of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Gecrashte Volvo FM gaat naar Zweden voor onderzoek door Accident Research Team. Volgens de politie is een klapband de meest waarschijnlijke oorzaak.

"Een extreem zeldzaam ongeluk," Zo noemt Carl Johan Almqvist, directeur Traffic & Product Safety van Volvo Trucks, het ongeval dat 7 december plaatsvond op de snelweg A7 tussen Joure en Sneek. De chauffeur van een trekker-opleggercombinatie verloor daarbij de macht over het stuur, waarbij de oplegger los schoot en de trekker omgekeerd op de vangrails terecht kwam. Zoals op de foto's te zien is, werd daarbij de cabine gedeeltelijk platgedrukt, waarbij de chauffeur bekneld kwam te zitten. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De verslagenheid bij transportbedrijf Bok in Sneek, eigenaar van de combinatie, is enorm. "In het 83-jarig bestaan van ons bedrijf hebben we nog nooit zoiets meegemaakt," zegt manager Johannes Nieuwland van het bedrijf. "Wij hebben 45 chauffeurs, en je kunt wel nagaan dat dit er aardig inhakt." Gisteren vond de begrafenis plaats van het slachtoffer.


— foto: Situatie na het arriveren van de hulpdiensten. Goed is te zien dat de oplegger is losgeraakt en de trekker omgekeerd in de vangrail is beland. (c) 2011 Wessel Bosgraaf

Hoewel het in de eerste plaats een menselijk drama is, is het bedrijf toch zeer benieuwd naar de oorzaak. "We zijn hierover in contact met de politie, maar we hebben nog niet vernomen wat het onderzoek heeft uitgewezen. Wel hebben we gehoord dat er aan de trekker geen mankementen waren." De helft van het wagenpark van Bok bestaat uit Volvo's. "En daar hebben we nooit techniscne problemen mee."

De trekker was een Volvo FM9 4x2 Highride uit 2003, die werd ingezet voor het transport van veevoeders, de specialiteit van Bok. Op het moment van het ongeval trok hij een gedeeltelijk geladen twee-assige bulkoplegger. Tijdens het ongeval stond er een harde zijwind, en de combinatie reed juist onder een viaduct. De weersomstandigheden kunnen een rol hebben gespeeld.


— foto: Het betrof een Volvo FM9 uit 2003. De A-stijl van de cabine bleef aan de chauffeurszijde wel intact. Later werd door de brandweer de cabine opengeknipt waardoor de schade nog ernstiger leek. (c) 2011 Wessel Bosgraaf

Volvo staat juist bekend om de hoge veiligheid van zijn vrachtwagens. In het research-centrum van deze fabrikant, worden cabines onderworpen aan allerlei beproevingen, zoals botstests en impact van zware voorwerpen aan de achterzijde van de cabine. Maar ondersteboven op het wegdek terecht komen, dat wordt niet getest. "Daarbij komen krachten vrij op de A-stijl die geen enkele cabine, van welk merk dan ook, kan doorstaan," zegt Almqvist van Volvo Trucks. "Dit treffen we vrijwel nooit aan. Bij de meest voorkomende ongelukken rolt een truck 45 tot 120 graden op zijn zijkant, of rolt door tot 240 tot 300 graden."

Het wrak van de truck zal, nadat het door de politie is vrijgegeven, naar Zweden worden vervoerd waar het door het Accident Research Team van Volvo zal worden onderzocht. Daarbij zal het vooral de vraag zijn of een oorzaak van deze "rollover" kan worden gevonden.
(15 december 2011)

Update, 16 december 2011: Volgens de Politie Frysl‚n, die het ongeval heeft onderzocht, is de meest waarschijnlijke oorzaak een klapband op het rechter voorwiel. Honderd procent zekerheid valt daarover echter niet te geven.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  MAN - Beam
  TGM 18.340 BL - S8000 veegwagen


  Het universele chassis van de ... > Meer

  Tijhof
  Aluliner


  Een standaardopbouw om een om ... > Meer

  Wielton
  Hardox 450 NW Kipper


  Compleet uitgevoerde en van 8 ... > Meer

  Pacton
  Kennis X-press voor verrijdbare 50Tm kraan


  De getoonde Pacton oplegger 2 ... > Meer

  Monstername
  Mercedes-Benz Vito 4x4 111 CDI


  De Mercedes Vito in 4x4 voor ... > Meer

  Iveco
  Daily 55S17W 4x4 WB305 / WB340


  De Iveco Daily is ook als met ... > Meer

  Brigade
  Sidescan


  De Sidescan is de oplossing 1 ... > Meer

  allsafe JUNGFALK
  TransSAFE go


  TransSAFE go is een systeem ... > Meer

  DAF
  FAN CF310


  Nieuwe DAF CF euro6, voorzien ... > Meer

  Renault Trucks
  Master verlaagd chassis met gesloten laadbak L5 3,5t 2.3TD 120kW


  Renault Trucks Nederland in - ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon