of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Wetron gaat kosten vergelijken van DAF XF, Scania R420 en nieuwe Actros.

Wetron Transport & Logistics uit Weert gaat de Scania R420 en de nieuwe Mercedes-Benz Actros testen om op basis van 'total cost of ownership' de samenstelling van zijn wagenpark te optimaliseren. Wetron is een van de grootste Nederlandse transportbedrijven, met 114 trekkende eenheden en een veelvoud aan getrokken materieel en grootvolume intermodale wissellaadbakken.

Het grootste deel van de trekkende vloot bestaat uit DAF XF105.410. In 2006 heeft eigenaar/directeur Paul Maas de Mercedes-Benz Actros 1841 LS naar binnen gehaald. Sinds twee weken draaien er twee R420's mee in de planning. Het voorlopige resultaat, volgens Maas: "Het brandstofgebruik ontloopt elkaar nauwelijks. De Scania doet in ieder geval niet onder voor de DAF. Maar de Scania's moeten nog naar de dealer voor hun inloopbeurt. Dan wordt alles opnieuw afgesteld en worden ze waarschijnlijk nog iets zuiniger. Dus het wordt nog spannend."


— foto: Paul Maas (Wetron): ...competitie tussen MB Actros, DAF XF en Scania R420...

Op dit moment onderhandelt Maas voor de aanschaf van de nieuwe Actros. "Die zou nog 5% zuiniger zijn dan de huidige Actros. Dus ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt." Paul Maas heeft twee dagen proefgereden in dit nieuwe Duitse vlaggenschip. "Echt een fantastische, heel doordachte en goed rijdende trekker."

Het meer-merkenbeleid is in 2006 bewust ingevoerd om "niet op ťťn paard te wedden," zegt Maas. "Mijn klanten doen dat ook niet. Echt slechte trucks zijn er niet meer. Je hebt wel te maken met verschillende kostenniveaus. Maar ook de dealerorganisatie speelt een rol. En de chauffeur — wat vindt die van een auto?" Het feit dat Wetron met megatrailers rijdt, heeft geen invloed op de keuze: "Elk merk levert trekkers om volumetrailers te trekken. Geen punt."

Technische issues hebben geen rol gespeeld bij de beslissing om niet meer

uitsluitend DAF te rijden. "Er zijn wel wat terugroepacties geweest, maar dealer en importeur hebben dat keurig opgelost. En DAF is niet de enige. Ook toen we net de Actros gingen gebruiken, waren er regelmatig terugroepacties. Dat heb je met nieuwe modellen. De DAF XF105 met de vernieuwde MX-motor is een uitontwikkelde trekker waar wij veel plezier aan beleven."

Wetron is ťťn van de bedrijven die ook een Oosteuropese vestiging heeft — iets waar de laatste weken veel commotie heeft. In 2006 opende Wetron een vestiging in Slowakije. Hoe reageert Maas op de kritische geluiden? "Bij de eenwording van Europa hebben de ťťn bedrijfstak over het hoofd gezien, en dat is transport. Daardoor zijn er enorme kostenverschillen tussen chauffeurs in verschillende landen. Ik begrijp de emotie wel, maar om te overleven moet je mee met die trend."

"Verder is het enorm moeilijk om Nederlandse chauffeurs te vinden, vooral voor bepaalde klussen. Als we maandagochtend-leveringen hebben op lange afstanden, moeten chauffeurs vrijdagavond vertrekken en overnachten ze op een parkeerplaats vlakbij het losadres. Daar kan ik geen Nederlandse chauffeur voor vinden. En ik begrijp het ook nog. Maar het zal nooit zo zijn dat we alle Nederlanders naar huis sturen om ze in te ruilen voor Oosteuropeanen."

Overigens innoveert Wetron ook op een hele andere manier. Het bedrijf is een van de voorlopers in intermodaal transport. Vijftig procent van de omzet komt daar inmiddels vandaan. Wetron heeft honderden wissellaadbakken en megatrailers die per trein worden vervoerd, naar onder andere ItaliŽ, Zwitserland en Spanje. "Tegenwoordig kan een standaard megatrailer, met 300 cm inwendige laadruimte, op een speciaal daarvoor ontworpen Huckepack-wagon. Een enorme stimulans voor het multimodaal vervoer. We zijn nu al zover dat we samen met een collega-vervoerder een treinverbinding hebben die door een Duitse spooroperator wordt uitgevoerd."
(23 november 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  DAF
  FA LF45.160 WB540


  Lang vrachtautochassis voor 5 ... > Meer

  MAN - HMF
  TGS 35.440 8x4-4 BL Odin


  Dit is een variant van de MAN ... > Meer

  Fiat
  Ducato Granvolume L4H2 88kW (2010)


  Extra lange Fiat Ducato met 6 ... > Meer

  Burg
  Groot-volume LZV


  Bijzondere LZV gebouwd door m ... > Meer

  Jost
  LubeTronic 5Point


  Smeersysteem voor Wordt onder ... > Meer

  Floor
  TWD.344.U


  3-assige gestuurde Floor van ... > Meer

  Iveco
  Trakker AD410T50/P 8x4 Limited Edition Dakar


  Van de Iveco Trakker worden 9 ... > Meer

  Trias
  120 tons boortorentrailer


  Semi-dieplader met acht 25,5 ... > Meer

  Ecoload
  slipsheets


  Sterke en watervaste dat gaat ... > Meer

  Volvo - LAG
  FM370 6x2 V High gestuurde naloopas tankwagen


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon