of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Veel kleine transportbedrijven stoppen ermee. "Een vrachtwagen kopen was mijn grootste fout ooit."

Slecht en laat betalende opdrachtgevers, idiote concurrentie van lage-lonenlanden, belachelijke werktijden, en ook nog behandeld

worden als oud vuil. Het leven van de charter is er niet leuker op geworden. Het was al lastig, maar door de economische crisis komen de klappen in het vervoer hard aan.

Steeds meer charters stappen eruit. Ze worden taxichauffeur, werken in een bar, beginnen een camping of een bakkerij. Oudere ondernemers die het niet meer zien zitten, verkopen hun voertuigen en gaan van een (soms vervroegd) pensioen genieten. Wie geluk heeft, kan nog wat goodwill beuren bij een collega-ondernemer die het klantenbestand overneemt.

"Spijt heb ik er niet van. Ik heb in die zes jaar ontzettend veel gezien en veel levenservaring opgedaan," zegt Renť Elken uit Genemuiden. Hij was van 2003 tot 2009 eigen rijder. "Ik was marktkoopman. Verkocht vis. "Maar via-via werd ik door Van Dieren gevraagd om charter te worden. Was allemaal gemakkelijk te regelen en vrij snel voor elkaar."

"Ik reed veel textiel, en had er lol in. "Als ik ergens 's ochtends moest lossen, kreeg ik het soms bij de nachtploeg al voor elkaar dat ik kon doorrijden en uitladen. Ik vond het een sport. Je moet er feeling voor hebben." Maar het probleem waren de verdiensten. Die waren in 2003 al niet hoog, en werden de in de loop der jaren steeds lager. Totdat het niet meer ging.

"Ik ben in 2009 gestopt. Ben in de vishandel gegaan en verdien nu drie keer zo veel. Dus ook van deze beslissing heb ik geen spijt." Met veel feeling stapte Elken dus over van de transportbranche naar de visgroothandel. "Een vrachtwagen heb ik nog wel, om mijn eigen vis te vervoeren. Maar ik ga niet meer charteren en een dezer dagen lever in mijn NIWO-vergunning in." Hij denkt dat het voor charters nog heel moeilijk gaat worden in de nabije toekomst. "De echte die-hards zullen wel blijven doorgaan, maar ik denk dat er nog veel zullen stoppen, al dan niet gedwongen."


— foto: Felle concurrentie van Oosteuropese bedrijven zorgt voor problemen in de transportmarkt. Nederlandse en Belgische transportondernemers besluiten steeds vaker om vrijwillig te stoppen.

Patrick Callens uit Kortemark (B) geeft het eerlijk toe: "Een transportbedrijf beginnen is mijn domste beslissing ooit." Getrokken door verhalen over vrijheid en goede verdiensten, verkocht hij in 2003 zijn bakkerij en ging met twee voertuigen aan de slag. Zelf bestuurde hij een huifcombi, zijn zoon Dimitri reed op een koelwagen.

Van het begin af aan vielen de verdiensten tegen. "Ik reed in onderaanneming. Had geen eigen klanten. Eerst reed ik voor familie, maar dat is niet handig.

Later voor andere bedrijven. Kon niet anders doen dan de ritten rijden die me werden aangeboden. De kosten lopen wel door, dus je moet wel. Dat betaalt niet best, maar met twee wagens is het lastig om een eigen klantenbestand op te bouwen."

De tarieven bleven echter dalen, uiteindelijk tot 80 cent per kilometer. Dat was het niveau dat Callens niets meer verdiende. En tot de conclusie kwam dat hij beter kon stoppen. Met een bitter gevoel is hij zijn onderneming gestopt. "Die concurrentie die voor nog minder kan rijden, daar klopt gewoon iets niet aan. Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet. Dat moet een keer misgaan."

Maar het zijn niet alleen eigen rijders die vrijwillig stoppen. Er zijn ook kleine transportbedrijven met loondienstmedewerkers die hun deuren sluiten. Een Brabantse ondernemer, die zijn naam liever niet genoemd wil zien: "Ik ben in 1983 begonnen met ťťn auto, en in 2005 heb ik — gedwongen door de gemeente — een stuk grond gekocht en daarop een bedrijfshal laten bouwen. We groeiden uiteindelijk naar tien combinaties. Maar toen kwam de crisis. We reden veel op Engeland en het devaluerende pond bracht ons in de financiŽle problemen."

"De laatste jaren waren voor ons behoorlijk verliesgevend. Mijn motivatie om nog door te gaan, was ook tot het nulpunt gedaald. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om mijn bedrijf stop te zetten. Gťťn faillissement, en ik heb mijn spaargeld gelukkig niet tot de laatste cent versnoept. Op twee na zijn alle personeelsleden weer aan het werk, en zelf heb ik een vaste baan gekregen bij een klant."

Floris Liebrand, woordvoerder van TLN, bevestigt dat de organisatie vaker hoort dat ondernemers hun bedrijf stopzetten. "Ik durf nog geen voorspelling te doen voor het hele jaar, maar tot nu toe hebben we in 2012 minder faillissementen in de transportsector. Het lijkt er dus op dat ondernemers, als het echt niet meer gaat, eerder kiezen voor bedrijfsbeŽindiging dan voor een faillissement. Dat hoeft overigens niet altijd door financiŽle tegenvallers te komen: er gaan ook ondernemers met pensioen. Exacte cijfers over stoppende bedrijven worden binnenkort gepubliceerd."

BedrijfsbeŽindigingen zorgen ervoor dat er capaciteit uit de transportmarkt verdwijnt, en dat kan de tarieven gezonder maken, aldus TLN. "In 2008 is er flink wat capaciteit verdwenen, waardoor de tarieven en marges in 2010 konden verbeteren. Eind 2011 werden de marges weer lager omdat het consumentenvertrouwen terugliep en daardoor een nieuwe dip ontstond in het vervoersaanbod. Op termijn verwachten we dat de vervoersvolumes Ťn de tarieven weer gaan stijgen."

Een opleving in het transport betekent niet dat elk bedrijf daarvan profiteert. "In diverse segmenten, zoals het internationaal vervoer, is de buitenlandse concurrentie enorm. In die hoek blijven de klappen vallen." Verder hoeft een stijgend aantal bedrijfssluitingen niet te betekenen dat er minder bedrijven zijn: er komen nog steeds ook transportbedrijven bij! Liebrand: "Het totaal aantal transportbedrijven blijft de laatste jaren ongeveer 12.000. Er komen er dus net zoveel weer bij als er af gaan."
(12 maart 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  Hofpoel - Ford
  Transit Flexiline RWD 350M 103kW / 147kW


  Ruim drie ton laadvermogen en ... > Meer

  Renault Trucks
  Maxity 110.45 L3


  De Renault Maxity is een met ... > Meer

  OmniExpress
  -


  OmniExpress verzamelt, en en ... > Meer

  Mercedes-Benz - Geesink
  Econic 2628 LLVLA 6x2/4 CNG kraakperswagen


  Mercedes Econic met Geesink ... > Meer

  Iveco
  Trakker AD410T50/P 8x4 Limited Edition Dakar


  Van de Iveco Trakker worden 9 ... > Meer

  Volkswagen
  Bedrijfswagen Inrichtingen


  Alle type voertuigen kunnen ... > Meer

  Pacton / Logi-D
  Twone


  Uniek containerchassis dat is ... > Meer

  Volvo
  FH 420 4x2T euro6 Globetrotter


  Twee-assige trekker van het ... > Meer

  STAS
  lichtgewicht grootvolume kipper oplegger


  Aluminium STAS kipper stalen ... > Meer

  Krone
  LZV-combinaties


  De Duitse opleggerbouwer in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon