of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Gecrashte Volvo FM gaat naar Zweden voor onderzoek door Accident Research Team. Volgens de politie is een klapband de meest waarschijnlijke oorzaak.

"Een extreem zeldzaam ongeluk," Zo noemt Carl Johan Almqvist, directeur Traffic & Product Safety van Volvo Trucks, het ongeval dat 7 december plaatsvond op de snelweg A7 tussen Joure en Sneek. De chauffeur van een trekker-opleggercombinatie verloor daarbij de macht over het stuur, waarbij de oplegger los schoot en de trekker omgekeerd op de vangrails terecht kwam. Zoals op de foto's te zien is, werd daarbij de cabine gedeeltelijk platgedrukt, waarbij de chauffeur bekneld kwam te zitten. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De verslagenheid bij transportbedrijf Bok in Sneek, eigenaar van de combinatie, is enorm. "In het 83-jarig bestaan van ons bedrijf hebben we nog nooit zoiets meegemaakt," zegt manager Johannes Nieuwland van het bedrijf. "Wij hebben 45 chauffeurs, en je kunt wel nagaan dat dit er aardig inhakt." Gisteren vond de begrafenis plaats van het slachtoffer.


— foto: Situatie na het arriveren van de hulpdiensten. Goed is te zien dat de oplegger is losgeraakt en de trekker omgekeerd in de vangrail is beland. (c) 2011 Wessel Bosgraaf

Hoewel het in de eerste plaats een menselijk drama is, is het bedrijf toch zeer benieuwd naar de oorzaak. "We zijn hierover in contact met de politie, maar we hebben nog niet vernomen wat het onderzoek heeft uitgewezen. Wel hebben we gehoord dat er aan de trekker geen mankementen waren." De helft van het wagenpark van Bok bestaat uit Volvo's. "En daar hebben we nooit techniscne problemen mee."

De trekker was een Volvo FM9 4x2 Highride uit 2003, die werd ingezet voor het transport van veevoeders, de specialiteit van Bok. Op het moment van het ongeval trok hij een gedeeltelijk geladen twee-assige bulkoplegger. Tijdens het ongeval stond er een harde zijwind, en de combinatie reed juist onder een viaduct. De weersomstandigheden kunnen een rol hebben gespeeld.


— foto: Het betrof een Volvo FM9 uit 2003. De A-stijl van de cabine bleef aan de chauffeurszijde wel intact. Later werd door de brandweer de cabine opengeknipt waardoor de schade nog ernstiger leek. (c) 2011 Wessel Bosgraaf

Volvo staat juist bekend om de hoge veiligheid van zijn vrachtwagens. In het research-centrum van deze fabrikant, worden cabines onderworpen aan allerlei beproevingen, zoals botstests en impact van zware voorwerpen aan de achterzijde van de cabine. Maar ondersteboven op het wegdek terecht komen, dat wordt niet getest. "Daarbij komen krachten vrij op de A-stijl die geen enkele cabine, van welk merk dan ook, kan doorstaan," zegt Almqvist van Volvo Trucks. "Dit treffen we vrijwel nooit aan. Bij de meest voorkomende ongelukken rolt een truck 45 tot 120 graden op zijn zijkant, of rolt door tot 240 tot 300 graden."

Het wrak van de truck zal, nadat het door de politie is vrijgegeven, naar Zweden worden vervoerd waar het door het Accident Research Team van Volvo zal worden onderzocht. Daarbij zal het vooral de vraag zijn of een oorzaak van deze "rollover" kan worden gevonden.
(15 december 2011)

Update, 16 december 2011: Volgens de Politie Frysl‚n, die het ongeval heeft onderzocht, is de meest waarschijnlijke oorzaak een klapband op het rechter voorwiel. Honderd procent zekerheid valt daarover echter niet te geven.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  SPIER
  Drankopbouw conform VDI 2700


  Spier drankopbouw in conform ... > Meer

  Fiat
  Ducato Granvolume L3H2 CNG 100kW


  Groot-volume Ducato (lengte ... > Meer

  Heiwo
  Bandlosser uientrailer


  Bandlosser oplegger voor het ... > Meer

  Krone
  SD 3-assig containerchassis


  Laag chassis voor het van ... > Meer

  Gardner Denver Drum
  Hydrapak 3


  Bij het hydraulisch van LPG- ... > Meer

  Langendorf
  ISOXX


  Speciaal voor het transport ... > Meer

  DAF
  LF 220 FT 4x2 Day Cab 164kW / 186kW / 208kW


  Distributietrekker voor het ... > Meer

  DAF
  FA CF290 / CF440 Silent


  Chassis van DAF uit de CF een ... > Meer

  Volvo
  FM LNG 420 / 460


  De Volvo FM is nu ook met als ... > Meer

  DAF
  FTG XF530: vernieuwde XF met zuiniger en sterker aandrijflijn


  Zonder veel tromgeroffel DAF ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon