of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nederlands bedrijf verkoopt LNG-concept aan Iveco die daarmee een superschone truck gaat bouwen.

Iveco gaat de Stralis af fabriek leveren met LNG-installatie. Dat heeft Iveco bekend gemaakt.

De Stralis LNG wordt daardoor waarschijnlijk goedkoper in aanschaf en eerder exploitabel. Bovendien zullen veel potentiŽle klanten over de streep worden getrokken als ze weten dat de installatie niet door een lokaal bedrijf maar door de fabriek is geleverd.

LNG is aardgas dat zo sterk is afgekoeld dat het vloeibaar is geworden. LNG is iets goedkoper dan diesel en veel milieuvriendelijker bij verbranding. Bovendien zijn de trucks veel stiller.

De LNG-installatie is afkomstig van Rolande LNG, een Nederlands bedrijf dat al enige jaren experimenteert met deze brandstof, in samenwerking met Iveco-dealer Schouten uit Almkerk. Rolande gaat de komende jaren tankstations openen dichtbij snelwegen, om het gebruik van LNG-trucks aantrekkelijker te maken.


— foto: Iveco omarmt het initiatief van dealer Schouten en aardgashandelaar Rolande: de Stralis wordt af-fabriek leverbaar met LNG-installatie.

"Op dit moment is er nog maar ťťn vulstation, en die staat op particulier terrein," zegt Jelle van Gurp van Rolande LNG. "De bedoeling is dat dit een openbaar station wordt, en voor de zomer hopen we er nog een tweede tankstation bij te hebben. En eind dit jaar moeten er vier in Nederland zijn. En we denken ook aan vulstations in andere landen."

Het is niet mogelijk om LNG te tanken bij bestaande aardgas-vulstations. Die leveren namelijk CNG — chemisch dezelfde stof maar gecomprimeerd (samengeperst) in plaats van gekoeld.

Rolande heeft met Iveco een licentiedeal gesloten waarbij de Italiaanse fabriek het ontwerp van de Rolande LNG-installatie mag gebruiken en vrijwel identiek inbouwt in de fabriek in Turijn. Hoeveel geld er met deze deal gemoeid is, willen de partijen niet zeggen. Maar Rolande is het vooral te doen om de verkoop van de brandstof — aardgas dus. De installaties zijn "een middel tot", hoewel die in de pers de meeste aandacht kregen.


— foto: Schone brandstof, maar nog op weinig plekken verkrijgbaar.

Er zijn inmiddels enkele tientallen Stralissen op LNG gebouwd, en de verkoop loopt nog steeds goed, meldt Jeffrey Wijnbelt van Iveco Schouten. "We hebben diverse lopende opdrachten voor inbouw. Die truck is een groot succes. Het is de eerste PIEK-gecertificeerde trekker. Alle naar LNG omgebouwde Stralissen leveren wij af met PIEK-certificaat. Als de vervoerder dan ook een PIEK-gecertificeerde oplegger heeft, kan hij om drie uur 's ochtends een supermarkt bevoorraden zonder omwonenden wakker te maken."

Schouten zal ongetwijfeld minder ombouwopdrachten krijgen zodra de Stralis af-fabriek met LNG-installatie wordt geleverd, maar aan de andere kant zullen meer vervoerders kiezen voor Iveco. Het werkt dan toch goed uit voor de pionierende Iveco-dealer. Tom Lambrechts van Iveco Nederland: "De twee mogelijkheden blijven naast elkaar bestaan. Je kunt de Stralis af-fabriek met LNG bestellen, of hier in Nederland laten ombouwen."

Het zal nog een hele tijd duren voordat LNG-trucks "gewoon" worden. Met een actieradius van 1000 km hoef je niet irritant vaak te tanken, maar de verkrijgbaarheid van het onderkoelde aardgas

blijft voorlopig de flessenhals. Rolande gaat in samenwerking met grote verladers kijken waar de slimste vestigingsplaatsen van tankstations zijn. "Het station in Tilburg zit bijvoorbeeld vlak bij een DC van Albert Heijn. Daar komen veel vervoerders die dagelijks op hetzelde punt terugkomen. Daar moeten we het in eerste instantie van hebben."

De Stralis op LNG is een van de primeurs die Iveco toont op de BedrijfsautoRAI. "De emissiewaarden van de Stralis LNG Natural Power liggen onder de grenswaarden van Euro 6, en dit zonder complexe uitlaatsystemen. Verbranding van aardgas levert namelijk minder schadelijke emissies op dan de verbranding van diesel, en hierdoor kan de Stralis LNG stedelijke milieuzones binnenrijden," aldus de importeur.

Over aanschafprijzen en motorvermogens wil Iveco Nederland nog niets zeggen. "Dat maken we bekend op de BedrijfsautoRAI." Op dit moment wordt de Stralis LNG geleverd met 270 of 330 pk. (29 maart 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Bott Vario
  Kasten met schuifladen voor SUV


  Inbouwkast met schuifladen in ... > Meer

  GreenCat bv
  Lohuis integratie boordcomputers met TMS


  Lohuis Transporten in heeft ... > Meer

  PE
  PE250TS omvormer


  Boord-omvormer van de PE. 24V ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 210 CDI WB325 70 kW 2,8t / 3,0t


  Kleine en lichte uitvoering / ... > Meer

  Renault Trucks
  Maxity Elektrisch L1 / L2 / L3


  De elektrische Renault Maxity ... > Meer

  Jeep
  Wrangler Rubicon Anniversary Edition (2014)


  Niet is vergelijkbaar met Ook ... > Meer

  PPL
  Peet Pneumatic Leg


  De Peet Pneumatic Leg ook wel ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 316 CDI WB366 120kW 4x4


  Bij deze Mercedes Sprinter je ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter L3H3 WB364 103kW 3,5t Trendline


  De nieuwe Volkswagen Crafter ... > Meer

  D-TEC
  Flexitrailer VCC-01


  Uitschuifbare geschikt voor 3 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon