of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Van Driel verrast met multifunctionele 8x8 asfaltkipper met kraan.


Owner-operator Cees van Driel uit Numansdorp heeft een nieuwe 8x8 Terberg kipper in gebruik genomen. Het voertuig is door Carrosseriebedrijf Elenbaas opgebouwd met een 15 tonmeter kraan Ťn een tweezijdige kipper van Palfinger, en beschikt over 23,5 ton laadvermogen.

Van Driel heeft als vaste opdrachtgevers Dura Vermeer, en Rijkswaterstaat. Hij werkt niet alleen in de Wegenbouw maar ook in gladheidsbestrijding. "Van mij als kleine ondernemer wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd. Daar heb ik deze auto ook op gekocht. Als de vorst toeslaat, zit ik niet zonder werk. Ik ben nu twintig jaar zelfstandig en dit is wel het meest veelzijdige voertuig dat ik ooit liet bouwen. Ook van mijn opdrachtgevers krijg ik positieve reacties."


— foto: Vier-assige kipper met een kraan die opvouwbaar is tussen cabine en kipperbak, ŗchter de grijperbak. KLIK VOOR VERGROTING.

Het is Van Driels tweede Terberg, hiervoor had hij een 6x6 met een kleinere HMF-kraan. Daar heeft hij ruim zeven jaar probleemloos mee gereden. Bij de aanschaf van een nieuwe stond daarom al vast dat het weer een Terberg zou worden. Maar dan nu een 8x8. Door de zwaardere kraan

was er anders maar 11 ton laadvermogen overgebleven en dat is te weinig. Terberg bouwde de kortste uitvoering van de 8x8 met drie gestuurde assen (lengte plm 950 cm), een eis van Van Driel omdat hij ook weleens in steden werkt. Voor de Terberg-periode reed hij MAN 6x6 WSG (wide spread gestuurd).

De laadbak van de kipper is dubbelwandig, waardoor hij kan worden gebruikt voor het transport van asfalt. Hydraulisch bediende multikappen zorgen voor afsluiting aan de bovenzijde. Met een inwendige breedte van 230 cm, is de bak teven geschikt voor het laden van een asfalt-hotbox - een inwendige container met LPG-branders - een zoutstrooier of een slijtlaagstrooier. "Deze kunnen na het verwijderen van de achterklep, gewoon in de bak worden geschoven. In een mum van tijd kan dit voertuig dus worden omgebouwd voor een ander doel. Aan de voorzijde past trouwens een 1,5 ton zware sneeuwschuif die bij zware sneeuwval door Rijkswaterstaat wordt ingezet.


— foto: Goed zichtbaar is de dubbele geÔsoleerde wand. Kipperbak kipt ook naar links.

Bijzonder bij de auto is de Palfinger Q170Z Triple-Z kraan, met een maximaal lastmoment van 15 tonmeter. Hij valt onder kraangroep B4 (extreem zware omstandigheden), en de aanduiding Z betekent dat de kraan zich in Z-vorm achter de cabine laat opvouwen. Dit inclusief de grijperbak, waardoor deze niet meer behoeft te worden afgekoppeld. De kraan maakt de auto zeer functioneel, legt van Driel uit: "Ik heb de grijper altijd bij me, en kan dus altijd klein onderhoud doen met asfalt. Maar er zit ook een stenenklem bij, een stelconplatenklem, en een pallethaak, waardoor ik allerlei bouwmaterialen kan vervoeren."

Van Driel liet de auto ontwerpen, opbouwen en spuiten door Elenbaas in Poortvliet, dealer van Palfinger. "Elenbaas monteert een hulpframe op het chassis dat we bij Terberg hebben besteld. Ze bouwen alles op, inclusief de hydrauliek, bumpers, kraan, kipperinstallatie, noem maar op. Verder zitten er nog diverse opbergkisten op, en tussen as 1 en 2 zit rechts ook nog een 380 liter V-vormige brandstoftank.

Van Driel heeft zijn nieuwe 8x8 inmiddels in gebruik genomen. "Rijdt goed, lekker wendbaar, ik ben heel tevreden."
(16 november 2011)


— foto: Van Driel stapt over van 6x6 naar 8x8. Zoveel mogelijk wendbaarheid behouden door 3 gestuurde assen en korte bouw.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Fiat
  Ducato Chassiscabine L4 88kW 3,5t / 3,5t Heavy Duty


  Langste Fiat Ducato chassis. ... > Meer

  Opel
  Vivaro Floorcab L2H1 2.9t 2.0 CDTI 66kW / 2.0 CDTI 85 kW / 2.5 CDTI 107 kW


  Vivaro Floorcab (ook wel voor ... > Meer

  Coxx
  X-Low XF 6.2-69 / 75


  Drie-assig lagevloerchassis ... > Meer

  Groenewegen
  DRO 12-20 twee-assige oplegger


  Gesloten trailer van twee 25 ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2535 L Loader


  Mercedes-Benz Antos 2535 L ... > Meer

  Scania
  R450 euro6 6x2 dubbellucht-sleepas


  Robuust 6x2 chassis met voor ... > Meer

  Hertoghs - Chereau
  3 assige koel / vries oplegger


  Koel- / vriesoplegger van aan ... > Meer

  Humbaur
  Rexus


  Bodemplaat 21 1.300 kg. Alu ... > Meer

  Volvo
  FH420 4x2 Low chassis euro 6 meubelbak


  Volvo FH als 4x2 chassis, met ... > Meer

  BambooTeq:
  opleggervloer van de toekomst


  Nu hardhout steeds schaarser ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon