of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De Antos wordt de opvolger van de Mercedes-Benz Axor. Maar de Axor blijft gewoon in productie. Hoe kan dat?

Mercedes-Benz is bezig met een totale vernieuwing van zijn gamma bedrijfsvoertuigen. Aanleiding is de aangescherpte eis voor het uitstootniveau - de euro 6 norm - die waarschijnlijk op 1 januari 2014 van kracht wordt. Dit vergt zoveel aanpassingen van de truckfabrikant, dat een hele nieuwe modellenlijn wordt ontworpen. Mercedes is dan ook weer helemaal up-to-date.


— foto: Schets van de nieuwe Mercedes-Benz Antos.

Deze week heeft 'Das Haus' een eerste tekening laten zien van de Antos, de opvolger van de Axor. Mercedes noemt het segment waarin de Axor zich bevindt de 'zware distributie'. Het gaat om bakwagenchassis van 18 en 26 ton gvw (4x2 en 6x2) Ťn de daarvan afgeleide trekkers en bouwvoertuigen. Want het is misschien niet zo bekend, maar de Axor is ook leverbaar als trekker en als kipperchassis.

De Antos lijkt qua stijl wel wat op de nieuwe Actros. Maar hij is kleiner en lichter. De breedte van de cabine is slechts 230 cm, en daarmee is hij geschikter voor het rijden in een stad, vergeleken met de 250 cm brede Actros. Alle motoren die worden toegepast, zullen voldoen aan de euro 6 norm. De Antos zal worden aangeboden met keuze uit dertien motorvermogens tussen 175 en 375 kW (238 tot 510 pk). Het gaat om drie verschillende motoren, qua cilinderinhoud variŽrend van 5 tot 12 liter, en allemaal zescilinder in lijn.

Standaard wordt de Antos voorzien van een automatisch schakelende PowerShift versnellingsbak. En er wordt uiteraard de nieuwste electronica toegepast, zoals een Active Brake Assist die ook reageert op stilstaande obstakels. Er komen 67 wielbasis-varianten - van 265 tot 670 cm - en net als de Axor wordt ook de Antos leverbaar als LowLiner, berekend om een inwendige laadruimte van 300 cm hoog.

Een standaard Antos wordt ongeveer even zwaar als een Axor (een twee-assig chassis weegt ongeveer zes ton). In de nieuwe Antos zitten meer onderdelen en systemen, maar ze zijn veel lichter dan in de Axor. Ook komt er een speciale lichte uitvoering, die dus duidelijker lichter wordt dan de huidige Axor. De bedoeling hiervan is het laadvermogen te vergroten en het brandstofgebruik te reduceren. Zo'n Light-versie is niet uniek: bij veel truckmerken kun je die al bestellen.

De Antos beleeft zijn debuut op de IAA, op 20 september dit jaar. En vanaf juli 2012 kan hij al besteld worden. Het gaat dan in de eerste plaats om de chassis en mogelijk de trekkers, de bouwvoertuigen komen later aan de beurt.


— foto: De Mercedes-Benz Axor blijft in productie en is tot 1 januari 2014 gewoon nog te koop in de EU. Op de foto een Axor 1929 4x2 chassis.

Maar wat gebeurt er met de Axor? In tegenstelling tot wat je zou verwachten, blijft die gewoon in productie. En tot 1 januari 2014 kan de Axor in Nederland gewoon worden besteld. Daarna blijft hij nog onbepaalde tijd leverbaar in andere landen, waar geen euro 6 normen gelden.

Eenzelfde manier van uitfaseren gebruikt Daimler bij de 'oude' Actros. Die is namelijk gewoon nog in productie, naast de nieuwe Actros. Tot 1 januari 2014 gewoon in Nederland te koop. Daarna alleen nog buiten de EU. Jan van Gelderen van Mercedes-Benz Nederland: "Er zijn klanten die de voorkeur geven aan het oude type. Hij is goedkoper dan het nieuwe type, bovendien hebben we nu goede lease-aanbiedingen voor de oude Actros."

Van de Actros bouwchassis is het nieuwe model zelfs nog niet leverbaar. Deze types, de zogenoemde Actros K-serie, zal pas vlak voor 2014 worden omgewisseld voor het nieuwe model. Bouwondernemers hebben nu nog voorkeur voor het huidige K-chassis.


— foto: 'Oude' Actros is ook nog gewoon te koop.

(9 mei 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  CargoBOSS en Van Daalen
  bouwen opmerkelijk pand langs de A20


  Het is een architectuur die / ... > Meer

  Volvo
  FL280 4x4 brandweervoertuig


  De Volvo FL 4x4 is hier als ... > Meer

  Volvo
  FH 6x2T Luchtvering NLA Vast


  Volvo FH drie-assige trekker. ... > Meer

  Wielton
  Master Kipper NW-3 onderlosser


  Compleet uitgevoerde van het ... > Meer

  Krone
  SD 3-assig containerchassis


  Laag chassis voor het van ... > Meer

  Finnerup Bedrijfswagen Inrichting
  Standaardinrichting small voor compacte bestelauto


  Standaard bestelwageninbouw, ... > Meer

  Modul-System
  Bedrijfswageninrichting voor Fiat Ducato


  Het Zweedse Modul levert voor ... > Meer

  Volvo
  FL 4x4 euro6 12t / 16t


  Volvo FL euro 6 in 4x4 GVW: ... > Meer

  Renault Trucks
  C 380 6x2


  Vrachtautochassis met twee de ... > Meer

  Volvo
  FH420 8x4 C-ride kipper


  Volvo FH 420 8x4 widespread ... > Meer

  Renault
  Kangoo Express Generique 1.5 dCi 75


  De Renault Kangoo kreeg in De ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon