of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nederlands bedrijf verkoopt LNG-concept aan Iveco die daarmee een superschone truck gaat bouwen.

Iveco gaat de Stralis af fabriek leveren met LNG-installatie. Dat heeft Iveco bekend gemaakt.

De Stralis LNG wordt daardoor waarschijnlijk goedkoper in aanschaf en eerder exploitabel. Bovendien zullen veel potentiŽle klanten over de streep worden getrokken als ze weten dat de installatie niet door een lokaal bedrijf maar door de fabriek is geleverd.

LNG is aardgas dat zo sterk is afgekoeld dat het vloeibaar is geworden. LNG is iets goedkoper dan diesel en veel milieuvriendelijker bij verbranding. Bovendien zijn de trucks veel stiller.

De LNG-installatie is afkomstig van Rolande LNG, een Nederlands bedrijf dat al enige jaren experimenteert met deze brandstof, in samenwerking met Iveco-dealer Schouten uit Almkerk. Rolande gaat de komende jaren tankstations openen dichtbij snelwegen, om het gebruik van LNG-trucks aantrekkelijker te maken.


— foto: Iveco omarmt het initiatief van dealer Schouten en aardgashandelaar Rolande: de Stralis wordt af-fabriek leverbaar met LNG-installatie.

"Op dit moment is er nog maar ťťn vulstation, en die staat op particulier terrein," zegt Jelle van Gurp van Rolande LNG. "De bedoeling is dat dit een openbaar station wordt, en voor de zomer hopen we er nog een tweede tankstation bij te hebben. En eind dit jaar moeten er vier in Nederland zijn. En we denken ook aan vulstations in andere landen."

Het is niet mogelijk om LNG te tanken bij bestaande aardgas-vulstations. Die leveren namelijk CNG — chemisch dezelfde stof maar gecomprimeerd (samengeperst) in plaats van gekoeld.

Rolande heeft met Iveco een licentiedeal gesloten waarbij de Italiaanse fabriek het ontwerp van de Rolande LNG-installatie mag gebruiken en vrijwel identiek inbouwt in de fabriek in Turijn. Hoeveel geld er met deze deal gemoeid is, willen de partijen niet zeggen. Maar Rolande is het vooral te doen om de verkoop van de brandstof — aardgas dus. De installaties zijn "een middel tot", hoewel die in de pers de meeste aandacht kregen.


— foto: Schone brandstof, maar nog op weinig plekken verkrijgbaar.

Er zijn inmiddels enkele tientallen Stralissen op LNG gebouwd, en de verkoop loopt nog steeds goed, meldt Jeffrey Wijnbelt van Iveco Schouten. "We hebben diverse lopende opdrachten voor inbouw. Die truck is een groot succes. Het is de eerste PIEK-gecertificeerde trekker. Alle naar LNG omgebouwde Stralissen leveren wij af met PIEK-certificaat. Als de vervoerder dan ook een PIEK-gecertificeerde oplegger heeft, kan hij om drie uur 's ochtends een supermarkt bevoorraden zonder omwonenden wakker te maken."

Schouten zal ongetwijfeld minder ombouwopdrachten krijgen zodra de Stralis af-fabriek met LNG-installatie wordt geleverd, maar aan de andere kant zullen meer vervoerders kiezen voor Iveco. Het werkt dan toch goed uit voor de pionierende Iveco-dealer. Tom Lambrechts van Iveco Nederland: "De twee mogelijkheden blijven naast elkaar bestaan. Je kunt de Stralis af-fabriek met LNG bestellen, of hier in Nederland laten ombouwen."

Het zal nog een hele tijd duren voordat LNG-trucks "gewoon" worden. Met een actieradius van 1000 km hoef je niet irritant vaak te tanken, maar de verkrijgbaarheid van het onderkoelde aardgas

blijft voorlopig de flessenhals. Rolande gaat in samenwerking met grote verladers kijken waar de slimste vestigingsplaatsen van tankstations zijn. "Het station in Tilburg zit bijvoorbeeld vlak bij een DC van Albert Heijn. Daar komen veel vervoerders die dagelijks op hetzelde punt terugkomen. Daar moeten we het in eerste instantie van hebben."

De Stralis op LNG is een van de primeurs die Iveco toont op de BedrijfsautoRAI. "De emissiewaarden van de Stralis LNG Natural Power liggen onder de grenswaarden van Euro 6, en dit zonder complexe uitlaatsystemen. Verbranding van aardgas levert namelijk minder schadelijke emissies op dan de verbranding van diesel, en hierdoor kan de Stralis LNG stedelijke milieuzones binnenrijden," aldus de importeur.

Over aanschafprijzen en motorvermogens wil Iveco Nederland nog niets zeggen. "Dat maken we bekend op de BedrijfsautoRAI." Op dit moment wordt de Stralis LNG geleverd met 270 of 330 pk. (29 maart 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML80E18 (ML80E22)


  8 tons twee-assig chassis met ... > Meer

  Wesco
  DR Schamelwagen


  Schamelwagen (aanhanger met ... > Meer

  Nooteboom
  1-assige ICP Interdolly


  1-assige afneembare ICP op de ... > Meer

  SAF Holland
  FWAL-E aluminium koppelschotel


  Om gewichtsbesparing op de te ... > Meer

  Frankrijk
  Ecotax


  De Ecotax is een nieuwe voor ... > Meer

  Iveco
  Stralis Hi-Road 440S40 T/P euro 6


  Iveco Stralis 4x2 trekker, de ... > Meer

  Volvo
  FH460 6x2T euro6 VLA


  6x2 uitvoering (voorloopas) & ... > Meer

  Volkswagen
  Transporter T6 WB300 2.0 TDI 62kW (75kW, 110kW, 150kW) 2,8t / 3,0t


  De VW Transporter T5b ging en ... > Meer

  Delta
  R65 LED beacons signaleringslampen


  Delta R65 LED flitslampen dat ... > Meer

  Faymonville
  Beton-binnenlader


  Drie-assige binnenlader van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon