of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Er wordt genoeg gepionierd op het gebied van alternatieve brandstoffen, maar duidelijkheid en regie ontbreekt. Daar gaat TLN iets aan doen.

Er moet een goede regie komen bij het stimuleren van het gebruik van alternatieve brandstoffen in het wegtransport. En een uniforme methode om CO2-reductie vast te stellen. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland bij de presentatie van een NEA-onderzoek over alternatieve brandstoffen (zoals biogas en electriciteit).

In het rapport is een inventarisatie gemaakt van alle beschikbare alternatieven, de voordelen ervan, de extra kosten ten opzichte van het gebruik van diesel, en de knelpunten in het gebruik.


— foto: Presentatie van het rapport vond deze week plaats. Van links naar rechts: Alexander Sakkers (voorzitter TLN), Machiel Bode (ING), MariŽtte van Empel (I&M), en Peter Sierat (directeur TLN)

Ook is er bekeken welke merken trucks nu al alternatieven aanbieden. Elk merk blijkt wel iets te doen met alternatieve aandrijving, maar de verschillen zijn groot.

Er moet een betere samenwerking komen tussen transportsector, overheid, truckbouwers en aanbieders van brandstof, zegt TLN, dat samen met de ING Bank opdrachtgever was voor het onderzoek. De mobiliteitsector staat voor de opdracht om de CO2 uitstoot met 60% te reduceren in 2050. Bovendien zal diesel steeds duurder worden, en wordt het dus aantrekkelijk of zelfs noodzakelijk om met iets anders te gaan werken. Er is niet ťťn favoriet alternatief, blijkt uit de studie. Er zijn ook grote verschillen tussen de eisen die worden gesteld in bijvoorbeeld de distributie en het internationaal transport.


— foto: Tanken van onderkoeld biogas (LBG) vergt enige gewenning en je loopt kans dat je handen bevriezen. Maar het grootste probleem is dat er vrijwel geen tankstations zijn.

TLN zegt dat kleine ondernemers zich op dit moment nog het best kunnen concentreren op brandstofbesparing. "Voor grotere bedrijven zijn investeringen in groene brandstoffen beter te realiseren. Zo kunnen zij als koploper zichzelf en de sector vooruit brengen."


— foto: Alle truckmerken bieden al een of andere vorm van alternatieve aandrijving.

De huidige economische malaise kan de verdere vergroening van het wegtransport vertragen, vindt Transport en Logistiek Nederland. Een regiegroep moet de vinger aan de pols houden, en kan mogelijke obstakels uit de weg nemen. Zo'n obstakel kan bijvoorbeeld zijn dat de aanvoer van een bepaalde brandstof slecht is georganiseerd, of dat een betrokken partij relatief veel risico loopt bij het toepassen van

de alternatieve brandstof. "Het is bijvoorbeeld zonde als een innoverende transportondernemers nog niet met vloeibaar aardgas (LNG) aan de slag kunnen omdat de regelgeving voor tankinstallaties in de gemeente nog niet helder is."

Verder is er dringend behoefte aan duidelijkheid over hoe je CO2-reductie kunt meten. Iedereen roept maar wat, en heeft zijn eigen methodes waarmee hij schermt om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Er moet een betrouwbare standaard komen. Dat is duidelijk voor vervoerders, verladers en overheden. TLN gaat het initiatief nemen om samen met andere marktpartijen zo'n standaard op te zetten.

Het NEA onderzoek 'Alternatieve Brandstoffen: gat in de markt of verre toekomst perspectief?' is door TLN en ING aangeboden aan MariŽtte van Empel, directeur Klimaat, Lucht en Geluid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Heeft u interesse in het rapport? Mail dan even uw gegevens naar onze redactie, dan sturen wij het u gratis toe.
(2 februari 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Scania
  R500 (R560) LA6x2/4MNA


  Drie-assige Scania R-series 6 ... > Meer

  Iveco
  Trakker 380T45W


  Drie-assig Iveco Trakker met ... > Meer

  Krone
  Profi Liner Multi Steel BW


  Open oplegger met bordwanden, ... > Meer

  GreenCat bv
  ITC Holland Transport kiest voor TopIQ en Cat4RoadHaulier


  Tanktransporteur ITC Holland ... > Meer

  DAF - Lamboo - Carrier
  FA CF65.220 - multitemp carrosserie - Supra 950


  Door Lamboo in Zoetermeer met ... > Meer

  Scania
  R480 B 6x2/4 euro6


  De eerste in Nederland met 6 ... > Meer

  Van Hool
  22,5 m3 chemie-oplegger


  Chemie oplegger gebouwd door ... > Meer

  D-TEC
  Portmaster


  Zoekt u een solide en te voor ... > Meer

  Trimble Transport & Logistics
  Thomassen Transport schaft CarCube aan


  Thomassen Transport in Loenen ... > Meer

  MAN
  TGX 37.500 8x2 trekker met autolaadkraan


  MAN trekker voor TGX-cabine, ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon