of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Krachtmeting tussen Van der Most en de BedrijfsautoRAI. Voor de RAI is het erop of eronder.

De Evenementenhal en de RAI stevenen af op een krachtmeting: wie organiseert de succesvolste Bedrijfsautobeurs?

De Carrosserie Vakdagen in Hardenberg (maart 2012) en de BedrijfsautoRAI in Amsterdam (april 2012) zijn in een zware concurrentiestrijd verwikkeld. Voor de RAI is het succes essentieel: na vier jaar afwezigheid

kan men zich geen mislukking veroorloven. De Carrosserie Vakdagen, gehouden in de Evementenhal, verkreeg een ijzersterke positie door de laagdrempelige opzet en de afgelasting van de BedrijfsautoRAI in 2009.

Maar voor het eerst moet de Evenementenhal goed zijn best doen om de hallen vol te krijgen. Diverse belangrijke exposanten haakten af voor Hardenberg. Sommige door bedrijfsbeŽindiging of faillissement (Hoekstra, Ginaf), andere omdat ze de RAI verkiezen boven de Carrosserie Vakdagen, zoals Knapen Trailers, de Combi Groep, CityBox, Van Eck, Hertoghs CarrosserieŽn en laadkleppenleverancier Dhollandia. Sommige carrosseriebouwers doen aan geen van de twee beurzen mee, of organiseren hun eigen event, zoals Nooteboom.

Er zijn materieelbouwers die aan beide beurzen meedoen, zoals GS Meppel, Kraker Trailers, Pacton Trailers, Groenewegen en Jumbo. En sommige trailermerken vind je niet op de RAI en wel in Hardenberg: Schmitz, Krone, KŲgel, Renders, Magyar, Faymonville, Lamboo, Ducarbo, Elenbaas en Wemacon.

Wie, kortom, een compleet beeld wil krijgen, is gedwongen om beide beurzen te bezoeken.

En dat zint de carrosseriebranche niet.

In de eerste plaats omdat de klant er meerdere malen op uit moet om de belangrijke merken te kunnen bekijken. En in de tweede plaats omdat de beurzen handenvol geld kosten. In Nederland en directe omgeving zijn er in een jaar tijd zes: twee Carrosserie Vakdagen, de Trailerbeurs in Kortrijk, de IAA in Hannover, Transport in Venray en de BedrijfsautoRAI. De industrie zit daar niet op te wachten. En transportondernemers eigenlijk ook niet.

Vroeger was het zo gemakkelijk. Je had het ene jaar de BedrijfsautoRAI waar alles stond, en het andere jaar de IAA. Wie een truck of trailer nodig had kwam in een oneven jaar naar de RAI, en als je wat had gemist of je wilde je blik wat verbreden, reisde je het jaar daarop naar Hannover.


— foto: Aanwezigheid van grote truckmerken vinden de carrosseriebouwers gewenst voor een transportbeurs. Desalniettemin overweegt men een jaarlijks landelijk carrosserie-evenement te organiseren.

De trailerbouwers zien dat het liefst weer terug: ťťn jaarlijks nationaal evenement. "Desnoods niet in de RAI of de Evenementenhal. Neem als voorbeeld de Reinigingsdagen die op het RDW-terrein in Lelystad worden gehouden. Dat kunnen wij ook doen: een low-budget buitenevent, in plaats van in een dure hal," zegt Jandrik Knapen, sales manager van Knapen Trailers. Binnen de trailersector is het afgelopen jaar druk overlegd

aan welke beurs men zou deelnemen. Dat resulteerde erin de meerderheid van dit overleg (Knapen, Van der Peet, D-Tec, Tracon, Van Eck, GS Meppel) besloot om zich in te schrijven voor de RAI. Een belangrijk gegeven daarbij was dat alle truckimporteurs op de RAI zijn vertegenwoordigd. Dat biedt het juiste 'Umfeld'.

Bovendien was de RAI bereid om te overleggen over de formule van de beurs. "Voorafgaand aan het overleg hebben we een enquÍte gehouden onder honderd carrosseriebouwers, dus we weten wat er leeft. De RAI is aan een aantal van onze wensen tegemoet gekomen, en dat is de reden dat we nu hierop inzetten. We hebben ook met Van der Most — eigenaar van de Evenementenhal, red. — proberen te overleggen maar die bleek niet bereid iets te veranderen."

Niet dat deze ondernemers de Carrosserie Vakdagen vervelend vinden. Maar ze zijn niet blij met de expansiedrift van de Evenementenhal. Eerst was er alleen Hardenberg, toen kwam Gorinchem erbij, eind vorig jaar Venray. Knapen: "Vanuit het oogpunt van Van der Most is dat wel begrijpelijk, hij probeert zoveel mogelijk beursruimte te verkopen. Maar de kwaliteit van het bezoek neemt af. De laagdrempeligheid spreekt ons aan, maar de uitnodigingen gaan nog steeds te royaal de deur uit. En hoe moet dat als er straks nÚg een Evenementenhal bijkomt? Het wordt gewoon teveel."

Los van de eerder genoemde overleggroep zijn er tal van exposanten die een afweging hebben moeten maken tussen Hardenberg en Amsterdam. John Kok, directeur van CityBOX: "Wij staan al jaren naar volle tevredenheid in Hardenberg. Maar deze keer staan we op de RAI. Die twee beurzen vallen vrijwel samen. Voor ons is het te duur om op beide beurzen te gaan staan."

"De RAI is veel duurder dan de Carrosserie Vakdagen. Maar onder druk van de branche hebben ze het weten te beperken. Ze hebben de formule een beetje van de Evenementenhal afgekeken. Standaard-stands. Ik ben benieuwd."


— foto: Enkele grote trailermerken, zoals Krone, komen wel naar Hardenberg en niet naar Amsterdam.

Organisator Claudy Beckmann van de Carrosserie Vakdagen laat desgevraagd weten dat de kwaliteit van 'haar' beurs niet zal lijden door de herintroductie van de BedrijfsautoRAI. "Er zijn inderdaad wat standhouders afgevallen, maar er zijn er ook bijgekomen. We zitten nu op zo'n 280 exposanten. Dat is minder dan vorig jaar, maar de hallen komen toch vol. We kunnen simpelweg beter aan de vraag naar vierkante meters voldoen."

Beckmann benadrukt dat alle truckmerken in Hardenberg zijn vertegenwoordigd, en trailerbouwers als Schmitz, Krone en KŲgel wel in de Evenementenhal staan, en niet op de RAI. "En ook Lamboo, Broshuis, Heiwo, Pacton, GS, Jumbo, Groenewegen, Zanotti en Doll zijn aanwezig. Daarnaast heel veel toeleveranciers en leveranciers van laadkranen. We zijn erg tevreden met de bezetting."

(9 maart 2012)

Lees ook: BedrijfsautoRAI gaat door.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS SilverStar


  Luxe uitvoering van de met op ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper L3H2 / L3H3 3,5t 88kW (115kW)


  Lange CitroŽn Jumper beschikt ... > Meer

  Imbema Denso en FGS
  Kunststof wiggen en aluminium oprijbanen


  Kunststof wiggen hebben als ... > Meer

  Burg
  Groot-volume LZV


  Bijzondere LZV gebouwd door m ... > Meer

  Burg
  LZV voor 3 BDF-bakken


  Door Burg gebouwde bestaande ... > Meer

  TachoByte
  4SafeIt Pro


  TachoByte heeft het van zijn ... > Meer

  Floor
  TWD.344.U


  3-assige gestuurde Floor van ... > Meer

  DAF
  First Choice


  DAF First Choice occasions in ... > Meer

  DAF
  FT XF510 SuperSpaceCab


  Deze 510 pk sterke trekker is ... > Meer

  Jeep
  Grand Cherokee Trackhawk


  De sterkste en snelste SUV is ... > Meer

  Volvo
  FM 330 4x2 chassis WB560


  Twee-assig chassis van de FM. ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon