of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Spetterende presentatie van een echte Mercedes, omlijst met een vage toelichting.


— foto: Spetterende show bij de wereldpremiŤre van de Mercedes-Benz Citan, maandag in Amsterdam.

Met een spetterende show in de Beurs van Berlage, hartje Amsterdam, heeft Mercedes-Benz zijn rentree in de markt van compacte bestelauto's ingeluid. Citan heet de jongste telg in de Mercedes-familie, en ondanks de onmiskenbare Franse afkomst moet het toch echt een typisch-Duits bestellertje worden: degelijk, goede rij-eigenschappen, betrouwbaar en veilig.

Hoe maak je duidelijk dat een product dat in de basis gelijk is

aan dat van je concurrent / samenwerkingspartner, anders (lees: beter) is? Door de nadruk te leggen op de ontwikkeling, en de verzamelde wereldpers met Imax-achtige video-shows te laten zien dat Duitse mensen in Duitse ontwikkelcentra deze Citan hebben ontworpen, uitgedacht, getest, verbeterd en nog eens getest.

Mercedes-Benz moest iets met een kleine besteller, want de EU gaat maxima stellen aan de gemiddelde uitstoot van het bedrijfswagengamma van een fabrikant. Niemand ontkomt eraan ook een 'mini' in zijn programma te hebben met een CO2-uitstoot van rond de 100 gram per km. Ziedaar de geboortereden van de Citan, die overigens niet wordt genoemd. Een eerder project in eigen huis — de Mercedes-Benz Vaneo, afgeleid van de A-serie — bleek geen succes: niemand wilde het onooglijke voertuigje kopen. Daimler stopte ermee.


— foto: Vragenuurtje met de heren van Mercedes, die helaas in vaagheden blijven steken.


— foto: Stoer Mercedes-smoelwerk. Een eigen uitstraling, en ook de kwaliteit moet op een 'eigen' niveau staan.

Vanaf september verwelkomen we de kloek ogende Citan, die van afstand de vertrouwde vormen van de Kangoo heeft, en je van voren aankijkt met een trots Mercedes-smoelwerk, met groot formaat driepuntige ster. Elf centimeter langer dan de Kangoo, zowel de standaard, de korte en de lange variant. Want ja, Mercedes maakt gebruik van alledrie platforms van Renault.

Buiten de uiterlijke vormen, is er ook niet zo heel veel Frans in de Citan aanwezig. Mercedes kiest zijn eigen ophanging, zijn eigen versnellingsbakkken, zijn eigen motoren, zijn eigen stoelen en dashboard. Stopt de auto vol met veiligheidsvoorzieningen, zoals zes airbags. Daar legt 'das Haus' tijdens de presentatie in het contemporaine zalencentrum dan ook de nadruk. De gebruiker moet Mercedes voelen en ervaren. De Citan ligt dan ook lager op de weg dan de Kangoo, heeft een Mercedes-interieur, en naar alle waarschijnlijkheid een hogere aanschafprijs.


— foto: Eenvoudige laadruimte. Mercedes komt met branchegerichte inrichtingsopties zodra de productie van start gaat. Er komt ook een personenauto-versie.


— foto: Bestelwagens lijken steeds meer op elkaar. Dat klopt, maar onderhuids zijn ze wel verschillend. Dit is de Citan met lange wielbasis, die ook met dubbele cabine leverbaar wordt.

Het verbruik is nog even een heikel punt. Terwijl Renault op de RAI een nieuwe motor introduceert met een gemiddeld verbruik van 4,4 liter per 100 km/h, durft Mercedes er nog geen definitieve uitspraak over te doen. "Ruim onder de 5 l / 100 km," luidt het vage antwoord van Volker Mornhinweg, de hoogste baas van Mercedes-Benz bestelwagens. "We werken er nog aan." De diesel-uitvoeringen worden in ieder geval leverbaar met een Blue Efficiency pakket (start/stop / batterijmanagement / banden met lage weerstand).

Mercedes denkt dat de Citan een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het verhogen van de verkoopaantallen van het merk. Dit jaar denkt men er nog 10.400 aan de man te brengen. In 2011 verkocht Daimler 264.000 bestelwagens, een uitstekend cijfer want een stijging van 18% ten opzichte van 2010. Grootste trekker is de groeiende omzet in de Verenigde Staten, waar de Sprinter een succes is. Maar het is niet genoeg: de omzet moet naar 400.000 voertuigen.


— foto: En dit is de Compact-uitvoering met een laadlengte van 134 cm.


— foto: Motorcompartiment volledig benut. Verkrijgbaar worden een 55 kW, 66 kW en 80 kW diesel en een 84 kW benzinemotor.

De Citan zal best verkopen. Omdat het een Mercedes is, in een markt die jaarlijks 700.000 voertuigen beslaat. Een Mercedes is goed en doordacht, daar heb je geen miskoop aan en daar zit je goed in, en vaak met lage 'cost of ownership'. Maar over het waarom van de Citan blijft de Mercedes-chef hangen in algemene vaagheden als 'de opkomst van e-commerce' en de 'steeds lastiger wordende logistiek in een metropool met kleine steegjes.'
(18 april 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Scania
  R400 / R440 / R480 B 6x2/4


  Drie-assige Scania R-serie in ... > Meer

  Jumbo
  TM 180 CE wipkar (1999)


  Jumbo middenas aanhanger voor ... > Meer

  Pacton
  Kennis X-press voor verrijdbare 50Tm kraan


  De getoonde Pacton oplegger 2 ... > Meer

  Spier
  Athlet Thermo koel/vries laadbak met zijdeur


  De Spier Athlet Thermo kan om ... > Meer

  Renault Trucks
  T430 T4x2 Citernier (Tanktransport) euro6


  Renault Trucks komt met deze ... > Meer

  Volvo
  FH 460 6x2T Euro6


  Van Wieren Special bv, in het ... > Meer

  Scania
  R450 6x2 Low Huifopbouw


  Groot-volume bakwagen met een ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Uptime


  In navolging van Volvo heeft ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1842 / 1843 LS StreamSpace met Pools of Tsjechisch kenteken


  De Emons Group heeft 139 die ... > Meer

  Jan de Lely
  koopt 65 Schmitz Cargobull opleggers


  Voor het vervoer van goederen ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon