of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Wetron gaat kosten vergelijken van DAF XF, Scania R420 en nieuwe Actros.

Wetron Transport & Logistics uit Weert gaat de Scania R420 en de nieuwe Mercedes-Benz Actros testen om op basis van 'total cost of ownership' de samenstelling van zijn wagenpark te optimaliseren. Wetron is een van de grootste Nederlandse transportbedrijven, met 114 trekkende eenheden en een veelvoud aan getrokken materieel en grootvolume intermodale wissellaadbakken.

Het grootste deel van de trekkende vloot bestaat uit DAF XF105.410. In 2006 heeft eigenaar/directeur Paul Maas de Mercedes-Benz Actros 1841 LS naar binnen gehaald. Sinds twee weken draaien er twee R420's mee in de planning. Het voorlopige resultaat, volgens Maas: "Het brandstofgebruik ontloopt elkaar nauwelijks. De Scania doet in ieder geval niet onder voor de DAF. Maar de Scania's moeten nog naar de dealer voor hun inloopbeurt. Dan wordt alles opnieuw afgesteld en worden ze waarschijnlijk nog iets zuiniger. Dus het wordt nog spannend."


— foto: Paul Maas (Wetron): ...competitie tussen MB Actros, DAF XF en Scania R420...

Op dit moment onderhandelt Maas voor de aanschaf van de nieuwe Actros. "Die zou nog 5% zuiniger zijn dan de huidige Actros. Dus ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt." Paul Maas heeft twee dagen proefgereden in dit nieuwe Duitse vlaggenschip. "Echt een fantastische, heel doordachte en goed rijdende trekker."

Het meer-merkenbeleid is in 2006 bewust ingevoerd om "niet op ťťn paard te wedden," zegt Maas. "Mijn klanten doen dat ook niet. Echt slechte trucks zijn er niet meer. Je hebt wel te maken met verschillende kostenniveaus. Maar ook de dealerorganisatie speelt een rol. En de chauffeur — wat vindt die van een auto?" Het feit dat Wetron met megatrailers rijdt, heeft geen invloed op de keuze: "Elk merk levert trekkers om volumetrailers te trekken. Geen punt."

Technische issues hebben geen rol gespeeld bij de beslissing om niet meer

uitsluitend DAF te rijden. "Er zijn wel wat terugroepacties geweest, maar dealer en importeur hebben dat keurig opgelost. En DAF is niet de enige. Ook toen we net de Actros gingen gebruiken, waren er regelmatig terugroepacties. Dat heb je met nieuwe modellen. De DAF XF105 met de vernieuwde MX-motor is een uitontwikkelde trekker waar wij veel plezier aan beleven."

Wetron is ťťn van de bedrijven die ook een Oosteuropese vestiging heeft — iets waar de laatste weken veel commotie heeft. In 2006 opende Wetron een vestiging in Slowakije. Hoe reageert Maas op de kritische geluiden? "Bij de eenwording van Europa hebben de ťťn bedrijfstak over het hoofd gezien, en dat is transport. Daardoor zijn er enorme kostenverschillen tussen chauffeurs in verschillende landen. Ik begrijp de emotie wel, maar om te overleven moet je mee met die trend."

"Verder is het enorm moeilijk om Nederlandse chauffeurs te vinden, vooral voor bepaalde klussen. Als we maandagochtend-leveringen hebben op lange afstanden, moeten chauffeurs vrijdagavond vertrekken en overnachten ze op een parkeerplaats vlakbij het losadres. Daar kan ik geen Nederlandse chauffeur voor vinden. En ik begrijp het ook nog. Maar het zal nooit zo zijn dat we alle Nederlanders naar huis sturen om ze in te ruilen voor Oosteuropeanen."

Overigens innoveert Wetron ook op een hele andere manier. Het bedrijf is een van de voorlopers in intermodaal transport. Vijftig procent van de omzet komt daar inmiddels vandaan. Wetron heeft honderden wissellaadbakken en megatrailers die per trein worden vervoerd, naar onder andere ItaliŽ, Zwitserland en Spanje. "Tegenwoordig kan een standaard megatrailer, met 300 cm inwendige laadruimte, op een speciaal daarvoor ontworpen Huckepack-wagon. Een enorme stimulans voor het multimodaal vervoer. We zijn nu al zover dat we samen met een collega-vervoerder een treinverbinding hebben die door een Duitse spooroperator wordt uitgevoerd."
(23 november 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  Wemacon
  LZV combinatie voor drie wissellaadbakken


  LZV combinatie voor drie uit ... > Meer

  Krone
  Profi Liner SDP27 eLB3-BW


  Derde generatie Profi Liner, ... > Meer

  Qualcomm
  MCP 200 met multimedia functies


  De nieuwste versie van de MCP ... > Meer

  Volvo
  FMX 460 6x4


  6x4 bouwchassis in de Volvo ... > Meer

  Jingheng
  Trailernaaf


  Trailernaaf voor opleggers, ... > Meer

  Scania
  G340 Streamline DA4x2MNA euro6 LNG


  Eind 2014 introduceerde de om ... > Meer

  GS Meppel
  AIL 3700D 4-assige aanhangwagen


  Vier-assige aanhangwagen met ... > Meer

  PACCAR
  PX-7


  EfficiŽnte dieselmotor in de ... > Meer

  Volvo
  FM460 6x2 naloopas euro6


  Bakwagenchassis van de Volvo ... > Meer

  Vijftigste Scania trekker
  voor transporteur Fellinger uit Roden


  Transportbedrijf Fellinger in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon