2 chassis.

Maar wat gebeurt er met de Axor? In tegenstelling tot wat je zou verwachten, blijft die gewoon in productie. En tot 1 januari 2014 kan de Axor in Nederland gewoon worden besteld. Daarna blijft hij nog onbepaalde tijd leverbaar in andere landen, waar geen euro 6 normen gelden.

Eenzelfde manier van uitfaseren gebruikt Daimler bij de 'oude' Actros. Die is namelijk gewoon nog in productie, naast de nieuwe Actros. Tot 1 januari 2014 gewoon in Nederland te koop. Daarna alleen nog buiten de EU. Jan van Gelderen van Mercedes-Benz Nederland: "Er zijn klanten die de voorkeur geven aan het oude type. Hij is goedkoper dan het nieuwe type, bovendien hebben we nu goede lease-aanbiedingen voor de oude Actros."

Van de Actros bouwchassis is het nieuwe model zelfs nog niet leverbaar. Deze types, de zogenoemde Actros K-serie, zal pas vlak voor 2014 worden omgewisseld voor het nieuwe model. Bouwondernemers hebben nu nog voorkeur voor het huidige K-chassis.


— foto: 'Oude' Actros is ook nog gewoon te koop.

(9 mei 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  VDL
  e-Truck


  Elektrisch aangedreven op van ... > Meer

  CitroŽn
  Jumpy XL 90kW / 110kW / 130kW


  De langste versie van de is 1 ... > Meer

  Wemacon Rent
  Verhuur van transportmaterieel


  Wemacon Finance B.V. is als ... > Meer

  Accuride
  Aluminium gesmede velg - gepolijst - 22,5 inch


  Fraaie Amerikaanse alu velg, ... > Meer

  Fliegl
  TPS118


  Twee-assige middenas (wipkar) ... > Meer

  Aluvan
  FlexoVan FXS


  Opbouwkit van een van Aluvan ... > Meer

  Volkswagen
  Caddy 1.6 TDI 55kW Economy Baseline


  "Uitgeklede" uitvoering van / ... > Meer

  TrailerTail
  achterspoiler


  De TrailerTail bestaat uit en ... > Meer

  Gepro
  Nordborg


  Stevige kist voor montage op ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Crewcab euro6


  De nieuwe Volvo FL met euro6 ... > Meer

  Brigade
  Backscan


  De Backscan detecteert en die ... > Meer

  Scania
  P370 4x2 trekker


  Nieuwe generatie Scania in de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon