of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Pacton levert bijzondere staaltrailers met schuifkap aan IJmond Transport Groep.

De IJmond Transport Groep uit Beverwijk heeft vijf opleggers laten bouwen bij Pacton Trailers in Ommen, die voor distributie van staalproducten voor vaste klanten, zoals Arcelor Mittal, zullen worden gebruikt. Het gaat om drie schuifzeiltrailers en twee opleggers met een schuifkapconstructie (roll-over-huif) van Netcap. De eerste van deze opleggers is vorige week door IJmond opgehaald in Ommen, door een enthousiaste transportmanager Rinus Bekkernens van IJmond Groep, die graag tekst en uitleg geeft.


— foto: Compleet gesloten oplegger... maar toch kunnen laden en lossen met de portaalkraan.

"Wij zijn van oudsher gewend met open opleggers te rijden, waarbij het staal dan vaak wordt afgedekt met zeilen. Maar door strengere eisen van klanten en de ARBO- en veiligheidseisen, kiezen we nu liefst voor zeilgesloten opleggers. De moeilijkheid hierbij is dat de producten vaak worden geladen en gelost met portaalkranen, en daar heb je eigenlijk gewoon open opleggers voor nodig. Maar een alternatief is het gebruik van een roll-overhuif, waar we dan inmiddels ook de nodige ervaring mee hebben.


— foto: Oplegger met hoog afwerkingsniveau.

IJmond TG beschikt reeds over diverse van deze opleggers, die voorzien zijn van een schuivende kapconstructie van carrossier Van Holten. Na jaren gebruik worden die kappen nu gereviseerd: dagelijks worden ze acht tot tien keer geopend en gesloten en daardoor slijt het kapgedeelte sneller dan het onderliggend chassis. Voor de nieuwe trailers is gekozen voor concurrent Netcap omdat deze de kappen laat monteren door de opleggerbouwer. "We hebben dan ťťn aanspreekpunt voor de complete oplegger, dat werkt voor ons beter."

Kun je een schuifkapconstructie zomaar op elke open trailer bevestigen? "Nee, zeker niet," zegt Willem Koens, verkoopmanager bij trailerbouwer Pacton. "De schuifrails van de kap bevindt zich aan de zijkant van de laadvloer. De laadvloerbreedte is daardoor beperkt tot 2400 mm. Onder de rails is trouwens een profiel gelast om aanrijdingsschade te voorkomen."


— foto: Buitenprofiel rails voor de schuifkap. Volgens Netcap bestand tegen aanrijdingen van heftrucks. Desondanks maakte Pacton een extra beschermprofiel aan de onderzijde om aanrijdingsschade te voorkomen.

De oplegger beschikt over drie 9 tons assen, en kan een maximale koppeldruk uitoefenen van 17 ton. Samen dus 44 ton. Met een eigen gewicht van 8100 kg, blijft er een nette 35,9 ton laadvermogen over. Veel aandacht is er besteed aan de mogelijkheden om de lading te zekeren — op de foto's is dat duidelijk te zien — waarbij er vooral gebruik worden gemaakt van rongen, niet alleen langs de zijkant maar ook door middel van zeven overdwarse rijen rongkokers. Er zijn 48 rongen op het voertuig aanwezig, waarvan 24 van 1250 mm hoog en 24 van 650 mm hoog. Op 28 posities zijn sjorogen aangebracht. Achter de laatste as bevindt zich een grote opbergkist voor sjormateriaal.

Deze oplegger heeft drie starre assen, maar heeft een bijzondere mogelijkheid om de draaicirkel te verkleinen. Hij is namelijk uitgerust met het ECAS-systeem van WABCO, een electronisch gestuurd luchtveersysteem, voorzien van een programmeerbaar SmartBoard. Dit instrument biedt de mogelijkheid om een manoevreermodus in te schakelen — door WABCO wordt dat OptiTurn genoemd — waarmee de luchtdruk in de achterste balgen wordt verminderd en in de voorste balgen wordt verhoogd. Het draaipunt van de trailer komt dan bij de voorste as te liggen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om smalle rotondes te nemen zonder de binnenberm te raken.


— foto: In geheel geopende toestand: toegankelijk voor portaalkranen.


— foto: Heel veel sjormogelijkheden.

SmartBoard heeft nog andere slimme mogelijkheden. In de winter kan bijvoorbeeld de luchtdruk in de voorste as juist worden verlaagd waardoor de koppeldruk toeneemt en je beter kunt wegrijden op glad wegdek.

trekkend materieel
Wat voor materieel zet IJmond Groep eigenlijk vůůr deze intelligente oplegger neer? Het woord is weer aan Bekkernens: "Wij rijden vooral met MAN TGS 6x2 met naloopas, in onze ervaring geeft deze truck de gunstigste kostprijs per kilometer. We hebben echter ook een aantal Volvo's FH en DAF's rijden. Momenteel zijn we diverse merken aan het testen om een aantal TGA-trekkers te vervangen."

Favoriet bij de aanschaf is de TGX 400 of 440 met voorloopas. We vragen ons natuurlijk af waarom IJTG nu overstapt van naloopassers naar voorloopassers.

"We hebben in het verleden gekozen voor de TGA met naloopas, omdat die meer ruimte hadden onder het chassis voor het monteren van opbergkisten. Inmiddels zijn alle trucks helemaal dichtgebouwd tussen voor- en achteras, dus dat maakt geen verschil meer. Het voordeel van een truck met voorloopas vinden we echter dan die minder achteroversteek hebben. Zo'n achteroverbouw kan vastlopen tegen de oplegger, bijvoorbeeld bij hobbels of in ruw terrein. Verder zijn alle banden van dezelfde maat en dat maakt het vervangen gemakkelijker. Het nadeel van een voorloopas-truck is de minder gunstige positie van de de koppelschotel ten opzichte van de trekas."


— foto: Trekkers met naloopas worden vervangen door nieuwe trekkers met voorloopas.

Om de asdrukken van de trekkers te beheersen, maakt IJmond dankbaar gebruik van aslastmeters. Deze zitten tegenwoordig standaard op de MAN. "Je kunt dan pas iets concluderen nadat je geladen hebt, maar je weet het in ieder geval voordat je de weg opgaat, en dan kun je nog ingrijpen," legt Rinus Bekkernens uit. Een deel van de trekkende vloot beschikt over schuifschotels, deze trucks worden ingezet voor het trekken van opleggers met laadkraan.

Pacton heeft inmiddels ook de overige bestelde trailers afgeleverd aan IJTG.
(26 oktober 2011)

 • heeft u ook een bijzondere oplegger geleverd of gekocht, of wilt reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Fiat
  Nuovo Doblo Cargo Maxi 1.3MJ 16V / 1.6MJ 16v / 2.0 MJ 16v


  Lange-wielbasis uitvoering de ... > Meer

  Scania
  R400 B 6x2*4 Highline voor volumetransport


  Voor volumetransport bakwagen ... > Meer

  Tijhof
  BE-oplegger voor autotransport


  Autotransporter die als kan 5 ... > Meer

  Aluvan
  PolyStar


  De PolyStar van Aluvan is een ... > Meer

  Scania
  G440 A Streamline 4x2 euro6


  4x2 Scania trekker uit de 440 ... > Meer

  Fiat - Coxx
  Ducato 3.0 CNG - X-Low Dental Car


  Mobiele praktijkruimte uit en ... > Meer

  Scania
  G450 8x4 kipper


  Vierassig Scania bouwchassis ... > Meer

  OBU voor Belgische tol
  voor bestelwagens


  Moet ik een OBU aanschaffen ... > Meer

  Snoeks
  dubbele cabine voor Volkswagen Crafter


  Dubbele cabine voor Crafter ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon