of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Van Driel verrast met multifunctionele 8x8 asfaltkipper met kraan.


Owner-operator Cees van Driel uit Numansdorp heeft een nieuwe 8x8 Terberg kipper in gebruik genomen. Het voertuig is door Carrosseriebedrijf Elenbaas opgebouwd met een 15 tonmeter kraan Ťn een tweezijdige kipper van Palfinger, en beschikt over 23,5 ton laadvermogen.

Van Driel heeft als vaste opdrachtgevers Dura Vermeer, en Rijkswaterstaat. Hij werkt niet alleen in de Wegenbouw maar ook in gladheidsbestrijding. "Van mij als kleine ondernemer wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd. Daar heb ik deze auto ook op gekocht. Als de vorst toeslaat, zit ik niet zonder werk. Ik ben nu twintig jaar zelfstandig en dit is wel het meest veelzijdige voertuig dat ik ooit liet bouwen. Ook van mijn opdrachtgevers krijg ik positieve reacties."


— foto: Vier-assige kipper met een kraan die opvouwbaar is tussen cabine en kipperbak, ŗchter de grijperbak. KLIK VOOR VERGROTING.

Het is Van Driels tweede Terberg, hiervoor had hij een 6x6 met een kleinere HMF-kraan. Daar heeft hij ruim zeven jaar probleemloos mee gereden. Bij de aanschaf van een nieuwe stond daarom al vast dat het weer een Terberg zou worden. Maar dan nu een 8x8. Door de zwaardere kraan

was er anders maar 11 ton laadvermogen overgebleven en dat is te weinig. Terberg bouwde de kortste uitvoering van de 8x8 met drie gestuurde assen (lengte plm 950 cm), een eis van Van Driel omdat hij ook weleens in steden werkt. Voor de Terberg-periode reed hij MAN 6x6 WSG (wide spread gestuurd).

De laadbak van de kipper is dubbelwandig, waardoor hij kan worden gebruikt voor het transport van asfalt. Hydraulisch bediende multikappen zorgen voor afsluiting aan de bovenzijde. Met een inwendige breedte van 230 cm, is de bak teven geschikt voor het laden van een asfalt-hotbox - een inwendige container met LPG-branders - een zoutstrooier of een slijtlaagstrooier. "Deze kunnen na het verwijderen van de achterklep, gewoon in de bak worden geschoven. In een mum van tijd kan dit voertuig dus worden omgebouwd voor een ander doel. Aan de voorzijde past trouwens een 1,5 ton zware sneeuwschuif die bij zware sneeuwval door Rijkswaterstaat wordt ingezet.


— foto: Goed zichtbaar is de dubbele geÔsoleerde wand. Kipperbak kipt ook naar links.

Bijzonder bij de auto is de Palfinger Q170Z Triple-Z kraan, met een maximaal lastmoment van 15 tonmeter. Hij valt onder kraangroep B4 (extreem zware omstandigheden), en de aanduiding Z betekent dat de kraan zich in Z-vorm achter de cabine laat opvouwen. Dit inclusief de grijperbak, waardoor deze niet meer behoeft te worden afgekoppeld. De kraan maakt de auto zeer functioneel, legt van Driel uit: "Ik heb de grijper altijd bij me, en kan dus altijd klein onderhoud doen met asfalt. Maar er zit ook een stenenklem bij, een stelconplatenklem, en een pallethaak, waardoor ik allerlei bouwmaterialen kan vervoeren."

Van Driel liet de auto ontwerpen, opbouwen en spuiten door Elenbaas in Poortvliet, dealer van Palfinger. "Elenbaas monteert een hulpframe op het chassis dat we bij Terberg hebben besteld. Ze bouwen alles op, inclusief de hydrauliek, bumpers, kraan, kipperinstallatie, noem maar op. Verder zitten er nog diverse opbergkisten op, en tussen as 1 en 2 zit rechts ook nog een 380 liter V-vormige brandstoftank.

Van Driel heeft zijn nieuwe 8x8 inmiddels in gebruik genomen. "Rijdt goed, lekker wendbaar, ik ben heel tevreden."
(16 november 2011)


— foto: Van Driel stapt over van 6x6 naar 8x8. Zoveel mogelijk wendbaarheid behouden door 3 gestuurde assen en korte bouw.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS SilverStar


  Luxe uitvoering van de met op ... > Meer

  Pommier
  kippersysteem


  Driezijdige kipper voor tot x ... > Meer

  Spier
  SPIER Oplegger SAL 2


  Spier 2 assige oplegger in in ... > Meer

  KŲgel
  SNCO 24 P / 1.110 Plus schuifzeil oplegger


  KŲgel schuifzeiloplegger met ... > Meer

  Gereedschapskist
  Gegalvaniseerd staal met houten binnenwerk


  Diverse modellen stalen Met ... > Meer

  Freightliner
  Utilimaster MT55


  Amerikaanse (deur tussen en ... > Meer

  Fiat - Micro-Vett
  Nuovo Doblo Cargo Electric Li (S)


  De nieuwe Doblo Cargo is nu ... > Meer

  Meusburger
  Zes-assige semi-dieplader met huif


  Zeer speciale trailer, een op ... > Meer

  Gardner Denver
  STP


  Roestvrijstalen lobbenpomp en ... > Meer

  PACCAR
  PX-7


  EfficiŽnte dieselmotor in de ... > Meer

  Mercedes-Benz - Hertoghs
  Actros 2842 LENA 6x2/4 - Schuifzeilbak


  Actros drie-assig voorzien De ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon