of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Carrosseriebedrijf Hoekstra wordt ontmanteld en sluit op 1 januari 2012 haar deuren.

Carrosseriebedrijf Hoekstra bv in Winterswijk, een van de oudste carrossiers in Nederland, sluit per 1 januari 2012 haar deuren. De activiteiten worden ondergebracht bij andere bedrijven.

Het is een trieste constatering dat opnieuw een voertuigbouwer met een lange geschiedenis, haar deuren sluit. Eerder dit jaar gebeurde dat ook al met Bochanen, een bedrijf dat al 178 jaar bestond (zie Carrosseriebedrijf Bochanen sluit.) Hoekstra heeft een geschiedenis van 112 jaar, en gaat dus ook terug tot de tijd van paard en wagen. Hoekstra nam in 1997 het carrosseriebedrijf Renova over, gespecialiseerd in wissellaadbakken.

Oorzaak van de bedrijfssluiting is de kwakkelende economie, in combinatie met een te grote afhankelijkheid van ťťn klant. Hoekstra draaide tot voor kort voor 60% van de omzet op orders van defensie. De laatste twee jaar is het aantal defensie-orders geminimaliseerd. Daardoor kwam het bedrijf in de problemen.

De eigenaar van het bedrijf heeft echter niet aangestuurd op een faillissement, maar op een geleidelijke ontmanteling waarbij onderdelen aan verschillende bedrijven zijn verkocht. Die heeft ongeveer een jaar geduurd en heeft ervoor gezorgd dat debiteuren niet met schulden achterblijven en de werkgelegenheid behouden is gebleven. Medewerkers van het bedrijf hebben ofwel elders een baan gevonden, ofwel verhuizen mee naar een nieuwe werkgever. Het pand van Hoekstra is voor een groot gedeelte verhuurd aan andere bedrijven. De hele operatie werd tot stand gebracht onder leiding van interim-directeur Mieke Oxener.


— foto: Hoekstra bouwde onder andere wissellaadbakken. Deze activiteit wordt overgenomen door Berdex.

Hoekstra had de bouw van bulkwagens eind 2010 al overgedragen aan Cuppers CarrosserieŽn bv uit Lichtenvoorde. De Renova-activiteiten worden per 1 januari overgenomen door Berdex in Wanroij.

Containerbouw, carrosseriebouw en defensie-materieel wordt ondergebracht bij Klein Poelhuis Special Project bv in Varsseveld. Klein Poelhuis is specialist in de bouw van onder andere mobiele datacenters, meetvoertuigen en bekabelingssystemen. Het bedrijf werkt ook al voor defensie en was al partner van Hoekstra Carrosseriebedrijf bv. Directeur W. Tijsterhuis van Klein Poelstra: "Wij nemen de kennis en kunde van Hoekstra over, twee medewerkers komen bij ons werken. Deze werkzaamheden omvatten onder andere het bouwen van speciale trailers en containers. De bouw hiervan besteden wij weer uit aan een ander bedrijf."

Welk bedrag met deze overname is gemoeid, wil Tijsterhuis niet zeggen. De markt voor defensiematerieel ziet hij niet rooskleurig in, maar de kansen zijn er wel. "Defensie geeft jaarlijks 1,1 miljard euro uit. Natuurlijk wordt de spoeling dunner, maar het is niet zo dat deze bron opdroogt."

Ex-werknemer Henk Wiggers van Hoekstra begint voor zichzelf, met drie collega's. Hij neemt de spuiterij over, die in het pand van Hoekstra gevestigd is. Zijn bedrijf heet WISH bv: Wiggers Industrie Spuiterij Holland. "We vinden het natuurlijk heel jammer dat Hoekstra stopt," verwoordt Wiggers de gevoelens in Winterswijk. "Maar de directie heeft er wel voor gezorgd dat de werkgelegenheid in onze regio behouden blijft, dat is wel een compliment waard."
(20 december 2011)

Reacties:

Erg jammer dat dit bedrijf stopt, maar getuigt van goed ondernemerschap van de fam. Hoekstra om het bedrijf niet failliet te laten gaan en in gedeeltes onderbrengen bij andere bedrijven en de kennis en kunde in de regio blijft. Een 10 voor de fam.Hoekstra en Mieke Oxener. Ondanks alles een fijne Kerstdagen en een gezond 2012 toegewenst.
Henk van Dieren, ceo, Samskip van Dieren Multimodal

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Spier
  SPIER Oplegger SAL 2


  Spier 2 assige oplegger in in ... > Meer

  Fontaine
  X5092 koppelschotel


  Fontaine koppelschotel voor ... > Meer

  MAN
  TGS 49.400 BB Betonmixer


  Nieuw bij MAN in 2010 is deze ... > Meer

  Schenk Tanktransport
  bestelt boordcomputers van GreenCat


  Schenk Tanktransport heeft al ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1842 LnR euro6


  De nieuwe Mercedes-Benz is in ... > Meer

  DAF
  FAR XF euro6


  XF drie-assige bakwagen. De ... > Meer

  WAP
  WAD 135 BS / WAD 150 BS / WAD 180 BS


  Serie lichte assen met niet ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Politiestoel


  Speciaal voor gebruik door de ... > Meer

  MAN
  TGX 26.460 6x2/4 BLS XXL


  MAN TGX trekker met drie De 5 ... > Meer

  Mercedes-Benz - Bunk - CityBox
  Sprinter 519 CDI - Easyliner doorlaadcarrosserie


  Slimme combinatie van met en ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon