of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Gebruiksgemak en levensduur maatgevend bij volume-combinatie voor JMT.


— foto: Groot-volumecombi voor JMT, bestaande uit een 6x2 chassis en een wipkar.

"Dertig jaar geleden ben ik met mijn zwager JMT begonnen, en nu zijn we marktleider in Europa," zegt Jan van der Weele uit Dinteloord. JMT, eveneens uit Dinteloord, is verhuurder van inrichting van beurzen, zoals meubilair, stands en vloertegels. Het bedrijf opereert in een groot deel van Europa, en gaat dit jaar bijvoorbeeld veel werk doen in UkraÔne, bij het EK Voetbal. "Ik ben enige tijd geleden uit het bedrijf gestapt, heb mijn eigen transportbedrijf opgericht en ben de huisvervoerder van JMT geworden," legt van der Weele uit.

In de eerste week van januari kreeg hij een nieuwe combinatie geleverd die hij vol trots laat zien. Het betreft een DAF XF105.410 6x2 met een kortgekoppelde twee-assige midden-aanhangwagen. Het chassis van de aanhanger is van Pacton, de opbouw van zowel motorwagen als wipkar is van Elenbaas. Al drie decennia bestelt van der Weele zijn transportmaterieel bij de carrosseriebouwer in Poortvliet. Reden: "Het is een kleinschalig bedrijf waar je als goede klant zo binnen kan lopen en de medewerkers rechtstreeks kunt aanspreken. Verder leveren ze gewoon een kwaliteit die je niet vindt bij voertuigen die gewoon uit een fabriek rollen."

Van der Weele least de voertuigen bij PACCAR en verhuurt ze vervolgens aan JMT.

Wat direct opvalt aan de combinatie, is dat de wielkasten in de laadruimte lijken te verzinken. Toch is het niet zo dat er uitstekende wielkasten in de laadbak te vinden zijn. Die wielkasten zijn namelijk geÔntegreerd in de vloer. Rens Elenbaas van Elenbaas Poortvliet: "Het grondframe van de vloer bestaat uit drie delen, het is namelijk niet op de chassisbalken gebouwd, maar er tussenin. Resultaat is een inwendige hoogte van ongeveer 287 cm, terwijl er toch gewoon 22,5 inch wielen zijn gebruikt." De vloerhoogte ligt op 104 cm van het wegdek.


— foto: Van der Weele liet reeds eerder dit soort combinaties bouwen bij Elenbaas.

Bijzonder is verder de zogenaamd badkuipconstructie die voorkomt dat het rijden met rolcontainers en allerlei laadhulpmiddelen, butsen in de wanden veroorzaken. "De stootlijsten zijn L-vormige stalen profielen die zijn verankerd in het chassis, en langs de vloer 28 cm omhoog steken bij de wanden. Aan de zijkant zijn die lijsten 5 mm dik en aan het voorschot maar liefst 10 cm. Daarmee voorkomen we dat de wanden door al dat gestoot gaan wijken, met alle gevolgen vandien. We hebben ze trouwens meegespoten in de kleur wit, zodat je ze nauwelijks ziet."


— foto: Kijkje in de laadbak van de motorwagen.

Als een chauffeur 's avonds laat bij een evenementenhal aankomt, moet er vaak snel geladen en gelost worden, en daarom is alles bij deze combinatie gericht op gebruiksgemak. Er is een doorlaadsysteem aanwezig dat zowel met ťťn als met twee deuren gebruikt kan worden. De motorwagen kan trouwens ook zelfstandig worden geladen en gelost, want hij beschikt over een Dhollandia 2,5 tons ondervouwklep, speciaal geschikt om te combineren met een kortkoppelsysteem. Dat koppelsysteem werkt met een VBG balk en een pneumatisch bediende Rockinger koppeling met een controlelamp op het dashboard.

De wipkar is voorzien van een 3,5 tons Dhollandia DHLSU laadklep met een lengte van 290 cm, geschikt om een kleine heftruck over te laten rijden. Zo kan er gelost worden met een heftruck, zonder dat er een laadbordes aanwezig is. Hetgeen bij expositiehallen nogal eens het geval is.

Zowel de motorwagen als de aanhanger kunnen met het EGAS luchtveersysteem horizontaal worden gezet met een bediening in de laadbak.
(12 januari 2012)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Ford
  F350 Special Duty


  Speciale uitvoering van de in ... > Meer

  DAF
  XF 450 FAN Silent


  De DAF XF is leverbaar als ... > Meer

  Renault Trucks
  Maxity 110.45 L1 / L2


  De Renault Maxity wordt in en ... > Meer

  Terberg Techniek
  Richten van chassis


  Als gevolg van een calamiteit ... > Meer

  Scania
  P310 LNG 4x2 Trekker


  Scania P310 4x2 trekker met ... > Meer

  DAF
  FT XF440 euro6


  De nieuwe DAF XF trekker met ... > Meer

  Fliegl
  Containerchassis


  ... > Meer

  Mueller Mitteltal
  2-assige dieplader oplegger


  Twee-assige dieplader met van ... > Meer

  Piaggio
  Porter Electric 96V


  De Piaggio Porter is al sinds ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR MPL-102-06-VV


  Semi-diepladers uit de serie ... > Meer

  Scania
  R520 V8 6x2/4 trekker


  Scania drie-assige trekker V8 ... > Meer

  Safeload
  Ergobar nieuwe aluminium ladingstangen


  De Safeload Ergobar is de van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon