of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Veel kleine transportbedrijven stoppen ermee. "Een vrachtwagen kopen was mijn grootste fout ooit."

Slecht en laat betalende opdrachtgevers, idiote concurrentie van lage-lonenlanden, belachelijke werktijden, en ook nog behandeld

worden als oud vuil. Het leven van de charter is er niet leuker op geworden. Het was al lastig, maar door de economische crisis komen de klappen in het vervoer hard aan.

Steeds meer charters stappen eruit. Ze worden taxichauffeur, werken in een bar, beginnen een camping of een bakkerij. Oudere ondernemers die het niet meer zien zitten, verkopen hun voertuigen en gaan van een (soms vervroegd) pensioen genieten. Wie geluk heeft, kan nog wat goodwill beuren bij een collega-ondernemer die het klantenbestand overneemt.

"Spijt heb ik er niet van. Ik heb in die zes jaar ontzettend veel gezien en veel levenservaring opgedaan," zegt René Elken uit Genemuiden. Hij was van 2003 tot 2009 eigen rijder. "Ik was marktkoopman. Verkocht vis. "Maar via-via werd ik door Van Dieren gevraagd om charter te worden. Was allemaal gemakkelijk te regelen en vrij snel voor elkaar."

"Ik reed veel textiel, en had er lol in. "Als ik ergens 's ochtends moest lossen, kreeg ik het soms bij de nachtploeg al voor elkaar dat ik kon doorrijden en uitladen. Ik vond het een sport. Je moet er feeling voor hebben." Maar het probleem waren de verdiensten. Die waren in 2003 al niet hoog, en werden de in de loop der jaren steeds lager. Totdat het niet meer ging.

"Ik ben in 2009 gestopt. Ben in de vishandel gegaan en verdien nu drie keer zo veel. Dus ook van deze beslissing heb ik geen spijt." Met veel feeling stapte Elken dus over van de transportbranche naar de visgroothandel. "Een vrachtwagen heb ik nog wel, om mijn eigen vis te vervoeren. Maar ik ga niet meer charteren en een dezer dagen lever in mijn NIWO-vergunning in." Hij denkt dat het voor charters nog heel moeilijk gaat worden in de nabije toekomst. "De echte die-hards zullen wel blijven doorgaan, maar ik denk dat er nog veel zullen stoppen, al dan niet gedwongen."


— foto: Felle concurrentie van Oosteuropese bedrijven zorgt voor problemen in de transportmarkt. Nederlandse en Belgische transportondernemers besluiten steeds vaker om vrijwillig te stoppen.

Patrick Callens uit Kortemark (B) geeft het eerlijk toe: "Een transportbedrijf beginnen is mijn domste beslissing ooit." Getrokken door verhalen over vrijheid en goede verdiensten, verkocht hij in 2003 zijn bakkerij en ging met twee voertuigen aan de slag. Zelf bestuurde hij een huifcombi, zijn zoon Dimitri reed op een koelwagen.

Van het begin af aan vielen de verdiensten tegen. "Ik reed in onderaanneming. Had geen eigen klanten. Eerst reed ik voor familie, maar dat is niet handig.

Later voor andere bedrijven. Kon niet anders doen dan de ritten rijden die me werden aangeboden. De kosten lopen wel door, dus je moet wel. Dat betaalt niet best, maar met twee wagens is het lastig om een eigen klantenbestand op te bouwen."

De tarieven bleven echter dalen, uiteindelijk tot 80 cent per kilometer. Dat was het niveau dat Callens niets meer verdiende. En tot de conclusie kwam dat hij beter kon stoppen. Met een bitter gevoel is hij zijn onderneming gestopt. "Die concurrentie die voor nog minder kan rijden, daar klopt gewoon iets niet aan. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet. Dat moet een keer misgaan."

Maar het zijn niet alleen eigen rijders die vrijwillig stoppen. Er zijn ook kleine transportbedrijven met loondienstmedewerkers die hun deuren sluiten. Een Brabantse ondernemer, die zijn naam liever niet genoemd wil zien: "Ik ben in 1983 begonnen met één auto, en in 2005 heb ik — gedwongen door de gemeente — een stuk grond gekocht en daarop een bedrijfshal laten bouwen. We groeiden uiteindelijk naar tien combinaties. Maar toen kwam de crisis. We reden veel op Engeland en het devaluerende pond bracht ons in de financiële problemen."

"De laatste jaren waren voor ons behoorlijk verliesgevend. Mijn motivatie om nog door te gaan, was ook tot het nulpunt gedaald. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn bedrijf stop te zetten. Géén faillissement, en ik heb mijn spaargeld gelukkig niet tot de laatste cent versnoept. Op twee na zijn alle personeelsleden weer aan het werk, en zelf heb ik een vaste baan gekregen bij een klant."

Floris Liebrand, woordvoerder van TLN, bevestigt dat de organisatie vaker hoort dat ondernemers hun bedrijf stopzetten. "Ik durf nog geen voorspelling te doen voor het hele jaar, maar tot nu toe hebben we in 2012 minder faillissementen in de transportsector. Het lijkt er dus op dat ondernemers, als het echt niet meer gaat, eerder kiezen voor bedrijfsbeëindiging dan voor een faillissement. Dat hoeft overigens niet altijd door financiële tegenvallers te komen: er gaan ook ondernemers met pensioen. Exacte cijfers over stoppende bedrijven worden binnenkort gepubliceerd."

Bedrijfsbeëindigingen zorgen ervoor dat er capaciteit uit de transportmarkt verdwijnt, en dat kan de tarieven gezonder maken, aldus TLN. "In 2008 is er flink wat capaciteit verdwenen, waardoor de tarieven en marges in 2010 konden verbeteren. Eind 2011 werden de marges weer lager omdat het consumentenvertrouwen terugliep en daardoor een nieuwe dip ontstond in het vervoersaanbod. Op termijn verwachten we dat de vervoersvolumes èn de tarieven weer gaan stijgen."

Een opleving in het transport betekent niet dat elk bedrijf daarvan profiteert. "In diverse segmenten, zoals het internationaal vervoer, is de buitenlandse concurrentie enorm. In die hoek blijven de klappen vallen." Verder hoeft een stijgend aantal bedrijfssluitingen niet te betekenen dat er minder bedrijven zijn: er komen nog steeds ook transportbedrijven bij! Liebrand: "Het totaal aantal transportbedrijven blijft de laatste jaren ongeveer 12.000. Er komen er dus net zoveel weer bij als er af gaan."
(12 maart 2012)

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Krone
    Profi Liner Multi Steel BW


    Open oplegger met bordwanden, ... > Meer

    Bro Bizz
    Noorse toltag


    Vanaf 1 januari 2015 is het u ... > Meer

    Delta
    R65 LED beacons signaleringslampen


    Delta R65 LED flitslampen dat ... > Meer

    DAF Trucks
    nieuwe cabine XF en CF / HVAC klimaatbeheersing / Exclusive Line


    Vanaf het moment van bieden ... > Meer

    Arconic
    Aluminium truckframe


    Het bouwen van een truck op ... > Meer

    Krone
    Dry Liner Huckepack Double Stock


    Gesloten drie-assige met 14 ... > Meer

    SAF Holland
    SK-S 36.20 H Verticaal verstelbare koppelschotel


    Om met bijvoorbeeld een lage ... > Meer

    Scania
    R500 6x2/4 trekker


    Scania R500 trekker, met een ... > Meer

    Scania
    P370 XT 4x4


    Hoog chassis van Scania, met ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 CNG — trekker met 13 liter gasmotor


    Zoekt u als een trekker met — ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon